Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do zdjęć sportowych?
Autor Wiadomość
krisq18 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   Lustrzanka do zdjęć sportowych?

Witam serdecznie.
Na początku już chciałbym zaznaczyć, że nie znam się na lustrzankach, no i obiektywach, a chciałbym już z takową rozpocząć pracę. Niestety tylko chciałbym... bo nie mam pojęcia co kupić, a nie mam niestety też za dużo pieniędzy, które mógłbym na nią przeznaczyć.

Naczytałem się już mnóstwa opinii na różnych stronach, jak już gdzieś ktoś napisał w innym temacie, opinii miliony, każdy uważa inaczej, a wybór należy do mnie. Od jakiegoś czasu fotografia zaczęła mnie kręcić. Szczególnie sportowa... a konkretnie piłka nożna. Miałem niedawno cyfrówkę kompaktową, już lepszej firmy, no i o dziwo, aż tak tragicznie zdjęcia nie wychodziły ;) , no ale trzeba było od czegoś zacząć. Teraz, kiedy widzę, że mogę zrobić na prawdę fajna fotkę, no i przez to, że jest to kompakt albo się czasami rozmaże, albo nie uchwycę danego momentu jak bym chciał, to mnie krew zalewa... Robię foty z meczów 1-ligi polskiej. No a do tego przydałaby sie lustrzanka, która najlepiej ma jak najmniejsze szumy przy zdjęciach w nocy, bo jak wiedzą Ci, którzy interesują się piłką, u nas oświetlenie jest jakie jest, no i gramy głównie w nocy... Wspomniałem, że nie mam za dużo pieniędzy na to, myślę, że na teraz mógłbym przeznaczyć z 2000zł na niego, no góra 2200. Przez jakiś czas miałem upatrzonego Nikona D50, z 2 obiektywami, teraz już nie pamiętam dokładnie jakich firm no i jakie parametry, ale do zdjęć z bliska i do dalszych. No ale własnie to było dawno... Teraz w zasadzie nie mam typu, modeli tysiące, obiektywów miliony. Głowa mnie już od tego boli... a chciałbym jak najszybciej zacząć już robić zdjęcia dużo lepszej jakości. Oczywiście za tą kwotę za dużo nie kupie, jeżeli chodzi o nowy sprzęt, dlatego rozglądam się na allegro po używanych zestawach, z obiektywami najlepiej od razu z body. Do dalszych i bliskich zdjęć. No albo jeden uniwersalny ;)

Jak wspomniałem tez, nie znam się w ogóle na lustrzankach i bardzo proszę Was o pomoc. Jakie body, jaki obiektyw/y, tak, żeby wychodziły dobre jakościowo zdjęcia.

Pozdrawiam i ogromnie jeszcze raz proszę o pomoc. Z racji, że jest godzina, która jest, to mogłem to napisać trochę chaotycznie, bądź pominąć pewne szczegóły. Dlatego z góry przepraszam.

krisq18

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   

lustrzankaz obiektywem do zdjęć piłki nożnej za 2200 ?

|| musi mieć sprawny autofokus, mozliwośc pracy w wysokich czułościach ISO, minimum 4-5 klatek na sekunde, obiektyw o ogniskowej minimum 300 mm do tego jasny o dziurze f/2.8||

Takie jest moje doświadczenie.
czy w podanym zakresie cenowym 2000-2200 można coś kupic takiego? Chyba tylko używki.

krisq18 
Nowy

Tyle to i ja się domyślam :) , tylko chodzi mi tutaj o konkretne modele ;) . Tak jak wspomniałem, sprzęt nie musi być super, ale nie chciałbym żeby był też jakiś słaby, żebym potem żałował...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

jeśli nie chcesz żałować to musisz wydać troche więcej niż 2200

wacekR1 
Nowy

witam widzę ze mam podobny problem tylko ze aparat już wybrałem jest nim EOS 40 D tylko mam dylemat ponieważ zaczynam swoją przygodę z fotografowaniem nie wiem dokładnie jakie obiektywy mam dobrać, głównie chodzi mi o zdjęcia z wyścigów motocyklowych i róznych tego typu imprez jak i zdjęcia z podróży. I jeszcze pytanie co do image stabilizera na ile jest on potrzebny w obiektywie bo ceny znacznie sie różnią. bardzo bym prosił na dość szybką poradę ponieważ wyścigi się zbliżają a chcialbym juz coś ciekawego ując w kadrę. :smile: POZDRAWIAM I Z GóRY DZIEKUJę

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2008 ]
jeszcze jedno co myślicie o tego typu zestawie http://cgi.ebay.com/Canon...1QQcmdZViewItem

minimalguy
[Usunięty]

wacekR1 napisał/a:
jeszcze jedno co myślicie o tego typu zestawie http://cgi.ebay.com/Canon...1QQcmdZViewItem

No cóż od tych obiektywów w tym zestawie to canon gorszych już chyba nie wyprodukował.
Znajomy miał tego 75-300 bardzo krótko po czym owe szkiełko szybko zmieniło właściciela.

wacekR1 
Nowy

no własnie co do tych szkiełek miałem duuuuuuuuuuuuuuużżżżzeeeeee wątpliwości :smile: a co byś mi doradził ??

minimalguy
[Usunięty]

wacekR1 napisał/a:
no własnie co do tych szkiełek miałem duuuuuuuuuuuuuuużżżżzeeeeee wątpliwości :smile: a co byś mi doradził ??

Jaki masz budżet bo doradzić można 16-35 2.8 L i 70-200 2.8 IS USM L :twisted:

mnich napisał/a:
lustrzankaz obiektywem do zdjęć piłki nożnej za 2200 ?

|| musi mieć sprawny autofokus, mozliwośc pracy w wysokich czułościach ISO, minimum 4-5 klatek na sekunde, obiektyw o ogniskowej minimum 300 mm do tego jasny o dziurze f/2.8||

Takie jest moje doświadczenie.
czy w podanym zakresie cenowym 2000-2200 można coś kupic takiego? Chyba tylko używki.

Mnichu jak ma być szkło min 300mm i f2.8 to do kwoty 2000 proponuję dopisać jedno zero, może wystarczy na używanego 400mm f 2.8 :twisted:

wacekR1 
Nowy

budzet na szkła to ok 2 tys może więcej najlepiej jak najtaniej za dobrą jakość :smile:

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   Re: Lustrzanka do zdjęć sportowych?

krisq18 napisał/a:
... Wspomniałem, że nie mam za dużo pieniędzy na to, myślę, że na teraz mógłbym przeznaczyć z 2000zł na niego, no góra 2200.

krisq18

za takie pieniądze to tylko olka w dual kicie mogę Ci polecić.

http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/7210

masz gotowy zestaw z torbą i kartą za 2289 i darmową wysyłkę. Szkła jasne niestety nie są ale jeżeli nie jesteś w stanie absolutnie nic więcej dołożyć to z nowego sprzętu tylko to Ci pozostaje. Chyba, że kupisz Canona 400D body + tylko tele sigmy 70-300 APO ale już na króciaka Ci nie starczy. Problem możesz mieć w takim zestawie z autofocusem sigmy. Nie trafia średnio co 4 zdjęcie i do szybkich nie należy co w piłce nożnej może stanowić poważny problem

wacekR1 napisał/a:
budzet na szkła to ok 2 tys może więcej najlepiej jak najtaniej za dobrą jakość :smile:

Za jakieś 3 klocki możesz mieć

tamron 17-50 2.8 + 70-200 f4 L

myślę, że lepszego zestawu na początek nie trzeba i jest on całkiem wypasiony jak na start

wacekR1 
Nowy

no jeśli dobrze luknołem to te szkiełka co zaproponowałeś to koszt ok 7tys no jak na początek to tyle raczej nie wydam moze jakieś tańsze zamienniki o nieco gorszych własnościach :smile:

o dzięki o cos takiego własnie mi chodziło

minimalguy
[Usunięty]

wacekR1 napisał/a:
no jeśli dobrze luknołem to te szkiełka co zaproponowałeś to koszt ok 7tys no jak na początek to tyle raczej nie wydam moze jakieś tańsze zamienniki o nieco gorszych własnościach :smile:

o dzięki o cos takiego własnie mi chodziło

70-200 f4 L bez IS-a - o to dokładnie szkło mi chodziło.

Do tego dokup jeszcze monopod i masz IS-a do wszystkich szkieł i będzie się czym bronić w razie kontaktu z amatorami cudzego szprzętu :D

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

imo masz do wyboru tylko dwa szkła:
Nikkor 80-200/2.8 Dwupierścieniowy
Sigma 70-200/2.8
ewentualnie używany 80-200/2.8 AF-S za 3k można wychwycić

Do tego dobierz sobie puszkę (30d albo d200)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Za takie pieniądze dobrze zrobić zdjęcia piłki kopanej... jeżeli w grę wchodzi światło sztuczne to musisz mieć szkło ze swiatłem 2.8, szybki AF i mało szumiące body z super AF-em. Najtańszy komplecik to D300 i 80-200/2.8 a i to będzie za krótko... Na 300/2.8 z pewnością nie masz pieniędzy. Pozostaje się męczyć i liczyć na dzienne mecze.

Odpowiedz do tematu