Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić?
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić?

Czytanie opini na forum spowodowało, że "zwariowałem" i kupiłem 70-200/4L IS. Jak teraz sprawdzić, czy jest ok w 100%, czy trafił mi się dobry egzemplarz? Jestem początkujący i nigdy nie miałem wcześniej takiego sprzętu w rękach. :oops: Mam 7 dni, aby wymienić go na inny egzemplarz, gdyby okazał się wadliwy. Proszę o pomoc!

Reklama

sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   

nie martw sie na zapas. jutro ma być ładna pogoda, pstryknij ze 100 fotek, obejrzyj na kompie i oceń. staraj się fotki strzelać powyżej 135 mm na pełnej dziurze i krótkich czasach koło 1/1000. ustaw przełącznik ostrzenia pow 3m. Potem popróbuj z makro ale przełącznik ostrzenia spowrotem na 1,2 m. No i oczywiście wybij sobie z głowy że wszystkie zdjęcia mają być O.K. a jak nie to zły obiektyw bo tak nie jest. jak będą chmury to iso z 800. Reszta - ocena do Ciebie należy. Wieczorem pochwal się wynikami

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2008 ]
Jeżeli nie masz do porównania 2,3 szkieł i porządnych tablic testowych to takie sprawdzanie jest i tak dość subiektywne.

no i nie zrażaj się . DO ROBOTY :smile:

nad lublinem jest łysy. u Ciebie pewnie też więc walnij sobie z 50 fotek i wybierz 3-5 ostrych co da i tak dobry wynik :grin:

Paweł_G 
Maniak

No pozostaje pogratulować zakupu. Można znaleźć na necie takie tablice do sprawdzenia ff i bf - wystarczy je wydrukować i przetestować szkiełko. Kurcze wszyscy kupują wersje ze stabilizacją - aż tak wam ręce drżą? :razz:

sławek_38 
Rozmowny

to jest szkło 7 lat nowsze i ciut lepsze, tu nie tylko dopłaca sie za stabilizację Pawle

wystarczy popatrzeć na wykresy rozdzielczości np. dla 200 mm i porównać

arietiss 
Optyczny
arietiss

To tak na zapas ta stabilizacja! Lepiej chyba jak jest, no nie? Od przybytku głowa nie boli... Poza tym jak się nie ma wprawnych rąk, tylko takie poczatkujące, to trzeba czyms to nadrobić!

sławek_38 napisał/a:
to jest szkło 7 lat nowsze i ciut lepsze, tu nie tylko dopłaca sie za stabilizację Pawle

wystarczy popatrzeć na wykresy rozdzielczości np. dla 200 mm i porównać

Właśnie! W testach na Optyczne też lepiej wypada!

Dzisiaj było kiepsko, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby trochę popróbować z balkonu! Robiłem na pełnej 4 na max 200. Kręci bezszelestnie i szybko, trochę tylko mruczy AF ale to normalne.

Paweł_G 
Maniak

Na drżenie rąk to proponuję ze dwie sety :mrgreen: Wiem że jest ostrzejszy, kupno wersji bez IS to był szczyt moich osiągnięć finansowych. Teraz celuję w wersję 2,8 bo tego światła zaczyna naprawdę brakować.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

... ja proponowałbym się cieszyć z szkła a nie męczyć fotek testowych... o co chodzi z tym testowaniem w ogóle?

sławek_38 
Rozmowny

więc na razie nam brakuje tego słońca... :evil: mogbłoby się rozpogodzić na dobre bo mnie korci :mad:

to taka kontrola ostateczna pofabryczna przedgwarancyjna - każdy ją stosuje :grin:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Eeee... Po prostu pękam, czy nie trafiłem jakiegoś boba!

sławek_38 
Rozmowny

jak byś miał skośne oczy to też Ci było by trudno tyle soczewek na własnych miejscach dokładnie poumieszczać :wink:

japońce to nie roboty :lol:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Powiem Ci sławek_38 , że w dużej mierze to Ty mnie zmotywowałes do tego szkła i MM, który nawet zrobił test Tamrona 2,8. :mrgreen:

sławek_38 
Rozmowny

Arietiss szkło na pewno masz dobre tylko trzeba się nauczyć z niego korzystać. ja właśnie się uczę i jest ciężko ale idzie.nie zrażaj się i nie zwalaj na szkło :cool:

ja przyjąłem do wiadomości że jest dobre i nie kombinuję jak koń pod górę. zapiekło przy zakupie ale już przeszło... :wink:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Właśnie! Nie ma co za bardzo ufać skośnookim... Na domiar złego pracuję w serwisie Hyundai i Daewoo... Alemiejmy nadzieję, że to trochę inny skos! :lol:

sławek_38 
Rozmowny

trzeba słuchać doświadczonych i tyle. więc słuchajmy razem co mówią to może się czegoś nauczymy :smile:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Oj zapiekło, zapiekło... :neutral:

Żeby choć trochę zaoszczędzić, kupiłemszkło z Niemiec. I dlatego się trochę niepokoję, bo jest gwarancja 12mies w Canon Polska, ale tylko za pośrednictwem tego sklepu.

Odpowiedz do tematu