Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Lip, 2011 Coś do RNAV spottingu (do 2000zł)
Jak w temacie.. Interesuje mnie optymalny sprzęt do obserwacji/fotografowania samolotów na wysokościach przelotowych.
Ponieważ w zasadzie ani lornetkami ani lunetami wszelakimi się nigdy nie interesowałem nie mam kompletnie pojęcia jakie parametry byłyby optymalne i tak dalej....
Czy w ogóle z takim budżetem da się coś wykroić?
Czy iść w jakąś porządną lunetę, mały teleskop czy też porządną lornetkę (tu będzie chyba problem z foceniem). A może wystarczy Rubinar/MTO 1000mm?
P.S.
RNAV to tylko cześć zastosowania... Inne to obserwacja szeroko pojętej przyrody
hijax_pl, będziesz na Zlocie? Jak będziesz, będziemy mieli duuuużo czasu żeby o tym pogadać. I sporo fajnego sprzętu Nikona i Delta Optical do obmacania.
Rozumiem, że na zlocie będą lunety? Dwa lata temu na zlocie bawiłem się lunetami Pentaxa.. tą 65 i 80ką.. Ale to chyba za mało na samolociki? Bo przydałoby się mieć pole widzenia w okolicach 0,5-1 stopnia, prawda?
Dwa lata temu na zlocie bawiłem się lunetami Pentaxa.. tą 65 i 80ką.. Ale to chyba za mało na samolociki? Bo przydałoby się mieć pole widzenia w okolicach 0,5-1 stopnia, prawda?
0.5 czy nawet 1 stopień rzeczywistego pola no, życzę owocnego odnajdowania samolotu na niebie oraz nadążania za nim z lunetą tak aby toto jeszcze sfotografować . Ja bym obstawiał raczej 2 - 2.5 stopnia.
Nota bene pf-80ed z XW-14 chyba daje cosik koło 2 stopni a pf-65ed z xw-14 da cosik koło 2.5 stopnia.
no, życzę owocnego odnajdowania samolotu na niebie oraz nadążania za nim z lunetą tak aby toto jeszcze sfotografować
O widzisz.. Nie wziąłem pod uwagę, że te samoloty lecą jednak 800km/h więc będą zapieprzać przez kadr... Dzięki. Czyli lunetki 65 czy 80 będą ok jeśli chodzi o pole widzenia?
Tylko te Pentaxy nijak mi się w budżet nie mieszczą... Te Celestrony czy Yukony warte są czegoś?
Czyli lunetki 65 czy 80 będą ok jeśli chodzi o pole widzenia?
Tylko te Pentaxy nijak mi się w budżet nie mieszczą... Te Celestrony czy Yukony warte są czegoś?
Pole widzenia to mniej zależy od średnicy soczewki, a nieco bardziej od ogniskowej korpusu, okularu oraz od pola widzenia owego okularu...
Powiedzmy, że rozsądna fotografia czegokolwiek (co nie jest nocnym niebem) przez lunetę to się kręci na powiększeniach rzędu x20-x30 (no, może lekko ponad).
jeśli chcesz fotografowac przez lunetę (samoloty i inne) i masz 2 tysiące, to odlicz jeszcze ze 3-4 stówy na w miarę dobrą głowicę video (którą może masz, ale jak nie masz to najcudowniejsza kula od Gitzo czy hiperduper gimbal od samego wimberleja jej z lunetą nie zastąpi).
Jakiej jakości maja to być zdjęcia, jaki rejestrator obrazu masz zamiar dołączyć?
Do obserwacji (w Twoim budżecie) to kup np. jakiegoś kątowego Nikona RA-III z okularem rzędu x30. Zeszta, zdjęcia też tym zrobisz.
ole widzenia to mniej zależy od średnicy soczewki, a nieco bardziej od ogniskowej korpusu, okularu oraz od pola widzenia owego okularu...
Tak, tak.. Pisząc "65 czy 80" miałem na myśi konkretne modele lunet a nie ogniskowe
RB napisał/a:
Jakiej jakości maja to być zdjęcia, jaki rejestrator obrazu masz zamiar dołączyć?
Lustrzanki, kompakty, trochę tego mi się wala to tu to tam.... Powiedzmy, że kompakt jakiś. Jakość? Na cuda nie liczę, wszak te 10km powietrza i tak miazgę ze zdjęcia zrobi...
RB napisał/a:
jakiegoś kątowego Nikona RA-III z okularem rzędu x30
Tak, tak.. Pisząc "65 czy 80" miałem na myśi konkretne modele lunet a nie ogniskowe
to nie obiektywy, tu się nie podaje ogniskowych tylko średnicę soczewki przedniej. I te Pentaxy, przez które patrzyłeś to mogą mieć bardzo różne pola widzenia, zależnie jaki okular tam wsadzimy. A Pentax sam produkuje dużo fajnych okularów a i jego lunety akceptują ogólnie przyjęty 'standard astro' 1.25 cala, więc zabawy może być tu multum.
hijax_pl napisał/a:
Lustrzanki, kompakty, trochę tego mi się wala to tu to tam.... Powiedzmy, że kompakt jakiś.
Z lustrzanki się na razie wylecz (albo się szybko sam wyleczysz praktycznie). Dobrze też , że nie marzysz o superzdjęciach z supersamolotem na całą klatkę o rozdzielczości alfy 900...
hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
jakiegoś kątowego Nikona RA-III z okularem rzędu x30
Czyli np Nikon RAIII 65 WP A + okular 16-48x DC?
Hmmm, w zasadzie tak, ale lepiej byłoby jakiś stałoogniskowy okular, jaśniejszy, lepsze pola widzenia, nie patrzysz przez 'dziurkę od klucza'. Wolałbym np Ra III 82 z x25 DS. To do zdjęć, bo do obserwacji to 6.5 cm z okularem x30 (nie DS) by było zupełnie OK. Jeśli nie digiskopujesz to okular Ds nie ma większego sensu. Niestety, jeśli digiskopujesz to własciwie tylko DS umożliwia bezbolesne i bezkombinacyjne połaczenie z aparatem. tak to ma Nikon zrobione (poza linią EDG, ale to trochę drogaśna zabawa)
To swego rodzaju kompromisy, bo zdjęciom przydaje się jakieś APO (czego żaden nikon RA nie ma). Z drugiej strony te nikony produkują naprawdę fajne obrazki, to są nieźle złożone lunety o całkiem fajnej optyce. Nikon 82 ma więcej światła od 65... no i Nikon jest bardzo łatwy do digiskopingu, kupujesz przejściówkę Nikona (teraz chyba produkują tylko FSB-8, no chyba, że jeszcze coś starszego się uda wyczaić) i kompakt Nikona (do FSB-8 to będzie p300) i już to w miarę bez zgrzytów działa. Cóż, bardzo tanio nie jest, ale za to większych problemów brak. W podłączaniu i działaniu, bo gdzie to w Polsce kupić nie wiem... można kupić za zachodnią granicą, ja swoje tam nabywałem przez net, ale to nie Nikon. W Polsce o ile wiem to jedna firma ma sprawny system sprzedaży przejściówek, dupereli i gotowców do digiskopingu, ale oni znowu nie mają lunety dla Ciebie.
coś z potencjalnie mniejszą aberracją chromatyczną w Twoim budżecie to Celestron Regal 65 ED. Ma siakieś tam szkło niskodyspersyjne i zbiera całkiem niezłe opinie. Tyle, że 50 6.5 cm soczewki, czyli będzie ciemniej. Z drugiej strony akceptuje okulary 1.25" czyli zawsze możesz tego zooma wyrzucić (pono zły nie jest, ale tani zoom to tani zoom i kwita - w okularach lunet widać jak ograniczone to ma pole widzenia i jak wpływa na ogólną jasność obrazu) i wsadzić tam coś w miarę fajnego. No ale znowu - aby robić zdjęcia to musisz zakombinować jakąś przejściówkę bo celestron do kompaktu nie oferuje niczego. No i 6.5 cm Regal wazy tyle co 'normalna' luneta 8-8.5 cm ...
Inna niskodyspersyjna opcja to Delta Optical Titanium 65 ed. Małe. Nie widziałem, bo to w zasadzie poza sklepem DO produkt wirtualny był. Był, bo nawet chyba w sklepach firmowych dostępność obecnie wynosi zero. jakiś tam klon czegoś tam, co w zasadzie w świecie niedrogich lunet niczym zdrożnym nie jest. Adapter digi do tego to lustrzankowy humbug. Na zdjęciu co prawda widać jakiś kompakt, ale firma się tym nie chwali więc wnoszę, że należny samemu zakombinować produkt jakiejś niezależnej firmy.
Co do meritum - chyba najprościej będzie mi przed zakupem poużywać trochę na zlocie lunet Nikona i Delty by dokonać ostatecznego, organoleptycznego wyboru. Ale ważne, że będę wiedział mniej więcej na co zwracać uwagę No chyba, że jakieś inne zestawy są godne uwagi...
Co do aberracji, to muszę poszukać na necie zdjęć z tych lunet nikona...
RB napisał/a:
W podłączaniu i działaniu, bo gdzie to w Polsce kupić nie wiem...
Tak na szybko znalazłem np taki zestawik. Także źle z dostępnością chyba nie jest...
A ten Celestron - przyjrzę się. Poszukam, poczytam...
Co do meritum - chyba najprościej będzie mi przed zakupem poużywać trochę na zlocie lunet Nikona i Delty by dokonać ostatecznego, organoleptycznego wyboru.
Zdecydowanie popieram. Oby mieli tanie Nikony a nie tylko EDG
hijax_pl napisał/a:
Tak na szybko znalazłem np taki zestawik. Także źle z dostępnością chyba nie jest...
No popatrz... dawno się nikonami nie interesowałem.
Gdyby zamiast ra65 był ra82 to by było fajniej. Powiększenie byś miał x25 a nie razy 20. I obraz jaśniejszy.
Swoją drogą, sam robię zdjęcia i krótkie filmy 6.6 cm lunetą z okularem x30 bez niskodyspersyjnych szkieł i jestem całkiem zadowolony.
Arek napisał/a:
Może DO przywiezie też coś ze swojej oferty.
W temacie lunet to ich aktualna oferta (fizycznie, to co jest dostępne w ich sklepach, a nie intencjonalnie) wynosi niestety null. Intencjonalnie to ich oferta to jest AFAIK 1 korpus i 1 okular, sprzedawane zresztą razem.
Arek napisał/a:
Na EDG u Nikona świat się nie kończy
Ale też Nikon ostatnio raczej nie promuje staroci typu fieldscope czy spotting scope... Jeżdżą z cudem techniki optycznej i są dumni (w sumie mają z czego)
No popatrz... dawno się nikonami nie interesowałem.
Oj może nie być tak ładnie jak myślałem.. W cyfrowych ten zestaw jest oznaczony jako "wycofany z produkcji" zatem co najwyżej pozostałości sklepowo-półkowe zostają...
RB napisał/a:
Gdyby zamiast ra65 był ra82 to by było fajniej. Powiększenie byś miał x25 a nie razy 20. I obraz jaśniejszy.
Może zacząć od ra82+x25DS tylko? I pokombinować z adapterem home-made?
Jak to jest z tymi okularami DS - nie da się przez to patrzeć jak rozumiem?
Ja bym jednak raczej wzial 65mm do samolotow. W pochmurne dni i tak nic nie widac.
Do Twojej zacnej listy dopislabym DO Titanium, zwlaszcza, jesli przywioza ja na zlot.
Podejrzewam, ze i tak wybierzesz Nikona RA 30x
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10