Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 07 Lip, 2011
Kompakt z dobrym makro dla rzeczoznawcy
Autor Wiadomość
Jarsonex 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   Kompakt z dobrym makro dla rzeczoznawcy

Witam,

Otrzymałem zadanie zakupu aparatu dla firmowego rzeczoznawcy, szanowny kolega z pracy uściślił wymagania mianowicie:

- Mniejszy od lustrzanki
- dobry tryb makro do uchwycenia uszkodzonych elementów ( przebarwień na metalu, rys itp)
- ruchomy ekran ( może robić zdjęcia pod dziwnym kątem)
- jakość zdjęć z dobrym odwzorowaniem kolorów

Nie mam pojęcia co kupić , proszę o waszą pomoc ponieważ macie duże doświadczenie.

Pozdrawiam.

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 10 Lip, 2011   

Z milczenia, jakie tutaj zapadło wnoszę, że postawiłeś chyba zbyt wyskie wymagania swojemu wymarzonemu kompaktowi. No więc - postanowiłem coś ci odpisać.
Przyznaję, że próbowałem coś wypatrzeć pod kątem twoich życzeń, ale nie było łatwo. Zwłaszcza warunek uchylanego ekraniku eliminował 95% kompatów, o ile nie więcej. Szczególnie w połączeniu. No więc zaczynam:
- co do makro, to w zasadzie wszystkie kompakty łapią od klku cm, więc tym bym sobie specjalnie głowy nie zawracał;
- warunek o dobrym oddaniu barw sprowadziłem do posiadania przez aparat funkcji "custom white balance" - nie będę tłumaczył dlaczego, bo to zbyt długa historia;
Wyszło mi przykładowe zestawienie takich oto modeli (kolejnością się nie sugeruj):
Sony HX100V, Nikon Coolpix P500, Fuji Finepix HS20EXR, Canon Powershot SX30IS, Panasonic DMC FZ100 i Canon Powershot G12.
Jeżeli potrzeba czegoś mniejszego, to Casio Exilim TRYX.
Poszukaj tych modeli w necie i gdy zapoznasz się z nimi, napisz co o nich sądzisz, pamiętając, że ideału na tym świecie nie znajdziesz, a co internauta, to inne opinie mogą być. :???:
Pozdrawiam

wielbicielxx 
Rozmowny

Odchylany ekran dobre makro i rewelacyjny balans bieli= samsung EX1

To co proponuje kolega powyżej to chyba jakieś żarty.

Jarsonex 
Nowy

Nikon p 500 ma problemy z balansem bieli, HX100V mam osobiście i uczucia mam mieszane przy zdjęciach w słabym oświetleniu, HS20EXR bardzo plastikowy a aparat ma służyć do pracy, generalnie widzę w zestawieniu w dużej części kompaktowe zoomy, canon g12 wygląda interesująco podobnie jak samsung, przyjrzę się im bliżej ,dzięki za opinie .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jarsonex, ja zagłosuję za EX-1 + szara karta + dobry soft do obróbki RAWów.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

No, ale przynajmniej się ruszyło w temacie! :mrgreen:
@Jarsonex: to widzę, że w zasadzie nie potrzebujesz pomocy? To taka kokieteria z twojej strony? :roll:
@hijax_pl: pojechałeś, kolego, po bandzie; wyobrażasz sobie rzeczoznawcę, który przed sporządzeniem jakiegoś protokołu oględzin będzie "wywoływał RAW-y" itp? :???: To musi być sprzęt, który działa wg zasady: "żem nacisnął spust i mi wyszło". Ustawić balans bieli to jednak nie to samo - pod względem pracochłonności itp - co wywołanie RAWów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10, po pierwsze to chyba nie wiesz o czym mówisz... Po drugie już wiele razy fotografowano mój samochód i robiono na potrzeby ubezpieczycieli (zawsze się spóźniam z przedłużeniem polisy) i były to najtańsze możliwe głupy.

Balans bieli? O automacie, czy predefiniowanych trzeba zapomnieć jak się wymaga prawidłowiej kolorystyki. Dlatego piszę o szarej karcie. A jak to za dużo - no cóż trzeba się pogodzić z raczej dość mocnymi odchyłkami kolorystycznymi :roll:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

@hijax_pl: masz (prawie) całkowicie rację! Dlatego ja piszę o RĘCZNYM balansie bieli, a nie o predefiniowanych ustawieniach czy tym bardziej automacie. Korzystałem z tej funkcji już w swojej pierwszej cyfrówce - KM Dimage Z2 - i wierz mi, że to działało! Inna rzecz, że na zdjęciach NIGDY barwy nie zostaną oddane tak, jak widzi je ludzkie oko, ale z drugiej strony zdaje się, że te różnice chyba nie stanowiły pretekstów do nieprzedłużenia ci polisy? I to pomimo, że zdjęcia były robione"głupolkami"? A ty tu Jarsonexowi z RAW-ami wyjeżdżasz, echh... :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10 napisał/a:
Dlatego ja piszę o RĘCZNYM balansie bieli
A do czego niby proponuję szarą kartę?
Soniak10 napisał/a:
Inna rzecz, że na zdjęciach NIGDY barwy nie zostaną oddane tak, jak widzi je ludzkie oko,
Mylisz się.
Soniak10 napisał/a:
A ty tu Jarsonexowi z RAW-ami wyjeżdżasz, echh...
A skad wiesz czy kolega Jarsonex nie jest rzeczoznawcą jakiegoś Polifarbu czy też innego Duluxa?
Jak będzie chciał mieć idealne kolory to wywoływanie RAWów można sprowadzić do jednego kliku myszki, przypisującego profil kolorystyczny.

No ale wiem, że dla Ciebie RAW to magia Voodoo i trzymasz się od tego z daleka ;)

bergercs 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

Łoooo matko. Wybierze se RAW+JPEG i po problemie :-)

Jarsonex 
Nowy

wybrałem samsunga EX1 , przekonały mnie opinie uzytkowników testy, ma co prawda tylko 3x zoom ale rzeczoznawcy samochodowemu nie jest potrzebny 35x, jest dobrze wykonany i szkło 1,8... Dzięki za pomoc!

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jesteś przygotowany na samodzielne ustawianie parametrów ekpozycji?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, EX-1 całkiem dobrze radzi sobie w trybie P czy A, ie mówiąc już o całkowitym automacie ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Doświadczenie z EX-1 mam niestety tylko "sklepowe" ale naczytałem się swojego czasu o jego skłonności do ustawiania długich czsów na automacie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, w zasadzie tak, w warunkach przy słonecznej pogodzie potrafi delikatnie prześwietlić.
Ja u siebie mam przybitą na stale korekcję ekspozycji na -0,7EV i pomiar centralny. I jest OK. A we wnętrzach czy warunkach nocnych jest wprost genialnie (jak na kompakt) :cool:

Odpowiedz do tematu