Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
HS10 i HS20 - odpuść. Namęczysz się.
LX, EX i XZ - to kompakty dla profesjonalistów, świadomych fotografii manualnej (jedynie LX ma jako tako sensowne "auto")
...
Zdecydowanie polecam Canon G11! Miałem i wiem co piszę, bo też jestem amatorem, który czasem lubi "auto".
...
..a dla amatorów - only Canon G11!
HS10 - to zacna maszyna i nie słuchaj "fachowców", którzy będą cię przekonywać, że duży zoom to koniecznie kiepska jakość!
Zadawałem te same pytania, co ty, i w końcu uległem sugestiom i kupiłem G11 a potem zamieniłem na EX-1, aż wreszcie wróciłem do hybrydy (HS10) i jestem happy.
jeśli by to pomogło w wyborze, to w sklepie nie dla mądrych kupiłem e-pl1 14-42 + 40-150 za 1699 pln Za tą cenę myślę że to fajny zestaw, sam aparat też sympatyczny, tyle że do kieszeni raczej kurtki do letnich spodenek za ciężki i obiektyw troszkę wystaje
A ja dodam, że te 14-42 mm w kicie dla E-PL1 to tak naprawdę 28-84 mm (ekwiwalent), więc nie gorzej niż EX1. Samsung EX1 jest świetny jako kompakt, ale różnica chyba nie całych 200 zł w stosunku do oferowanej jakości przez E-PL1 w porównaniu do EX1 bardzo mała i na korzyść zdecydowanie dla olympusa. Obiektyw przecież można mieć cały czas tylko jeden, nikt nie zmusza do wymiany, hehe. Jeszcze bym poszukał olympusa E-P1 (lepsza obudowa-metalowa, solidnijsza), to trochę starszy model, może taniej jeszcze by było.
Co do HS-a faktycznie zmieniłem zdanie
W sumie to fajna hybryda, acz ma dwa małe minusiki:
kiepska matryca (bardzo mierne szczegóły)
obiektyw dość mocno muli na szerokim kącie..
poza tym to fajna puszka do zabawy...
G11 to może nie szczyt marzeń, ale dla amatora jako amator szczerze polecam, warto spróbować..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10