Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Uniwersalny zoom , która Sigma
Autor Wiadomość
kocur998 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   Uniwersalny zoom , która Sigma

Witam
Jako amator w dziedzinie fotografii spotykałem się z problemem dotyczącym zakupu nowego szkiełka. Zabawę z fotografią zacząłem 3 lata temu z Canonem 400D i kitowym obiektywem Canona 18-50/3,5-5,6. Niedługo po tym dokupiłem Tamrona 55-200 LD DiII Macro, który w zupełności spełniał i spełnia nadal moje oczekiwania (zdjęcia martwej natury, gdzie jego ślimaczy autofocus nie sprawia problemów, a z dobrą lampą na przewodzie i w macro się spisuje dobrze). Niestety kitówka, nie nadawała się na dobrą sprawę do niczego… to też od dawna myślałem o zmianie obiektywu, a niedawne uszkodzenie mojej kitówki wymusza dziś na mnie zakup uniwersalnego zooma.
Przechodząc wobec tego do meritum, potrzebny mi jest obiektyw o optymalnym zakresie ogniskowania, jednak wydatek rzędu kilku tys. zł. wolę poprzeć opinią i radą bardziej doświadczonych.
Ponieważ w większej mierze zajmuje się grafiką komputerową niż fotografią, przeznaczanie 3200 zł na Canona 24-105 F4 L IS USM było dla mnie zbyt dużym wydatkiem, ale mimo wszystko pokusiłbym się może nawet i na to szkło (ahhh ta czerwona obwódka), jednak spotkałem się z opinią że tubus jest zbyt luźny i nie odbiega standardem od Canona 28-135 f3,5-5,6 IS USM - 2000zł. Ten z kolei po przeczytaniu recenzji odstraszył mnie swoimi refleksami i odblaskami wewnętrznymi (o czym myśleli w fabryce gdy nakładali te warstwy że wyszło to tak paskudnie?).
Zważywszy na fakt, ze Canon nie oferuje zbyt wiele w tym segmencie, jest jeszcze Canon 17-85 f4-5,6 IS USM, o którym chciałbym żebyście się wypowiedzieli. Nie wiem jak wypada na tle poprzedników.
Patrząc też na Sigmę interesują mnie modele :
17-50 f2,8 Ex OS HSM 2600zł
18-125 f3,8-5,6 OS HSM (ASP. IF) 1400zł
18-50 f2,8-4,5 OS HSM 850zł
17-70 f2,8-4 OS HSM 1750zł

Jak widać z powyższego interesuje mnie napęd ultradźwiękowy (USM, HSM) i stabilizacja obrazu (IS, OS). Chciałbym poznać wasze opinie o tym czy warto wpakować w sigme 2600zł i odczuje się na tyle dużą różnicę, że nie będę żałował, tego że nie wziąłem tej za 850 bo zdjęcia i tak w 90% poprawiam na kompie. Czy jest duża różnica między stabilizacją w Canonie, a w sigmie? Czy może lepiej darować ją sobie na rzecz jaśniejszego szkła ? czy w Sigmie 18-50 ogniskowa nie będzie zbyt krótka, jak na uniwersalny zoom ?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   

A czemu nie bierzesz pod uwagę canona 15-85IS USM?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   

sporo uzytkownikow tu na forum ma niewymienionego przez ciebie a zbierajacego bardzo pozytywne recenzje canona 15-85 is usm

czytales ten watek?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   

kocur998 napisał/a:
18-125 f3,8-5,6 OS HSM (ASP. IF) 1400zł
18-50 f2,8-4,5 OS HSM 850zł
17-70 f2,8-4 OS HSM 1750zł

Jak widać z powyższego interesuje mnie napęd ultradźwiękowy (USM, HSM) i stabilizacja obrazu (IS, OS).
Jedynie ten pierwszy by mnie zadowolił. :grin:

jacenty 
Uczestnik

Sunders i Moronica mają rację.Kup Canona 15-85.Nie mam pojęcia,jak ostrzy z 400d, ale z60d jest dobrze.Wybierz się do najbliższego sklepu i po problemie.

komor 
Moderator

kocur998, nie wiem skąd opinie o słabej budowie 24-105L, ale tak czy owak na matrycy APS-C mi to szkło nie odpowiada – za te pieniądze jest po prostu za ciemne i kończy się na 24 mm. Wiele (albo nawet: większość) szkieł pełnoklatkowych ma swoje bardzo dobre zastosowanie na mniejszych matrycach, ale akurat zoom standardowy to jest ta pozycja, która wymaga moim zdaniem dobrania do matrycy. Większość z nas oczekuje od takiego obiektywu zarówno względnie szerokiego kąta, jak i względnie przyzwoitego zakresu. Ale są też tacy, którzy mają inne zdanie :)
Jak masz konkretniejszą kasę do wydania to moim zdaniem powinieneś przypatrzeć się:
- Canonowi 17-55/2.8 IS, ewentualnie analogicznej Sigmie (ale po przeczytaniu testu nadal wolę Canona),
- wspomnianemu już Canonowi 15-85 IS.

Za mniejsze pieniądze zainteresowałbym się Sigmą 17-70 (sam mam wersję starszą, tę bez IS) ze względu na dużą uniwersalność przy niewielkich pieniądzach i przyzwoitej budowie. Ewentualnie drugi stały kandydat, czyli Tamron 17-50/2,8 (jest też wersja ze stabilizacją).

Dla amatora, w odpowiednich przedziałach budżetowych, to mogą być obiektywy „docelowe”, a który to już zależy co dla nas jest istotniejsze - stałe światło Canona/Sigmy/Tamrona 17-50-55, czy większa uniwersalność Sigmy (makro, 70 mm). Na temat większych zoomów typu 18-125 się nie wypowiadam, bo ich nigdy nie dotykałem. Ale nie spodziewałbym się cudów. Ich jedyną zaletą jest większy zakres ogniskowych.

jacenty 
Uczestnik

Komor nie neguję twojego zdania.Jeżeli kocur998 ma na tyle kasy,to najlepszym wyborem będzie Canon 17-55 2.8/IS.

komor 
Moderator

jacenty, ja też jestem tego samego zdania, ale trzeba pamiętać o głosach tych, którzy twierdzą, że ten obiektyw to słabo zbudowany szajs :) plus zdarzające się problemy z wciąganiem pyłków i psuciem się modułu stabilizacji. Były odpowiednie tematy o tym, można poczytać i podjąć decyzję.

jacenty 
Uczestnik

Jeżeli chodzi o Sigmy nie mam"szczęśliwej ręki".Z Tamronem troszeczkę lepiej,70-300 usm i jest OK.Jeżeli są inne opinie proszę o konfrontację.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 12:24 ]
Czyli co Komor,będziemy sobie tak polemizować.

komor 
Moderator

Ale z czym polemizować? Nie mam (jeszcze) tego obiektywu (jeżeli cały czas rozmawiamy o Canonie EF-S 17-55/2.8 IS), ale zamierzam go kiedyś mieć. Co nie zmienia faktu, że ma on swoje wady i typowe usterki, o których mowa powyżej. Warto, żeby doradzając to szkło ostrzec pytającego, nie?

jacenty 
Uczestnik

Wysłany: Nie 10 Lip, 2011   

KOMOR po tych burzach nie miałem netu .Teraz jest OK .możemy pogadać.

cumulus 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

kocur998 napisał/a:

Odnośnie tego obiektywu. Miałem wcześniej KITA Canona 18-55 ef-s na body Canona 1000d. Body nie z najwyższej półki, ot każdy wie co to za aparat. Postanowiłem kupić coś, co zastąpi KIT-a i będzie w miarę ok. Chciałem też przy okazji sprawdzić co da się wycisnąć z mojej puszki, czy lepsze szkło poprawi ogólnie jakość fotek. Tą Sigmą interesowałem się już od dawna. Po teście na optycznych, opiniach i kilku sampli w sieci postanowiłem, że i ja taką sobie sprawię. Co mogę powiedzieć o tym obiektywie, swoim bardzo subiektywnym okiem? Ano to, że w porównaniu do KIT-a to różnica jest oczywiście na plus. Ostrość zdjęć dużo lepsza, i co ciekawe z C1000d trafia bardzo ładnie, tam gdzie KIT się mylił Sigma sobie radzi bez problemu. Czy warto kupować? Nie mam zielonego pojęcia :) . Ja kupiłem i nie żałuję, ale dla kogoś innego ten obiektyw może być gorszy od innych.

jacenty 
Uczestnik

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

Nie twierdzę że nie,idziemy do sklepu i po problemie.Ale tym 18-55 nie zawracaj sobie d''' Canon sobie z Nas zakpił.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Lip, 2011   

tyle mitów ile przeczytałem w tak krótkim wątku dawno nie widziałem :razz:

słaby tubus 24-105 :razz: :shock:
częste opinie o psującej sie stabilizacji w 17-55IS :razz: - hehe, to chyba opinia asa i 3 fachofffców z deski canona :razz:

kocur998

Jeżeli nie przeszkadza ci ciemnica canona 15-85 to jest to całkiem przyzwoity obiektyw, ja jednak wolałbym nawet tamrona 17-50/2.8 z wolnym af-em niż ciemnego canona.

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Sro 13 Lip, 2011   

mam 24-105. wysuwa sie sam wlasciwie od nowosci. jestem super zadowolony ze zdjec.
focilem 17-55is - ten to sie dopiero klekota ;-)
mialem i kita IS. zrobilem nim kupe fajnych zdjec, jeszcze wiecej widzialem w sieci.
podsumowujac: opinie malkontentow proponuje miec w ...

a juz bardziej merytorycznie to 15-85 jest fajna propozycja, jesli nie brakuje Ci swiatla albo jesli brakuje na tyle, ze chcesz ten problem rozwiazac stalkami a nie polsrodkami w stylu 2.8 .
S17-50 albo podobny Tamron tez jest fajnym rozwiazaniem. co do zakresu to moze Ci go brakowac, jednak jesli teraz focisz 18-55 to pewnie nie bedzie to uciazliwe.
szkla zaczynajace sie od 24mm albo 28mm przemyslalbym bardzo powaznie na APSC. ja bym chcial miec troche szerokosci w standardowym szkle.

swiatlo kosztem stablilizacji? --> zasadniczo tak, ale i tak ostateczna decyzja zalezy od tego jakie zdjecia robisz

Odpowiedz do tematu