Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aby zaoszczędzić, mam plan by kupić jasne szkła MF lub nawet jakieś starocie M42. Mam dość sporą wadę wzroku, nie jestem snajperem wiec wymiana matówki wydaje się być raczej oczywista.
body to Nikon d90.
Czytałam, ze wymieniając matówkę na taką z klinem i/lub roasterem traci się światło i przy przymknięciu do f8-11 jest już ciemno.
Moje pytania sa następujące:
1)czy mając szkło kit 18-105 będzie cokolwiek widac? tam światło zaczyna się od 3.5 dopiero - przy wymianie matówki szkło do kosza?. Czy coś takiego jak dodatkowy "OptiBrite™ Treatment"http://www.katzeyeoptics....-optibrite.html na matówkach Katzeye rzeczywiście rozjaśnia obraz widziany w wizjerze i pozwoli użyć jeszcze 18-105 w sloneczny dzień i w pomieszczeniu?
2)wiem że klin to naprawde fajna rzecz, ale co z roastrem? czy on też się przydaje? w jakich sytuacjach? nie rozprasza czasem? Proszę o subiektywne opinie.
3)Co z liniami kadrowania i punktami AF ? Znikną? Próbowałam znaleźć czy to body ma owe punkty na samej matówce czy na pryzmacie i takie info znalazłam:
a) "The KatzEye™ focusing screen for the Nikon D80 and D90 has NO effect on existing viewfinder information. All viewfinder markings, including focusing points and on-demand grid lines will still function normally."
b) "Matówka: BriteView Clear Matte Mark II typu B (czyli ta w body przy zakupie) z ramkami pól ustawiania ostrości "- electro.pl
Czyli w końcu znikną czy nie znikną???
1) a dlaczego miałoby nie być widać? Przecież ostrzysz na maksymalnie otwartej przysłonie...
2) i klin i mikroraster ma swoje zastosowanie. Skoro wiesz jak działa klin to pewnie też wiesz kiedy słabo się na nim ostrzy - w zasadzie wtedy przydaje się raster właśnie.
3) zostają - one są przecież wyświetlane na przezroczystym wyświetlaczu LCD. Matówka to tylko matowa płytka szklana - nic więcej. Możesz jednak zakupić matówkę z dodatkowymi liniami, ale wtedy lepiej wyłączyć te wyświetlane przez D90.
Skoro wiesz jak działa klin to pewnie też wiesz kiedy słabo się na nim ostrzy
Znam zasadę mechanizmu, nigdy nie miałam jeszcze z tym styczności więc nie wiem kiedy przydaje sie raster. Mogę sie domyślać, że gdy jest ciemniej. Dokladnej odpowiedzi nie znam.
Cytat:
hijax_pl napisał/a:
3)zostają - one są przecież wyświetlane na przezroczystym wyświetlaczu LCD
Przepraszam, o jakim przezroczystym wyświetlaczu mowa? Ja przy kadrowaniu korzystam tylko z wizjera, więc jeśli punktów AF nie ma na matówce to chyba są na pryzmacie. Jeśli to jest inaczej rozwiązane to proszę mi wytłumaczyć Na ciekłokrystalicznym można wyświetlać co się da ale mi to się nie przyda akurat.
moronica napisał/a:
katzeye oferuje opcjonalnie OptiBrite wlasnie dla uzytku z ciemnymi szklami. razem z matowka jest to juz jednak $160 wiec calkiem sporo
Wydaje mi się,/jeśli optibrite faktycznie działa/ że koszt zwraca się przy zakupie pierwszego ciemniejszego szkla lub przy pozostaniu przy jednym ciemniejszym.
Ostatnio zmieniony przez asia_ursus Czw 14 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Znam zasadę mechanizmu, nigdy nie miałam jeszcze z tym styczności więc nie wiem kiedy przydaje sie raster. Mogę sie domyślać, że gdy jest ciemniej. Dokladnej odpowiedzi nie znam.
W skrócie mówiąc klin to przesunięcie połówek obrazu - do tego potrzebujesz czegoś super kontrastowego. Brzeg jakiś. Ale klinem za cholerę nie ustawisz ostrości na "rozmaślonym" tle, albo na takim gdzie ilość detali jest tak duża, że nie widzisz przesunięć. Tu się przydaje raster - na nim albo widać ostro, albo nie ostro. W skrócie mówiąc raster jest narzędziem płaszczyznowym, podczas gdy klin - brzegowym
Oczywiście im jaśniejsze szkło (mniejsza GO) tym prościej jest tak ostrzyć...
asia_ursus napisał/a:
Przepraszam, o jakim przezroczystym wyświetlaczu mowa?
O wyświetlaczu, który jest pomiędzy matówką a pryzmatem pentagonalnym... Który wyświetla linie kadrowania, punkty AF ale też ikonki pustej baterii i zapełnianej karty
Do jasnych szkieł z MF wymiana matówki, to niejako, mus. Znacznie poprawia komfort pracy.
Do ciemnych szkieł już trochę gorzej. W praktyce klina i rastra wygodnie używa się tak do przysłon 4-5.6. Później jest już trochę gorzej ale nie jest niemożliwe. Na szczęście 18-105 ma AF i z niego powinnaś korzystać bo ani światłosiła obiektywu ani, mówiąc oględnie, kultura pracy pierścienia ostrości, temu nie sprzyjają.
Co do zmienionej matówki w D90: MAM, używam, polecam.
No i pamiętać należy, że po wymianie matówki może się lekko rozjechać... ostrość. Tzn może się okazać, że co innego będzie pokazywał dalmierz / ew ustawiał AF, a co innego będziemy widzieć na klinie...
No i pamiętać należy, że po wymianie matówki może się lekko rozjechać... ostrość. Tzn może się okazać, że co innego będzie pokazywał dalmierz / ew ustawiał AF, a co innego będziemy widzieć na klinie...
noi co wtedy? można tego jakoś uniknąc? wymienić matówkę na inną? wrócić do poprzedniej? czy da się jakoś nauczyć o ile się sprzęt myli, i korygowac? czy myli się losowo?
Trzeba pod matówkę podkładki jakieś powkładać albo te nadmiarowe - wyjąc. Tak by długość torów optycznych obiektyw-lustro-af i obiektyw-lustro-matówka były identyczna.
Niektóre tak, niektóre nie - zależy gdzie ta nieskończoność się zaczyna
Można też kupić adapter z soczewką korygującą - wtedy już ostrzą na nieskończoność. No ale ta soczewka - jak każdy element optyczny może (ale nie musi) pogarszać jakość.
Przy okazji - D90 z obiektywami bez CPU nie pokaże Ci informacji ze światłomierza. By temu zaradzić możesz:
- użyć zewnętrznego światłomierza
- opanować histogram
- używać zasady Sunny/16
- zakupić tzw dandeliona (czyli coś co oszuka korpus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9