Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oj może nie być tak ładnie jak myślałem.. W cyfrowych ten zestaw jest oznaczony jako "wycofany z produkcji" zatem co najwyżej pozostałości sklepowo-półkowe zostają...
W cyfrowych.pl jest zestaw z adapterem fsb-7 i nikonem s5100 i on jest wycofany z produkcji (ale dostępny, więc czemu nie?). Obecnie produkowany jest adapter fsb-8 do nikona p300. Gdzieniegdzie można wyhaczyć starego fsb-6 do p5100. Tyle, że trzeba tez by wyhaczyć p5100...
hijax_pl napisał/a:
Jak to jest z tymi okularami DS - nie da się przez to patrzeć jak rozumiem?
Da się z powodzeniem patrzeć, to dobre szerokokątne okulary. Czy jest różnica optyczna względem serii MC, nie wiem, ale pewnie mała. Chodzi o to, że te okulary są przystosowane do bezpośredniego zamontowania na nich adapteru, a przez to pozbawione są regulowanej (wysuwalnej, stopniowanej) muszli ocznej. Mają jakąś tam gumę nakładaną jak kto chce do patrzenia.
kivirovi napisał/a:
Ja bym jednak raczej wzial 65mm do samolotow. W pochmurne dni i tak nic nie widac.
Ale podpinanie lustrzanki to chyba nie najlepszy pomysł, no nie?
Szczerze beznadziejny według mnie ,lekka luneta a na końcu ciężki klocek w postaci lustrzanki .Na upartego dało by się jakaś szyna balastowa itd ,lecz twierdze ze szkoda zachodu.
Moim zdaniem ta luneta to Promaster Infinity, a zoom zamaskowany tez jako Plano Zoom:
dyskusja pod newsem Arka:
http://www.optyczne.pl/30...anium_65ED.html
to Baader Hyperion Mark III. Mam wiec cien nadziei, ze ten okular zakonczony jest M43 i beda tam pasowaly pierscienie od Baader Hyperion, Porownaj tez tu:
http://www.teleskop-expre.../info/p466.html
Nawet ten sympatyczny adapter T, da sie zaadoptowac pod kompakt. Problemem jest znalezienie takiej przejsciowki. Niby nic szczegolnego, M42/52, a sam takiej szukam i nie jest slodko. Ostatecznie za stowe mi to na wymiar wytocza. Z lustrzanka nie ma co wyskakiwac. Ale jesli wszystko masz, to mozesz wyprobowac i podzielic sie wrazeniami.
Do Nikona tez pasuje tylko oryginalny adapter niewiele tanszy od lunetey, co jest smiechu warte.
Tym niemniej bardzo jestem ciekaw starcia Nikon RA z DO Titanium. Szkoda, ze nie pojade na Zlot...
Natomiast sam polowalem na Pentax PF, ale Arek mnie zniechecil, mowiac, ze nie ostrzy z Hyperionami. Porownywany z nimi bywa tez Celestron Regal. Widzialem wersje 100mm i to jest swietna luneta, ale w starciu z Pentaksem okular zoom celestrona jest wyraznie slabszy.
Do Nikona tez pasuje tylko oryginalny adapter niewiele tanszy od lunetey, co jest smiechu warte.
fsb-7 sam w sobie kosztuje 5 stów. RAIII 65 kosztuje 11 stów. Różnica raczej znacząca.
Teraz popatrzmy na zestawik....
RAIII 65, x20/25 DS, fsb-7, s5100 za 17 stów.
Z tego:
korpus 11 stów
okular 3.4 stówy
czyli na fsb-7 oraz s5100 zostaje nam 2.6 stówy.
Z tego nowe s5100 kosztuje 4.3 stówy
No dobra, ile kosztuje podstawowy adapter niezależny? SRB Griturn kosztuje 40 funtów. co daje 1.8 stówy. Za przesyłkę zapłacisz tez kilka dyszek, wiec wyjdzie Ci dobrze ponad 2 stówki.
Powiem szczerze, że wolę zapłacic za adapter nikona nawet te 5 stów niż 2.3-2.5 stówy za SRB. Czemu niby, wszak to kawał durnej blachy? otóz mam ja Ci kowowski adapterek za 6 stów i to po prostu do tej mojej nieszczęsnej kowy pasuje. Działa bez problemu, z odpowiednią precyzją. Poza tym o nic się nie martwię... o centrowanie aparatu, o dokręcanie 3 śrubek odpowiednio itede. U Nikona nie martwię się też o to aby zrobić jakiś dinks do wyzwalania aparatu wężykiem (robiłem do swojego a590, a jakże). Bo dinks jest wbudowany w aparat. Nie martwię się też o to jak ja do diabła przymocuję aparat do adaptera... bo dziś to wlasnie ten moment jest dość trudny...
Jak to mam wszystko w zestawie to... po co kombinować z niezaleznymi adapterami albo z metaloplastyką stosowaną? Jedyny powód to to że inna luneta za podobną cenę (nie posiadająca dedykowanego adaptera) będzie łołołouuu lepsza od raIII. Szczerze wątpię w to łołołouuu.
U Nikona natomiast wnerwia to, że adapter jest dedykowany do konkretnego aparatu. Ale znowu, w tym zestawie masz jaki taki aparat (cóz, s5100 to p5100 nie jest ani trochę, ale filmy HD nagrywa, a to się przy lunetkowaniu przydaje) z adapterem za 260 złotych... Raczej niedrogo.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 13 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
To w cyfrowych, tam w krakowie mają (niby od ręki) za 8,5 stówy
RB napisał/a:
Ale znowu, w tym zestawie masz jaki taki aparat z adapterem za 260 złotych... Raczej niedrogo.
No i właśnie to w tym zestawie jest miłe.
Choć powiem szczerze, że wizja obsługi S5100 mnie przeraża - już wolę P300
Ale ale.. Jakoś zaintrygowało mnie to łołołouuu... Bo jak mamy do dyspozycji takich końkurentów jak RAIII 65 WP A, Celestrona 65 EP (a może 80 EP) i Delta Titanium 65 EP to czy różnice w jakości optyki są aż tak bardzo widoczne?
A sam oceń, to najpewniejsza metoda.
Obawiam się, że nie. będzie Problem będzie w AC i spadku rozdzielczości nia spowodowanym. Ona jest dość niemiła przy fotografowaniu, ale... wbrew pozorom to nie jest straszna sprawa. Zdjęcia z kazdej, nawet najdroższej lunety z dołaczonym kompaktem i tak wymagają forsownej obróbki. Lunety to nie są obiektywy...
O DO Titanium nie mówie, bo... to byt dla mnie na razie wirtualny zupełnie.
Celestron - to jest coś fajnego, ale... waży swoje, ma zooma (nie lubię, dla mnie tylko kilka topowych zoomów jest porównywalnych z dobrymi stałkami - ten celestronowski do nich nie należy w żadnym wypadku). Możesz go wywalic i kupic jakiś fajny okulat 1.25". Cóż, jest opcja kombinatoryjna i jest opcja dla leniuchw. Mi z wiekiem poziom lenistwa rośnie
Do obserwacji - moim zdaniem różnic nie będzie. W dobrym świetle na x30 to moja Kowa 661 jest marginalnie gorsza od Swarka ATS 80 ED z zoomem... A Twoje samoloty... to będzie dobre światło i ca. 20 km atmosfery, co degraduje obraz na tyle, że...
Co do fotografowania... hmm... tu gorzej. Ale znowu 20 km atmosfery... czego oczekiwać?
[ Dodano: Sro 13 Lip, 2011 21:50 ]
hijax_pl napisał/a:
No i właśnie to w tym zestawie jest miłe.
Choć powiem szczerze, że wizja obsługi S5100 mnie przeraża - już wolę P300
Na razie nie ma u nas Fsb-8. Ale jak będzie to licz na 'godną' cenę. Więcej niż fsb-7.
Z drugiej strony... co tu obsługiwać? ISO ustawiasz raz na zawsze na 100. Ostrzysz ręcznie lunetą, jeśli aparat ma 'lupę' centrum kadru to miłe. Sądzę, że powinien doostrzyć do optimum sam (mój a590 nie chce, to znany feler tyc canonów...). Pod warunkiem, że najpierw Ty dobrze wyostrzysz lunetę. Co jeszcze? A... jeśli jest tryb A... to go uzywasz, przysłona na full, ewentualnie trochę kompensujesz ekspozycję. Jeśli nie ma - walisz na auto.
Stabilizację wyłączasz raz na zawsze.
Fakt, do digiskopingu zwykle poleca się inne aparaty. Ale taki canon s95 kosztuje więcej niż luneta...
I tak też uczynię - ważne że Wasze wskazówki zawężają pole poszukiwań - i bardzo dobrze! Dzięki Wam!
RB napisał/a:
Problem będzie w AC i spadku rozdzielczości nia spowodowanym.
To jeden z powodów organoleptycznego podejścia - bo nie wiem na ile takie CA da się w PP usunąć - tzn TO z tych lunet.. potrzebuję sampli.
RB napisał/a:
Ale znowu 20 km atmosfery... czego oczekiwać?
No właśnie...
RB napisał/a:
razie nie ma u nas Fsb-8. Ale jak będzie to licz na 'godną' cenę. Więcej niż fsb-7.
Tak - wiem. Myślałem o RAIII 80 + jakiś okular by za czas jakiś dokupić adapter z kompaktem... Ale to jedna z opcji... No i oczywiście droższa znacznie od tego zestawu z 65ką.
RB napisał/a:
Z drugiej strony... co tu obsługiwać?
Oj wiesz o co mi chodzi - jak za mało da się kontrolować to zaczyna mnie to uwierać
chłopie, tu nie ma czasu na kontrolowanie i inne duperele. Tu musisz znaleźć cel, złapać cel w okularze, dołaczyć aparat do lunety, wyzumować aby było w miare OK, ponownie dokładnie wyostrzyc lunetę na LCD (jeśli masz wadę wzroku, to ustawienia ostrości zmienia sie zdecydowanie) i nacisnąc spust i jeszcze raz i jeszcze raz, jednocześnie wodząc zestawem za lecącą maszynką ... w domu wywalasz 50-90%, będą nieostre itede...
Inaczej mówiąc samo zrobienie ostrego zdjęcia jest w tej metodzie juz niejakim wyzwaniem. Rzadko masz statyczne cele. A jak są statyczne to zwykle są daleko...
RB, bardziej myślałem o ustawieniu ekspozycji i ostrości raz i co najwyżej później korekta w kompie ekspozycji przy jakichś wahaniach...
To co Ty chcesz wygodnie kontrolować z poziomu korpusu? Dodajesz +2/3 ev i wio. O ile jest kompensacja...
hijax_pl napisał/a:
Przy śledzeniu samolotów to wyobrażałem sobie że będę śledził na LV i raz po raz trzaskał migawką... bez zbędnego laga na AF czy takie tam..
Każdy sam sobie dostosowuje metodę pracy do upodobań i tematu. Ja w samolotach jestem zdecydowanie 'zielony' więc się za bardzo moimi opiniami nie przejmuj. Ale szukanie samolotu na LCD... pewnie się da...
Niestety co do techniki RB ma racje. Digiscoping polega na wywalaniu nieostrych zdjec i zdjec, gdzie temat jest poza kadrem Sukces w tej technice jest wtedy, jesli na karcie wciaz cos zostało.
A Ty Hijax miales juz jakas optyke obserwacyjna albo jakigos kompakta?
Ja zrozumialem, ze chcesz obserwowac samoloty i czasem fotografowac. Jednak dyskusja poszla w str. foto a wtedy wieksza luneta to jasniejszy obraz, czyli krotszy czas i mniej nieostrych zdjec.
aaa, to lunety radziłbym sobie odpuścić. Sprawdź opcję 500mm i crop z lustrzanki (pozycz od kogoś jakąs 500-kę z bagnetem Nikona i zobacz... może dostaniesz jakość fotek lepszą od lunetowych.)
Luneta to obserwacja i dokumentacja obserwacji. Tak aby było w miarę widać na zdjęciu, co zobaczyłem. Inaczej to sens widzę wątpliwy, szczególnie obracając się w kategoriach tanich lunet. Po prostu fotografowanie przez lunete jako priorytet to już wymaga niejakich nakładów (nie tylko na lunetę) aby przedsięwzięcie miało ręce i nogi.
Panowie te wszystkie wasze wywody wnikające w strukturę atomu. ....
Mieszacie człowiekowi w głowie i straszycie . Zapraszam na nasza stronę o RNAV
http://forum.rnavspotters.pl/
-tam wszystkiego sie dowiesz. Od lat zajmuję się obserwacją samolotów(ich fotografowanie mniej mnie interesuje-no chyba że dla udokumentowania szczególnego przelotu i robię to przez lornetkę bo jakość ma tutaj drugorzędne znaczenie). Powiem co chłopaki mają i co jest sprawdzone przez wielu spotterów .
wersja mobilna - MAK Sto.....ileś tam plus lustrzanka
wersja mało mobilna a raczej stacjonarna -Teleskop Newtona na dobsonie (głownie Synta 6-12 cali bo w miare tania) plus lustrzanka.
Posiadając taki sprzęt będziesz robił świetne zdjęcia . Spokojnie zmieścisz się w budżecie .
I powtarzam jeszcze raz -są to sprawdzone przez spotterów sprzęty. Wejdź sobie na stronę i znajdź zdjecia chłopaków majacych MAKi lub Synty i pooglądaj sobiejakie robią zdjecia.
Natomiast na stronie extremespotting jest galeria zdjęć. Niektore z nich zrobiono właśnie takimi zestawami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10