Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 14 Lip, 2011 Zmiana Nikkor 18-105 na Sigmę 10-20mm 4-5. i nikkor 85mm 1.8
Witam. Postanowiłem wymienić swoją bazę obiektywów. Planuję skupić się na portretach, a z czasem na fotografiach ślubnych i, jak to ładnie się zwie, "fashion". Postanowiłem sprzedać sigmę 70-300 APO Macro i nikkora 18-105 w obwodzie pozostawię sobie nikkora 50 mm 1,8. Tele jest mi zbędne, a 18-105 postanowiłem zastąpić sigmę 10-20 4-5.6 i nikkorem 85 mm 1.8. Myślicie, że takie zmiany są dobre? czy ewentualnie zastąpić sigmę i nikkora jakimś innym odpowiednikiem (oczywiście w podobnym przedziale cenowym). Moje body to nikon d80.
Przydała by się jakaś ogniskowa w okolicach standardu. 50 na DX to już tele. Ale wszystko w sumie zależy od tego co kto lubi. Pomysl nad 35/1.8 a lepiej nad czymś w okolicy 24-28..
Moim skromnym zdaniem - nie.
Do reporterki ślubnej z jednym aparatem bez jasnego, standardowego zooma bym nie podchodził, zwłaszcza z D80, w którym aż tak wysoko z ISO nie pójdziesz.
Ciemne UWA nie spełnią swego zadania. Według mnie potrzebujesz coś o świetle f/2.8. Stałka typu 85/1.8 jak najbardziej na spokojne, pozowane zdjęcia.
Na pokazy mody też zoom jest w zasadzie niezbędny aby kadrować. Przy D80 dużo obciąć nie możesz bo nie ta rozdzielczość matrycy.
Dzięki Bogdan. Co byś w takim razie poradził do d80? Z tą fotografią ślubną to wygląda tak, że przez najbliższy okres chciałbym być "darmowym dodatkiem" do głównego fotografa na ślubach, "dodatkiem" który nie robi zdjęć na zamówienie, a jedynie po to, aby podszkolić warsztat i ewentualnie sprzedać te, które się nowożeńcom spodobają. Na 85 1.8 jestem zdecydowany, tylko mam problem co kupić z szerokiego.
wsnap, z tego co piszesz, chcesz się zająć fotografią na poważnie i profesjonalnie.
Skoro tak i jeżeli:
- mając teraz D80, pozostaniesz przy matrycach APS-C w przyszłości,
- chcesz mieć najlepszy sprzęt do tej klasy aparatu,
kup Nikon Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED.
Kosztuje sporo, ale wszystkie dobre szkła kosztują sporo. Kupując go przynajmniej na obiektyw nie będziesz mógł zrzucić winy za nieudane zdjęcia. Gdy w przyszłości kupisz np. D400 (jak się pojawi) to nadal będziesz miał topowy i najlepszy reporterski standard zoom do tej klasy aparatu.
W drugiej kolejności rozważałbym Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Trzecia kolejność dla mnie by nie istniała w twojej sytuacji.
Właśnie dzisiaj oglądałem proponowaną przez Ciebie sigmę cichutka i dobrze ostrzy. Wiem, że napisałeś tylko o tych dwóch wyjściach, a co z tamronem 17-50 2.8?
Jak chcesz oszczędzić kasę i wybierzesz dobry egzemplarz/jest mniej solidnie wykonany od sigmy oraz nikkora i ma wolniejszy AF, ale optycznie jest porównywalny i znacznie tańszy/, to może być ten tamron+np. Tokina 11-16/2,8+nikkorAF85/1,8D. Zamiast tamrona możesz pomyśleć o wspomnianym przez maputa nikkorze DX35/1,8G. Jeśli nie posiadasz, to pomyśl też o jakiejś lampie
U mnie aż tak wielkiej różnicy w cenie pomiędzy tamronem a sigmą nie ma(jakieś 300pln), dlatego mój wybór padł na sigmę Sigma 18-50mm F2.8 EX DC Macro HSM. Lampę posiadam (Nissin di622 mark II). Wiem, że nie jest to wybitna lampa na śluby w porównaniu np do 580 ex II, jednakże primo: na razie mam się uczyć, secundo: fotografowie focili i focą śluby, czy portrety z gorszymi lampami. Odłożę, wtedy kupię lepszą lampę, a następnie nikona d300. D80 jest bardzo dobrym aparatem, jednakże wypadałoby przejść w późniejszym okresie na wyższy poziom. Na razie jednak zdecydowałem się na zakup nikkora 85 mm i sigmy, gdyż szkła są ważniejsze.
U mnie aż tak wielkiej różnicy w cenie pomiędzy tamronem a sigmą nie ma(jakieś 300pln), dlatego mój wybór padł na sigmę Sigma 18-50mm F2.8 EX DC Macro HSM.
Przy takiej róznicy w cenie wybór sigmy jest IMO oczywisty.
wsnap napisał/a:
Lampę posiadam (Nissin di622 mark II). Wiem, że nie jest to wybitna lampa
Że nie jest wybitna to fakt, ale jakąś masz
wsnap napisał/a:
zdecydowałem się na zakup nikkora 85 mm i sigmy, gdyż szkła są ważniejsze
W takim razie, spróbuję tamrona, choć przyznam, że ta sigma "leżała mi". Cichutka, szybka, dobry af...jak tamron mi się nie spodoba, to poczekam, i odłożę na sigmę podaną przez Bogdana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9