Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 13 Lip, 2011
Dylemat przy wyborze aparatu
Autor Wiadomość
kuanti 
Nowy

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011   Dylemat przy wyborze aparatu

Witajcie,
jestem nowy na forum i po przeczytaniu kilkudziesięciu a nawet kilkuset artykułów na temat aparatów stanąłem przed trudnym wyborem.
Ale od początku :)
Jako że stary aparat został zmaltretowany przez kota, nasikała paskuda do wózka gdzie leżał staruszek spokojnie czekając na dogodną sytuację do zrobienia fajnej fotki i nieudanej próbie wyczyszczenia z sików zostałem zmuszony zakupić nowy aparacik.

Podaje moje 3 typy:
1. Canon PowerShot SX230 HS
2. Sony HX9V
3. Nicon S9100

I teraz pytanie do was, bardziej obcykanych w temacie, który jest najlepszy dla średnio zaawansowanego fotoamatora :)

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedź.
Mariusz

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 13 Lip, 2011   

IMO Sony XH9V :smile:

jannik 
Rozmowny

Ja bym sugerował zdecydowania Canona.
- mniej napaćkane pixeli na takiej samej matrycy
- zdecydowanie jaśniejszy obiektyw
- mniejszy, acz w zupełności wystarczający, zoom, co zazwyczaj zapewnia lepszą jakość zdjęć
- wystarczająco szeroki kąt - 28 (po co ci zniekształcający obraz 24?)

poza tym dla celów amatorskich (wakacje, zdjęcia rodzinne itp) canonowskie odwzorowanie kolorów jest zdecydowanie przyjemniejsze dla oka!
No i co Canon to Canon (choć wielu może tutaj zaburczeć).
Canon jest jednym z liderów na rynku kompaktów
Nikon robi świetne lustrzanki
A Sony niech sobie robi telewizory i produkuje płyty CD (jeśli już koniecznie Sony to tylko lustrzanki z wyższej półki)

Więc zdecydowanie polecam Canona, choć, najdroższy z tej trójki.

pozdro

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

jannik napisał/a:
No i co Canon to Canon

Zaiste, wielce merytoryczny argument... :???: :razz:

Sunders 

jannik napisał/a:

Możesz napisać na czym polega to "zdecydowanie"?

bergercs 
Rozmowny

Samsung EX-1:

jannik napisał/a:
Ja bym sugerował zdecydowania Samsunga.
- mniej napaćkane pixeli na jeszcze większej matrycy
- mniejszy, acz w zupełności wystarczający, zoom, co zazwyczaj zapewnia lepszą jakość zdjęć
- szeroki kąt - 24 (po co ci zniekształcający obraz 24? - no właśnie, jak mam mieć na zdjęciu "zniekształconych" kumpli to niech lepiej w ogóle się nie zmieszczą na zdjęciu [ironia])

...

pozdro

wielbicielxx 
Rozmowny

Tak się zastanawiam czasami czy ktoś jeszcze na tym forum poważnie traktuje kolegę jannik.
Każdy następny poste pseudo porada go pogrąża :mrgreen:

bergercs 
Rozmowny

Jeszcze tak na zakończenie (czas iść do pracy):
Pomijając kwestie techniczne, będąc mężczyzną lepiej pojawić się na ulicy trzymając w ręku coś prezentującego się tak:

czy też tak :oops: :

?

kuanti 
Nowy

No wszystko ładnie pięknie.
Ale samsunga na pewno nie kupie. Stylowo wygląda ale po ostatnich kontaktach z samsungiem i zdjęciami pociętymi jakby zapis był ciapnięty to za to podziękuje. Oczywiście to mogła być wada aparatu, no ale to już mnie odciągnęło od tej marki.

Jeżeli chodzi o wygląd wymienionych aparatów to canon wygląda jak "mydelniczka", a Soniacz i Nicon w czerni wyglądają stylowo. Oczywiście kwestia gustu ;)

Co do ceny, to wszystkie aparaty klasują się w przedziale 1000 - 1200 zł. Twierdzenie, że Canon jest najdroższy nie sprawdzając jakie aktualnie są ceny na rynku to .... :oops: :)

Czekam na wasze odpowiedzi :)

Pozdrawiam
Mariusz

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skoro Samsung nie, a Nikon może, to może Coolpix P300?

kuanti 
Nowy

Faktycznie Nikon P300 jak i Canon S90 są fajne. Hmm tylko czy ja szukam takiego aparatu?
Chciałbym mieć zoom minimum x10. Oglądając zdjęcia z wymienionych "pstrykaczy" to naprawdę robią wrażenie jeśli chodzi o jakość jakie uzyskują.

Ciągle zastanawiam się nad Nikonem S9100. Fajnie wygląda i do tego robi dosyć dobre fotki. Nie szukam aparatu do kręcenia filmów. Interesują mnie tylko fotki.

Czy jakiś posiadacz np Nikona P300 lub Canona S90 może przesłać mi fotki z zoomu jakie one uzyskuje?

Idę dalej czytać o fotopstrukach.

Pozdrawiam

Mariusz

Sunders 

kuanti napisał/a:
Nikon P300 jak i Canon S90 są fajne. Hmm tylko czy ja szukam takiego aparatu?

Z tego co napisałeś, to nie.Szukasz czegoś jak sony XH9V lub podobnego :smile:

kuanti 
Nowy

Sunders napisał/a:
kuanti napisał/a:
Nikon P300 jak i Canon S90 są fajne. Hmm tylko czy ja szukam takiego aparatu?

Z tego co napisałeś, to nie.Szukasz czegoś jak sony XH9V lub podobnego :smile:

Sunders twoje IMO się kupy nie trzyma, ponieważ nie ma Sony XH9V natomiast jest jak pisałem na 1 poście Sony HX9V.

A czy będzie zoom x10 czy x4 to się ciągle zastanawiam.

Muszę się konkretnie zastanowić.

Pozdrawiam
Mariusz

Sunders 

kuanti napisał/a:
nie ma Sony XH9V natomiast jest jak pisałem na 1 poście Sony HX9V.

To literówka, chodzi oczywiście o HX9V.
kuanti napisał/a:
Chciałbym mieć zoom minimum x10.

kuanti napisał/a:
czy będzie zoom x10 czy x4 to się ciągle zastanawiam

Sam nie wiesz chyba czego chcesz :wink:

jannik 
Rozmowny

Wielbiciel
Ja staram się tylko być pomocny tam, gdzie pytają amatorzy.
Wy w większości udzielacie cennych "fachowych" porad, które nie zawsze są wartościowe dla amatora.
Bo co mi z tego z np. NX10 ma dobrą matrycę i niezły kitowy obiektyw skoro jpg-i wychodzą gówniane .. :(
EX1 jest fajny ale też nie dla amatora.

A napisałem, że z w/w aparatów Canon ma zdecydowanie jaśniejszy obiektyw, ponieważ ma 3.1 przy kącie 28, a pozostałe mają 3.5 przy kącie 24 ..

A to czy mnie "fachowcy" traktują poważnie, czy nie poważnie, to naprawdę nie ma większego znaczenia, Wielbicielu.
To forum jest nie tylko dla specjalistów.. ale również dla laików i amatorów.

zpodro

Odpowiedz do tematu