Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić?
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   

sławek_38 napisał/a:
to taka kontrola ostateczna pofabryczna przedgwarancyjna - każdy ją stosuje :grin:
ja nie stosowałem, ja się podniecałem jakością - prononuję tak to nazywać, przynajmniej brzmi bardziej... pasjonacko :D

arietiss napisał/a:
Żeby choć trochę zaoszczędzić, kupiłemszkło z Niemiec. I dlatego się trochę niepokoję, bo jest gwarancja 12mies w Canon Polska, ale tylko za pośrednictwem tego sklepu.
To eLka, która nawet najsłabsza przerasta Twoje oczekiwania :P Ciesz się, a nie szukaj w niej haczyków - to takie zauroczenie nową dziewczyną powinno być, konkretnie to eLą :wink:

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

OK mavierk! Trochę ją "popieszczę", ale chyba dopiero w niedzielę :cry: ,bo czeka mnie jutro rodzinna impreza, więc po pracy zakupy, sprzatanko itp,itd... :???:

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2008 ]
Jedno czego jej brakuje to na pewno uroda! :lol:
Do aparatu z tym swoim kolorkiem pasuje jak pięść do oka! :cry:
No dobra wiem, nie o to w tym chodzi. :wink:

Paweł_G 
Maniak

No nie przesadzajcie z tym składaniem przez skośnookich szkieł - na You Toube jest kilka fajnych filmików gdzie pokazują jak produkują L - ki. Wystarczy wpisać chyba Canon Lenses w szukajce.

sławek_38 
Rozmowny

Paweł_G napisał/a:
jest kilka fajnych filmików

widziałem, fajne ale przyznasz że moment dokręcenia soczewek to siła rąk a ta może być różna - :smile:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Taaa! Ludzie są omylni, ale w wielu wypadkach nic człowieka nie zastąpi!!! :mrgreen:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

sławek_38 napisał/a:
soczewek to siła rąk a ta może być różna - :smile:
z pewnością idealnie dopasowana :]

arietiss 
Optyczny
arietiss

Widziałem ten filmik na płycie, która była przy aparacie. Cały czas wszyscy maja rękawiczki, albo kapturki na palce. Ale w jednym momencie zauwazyłem panią z gołymi rękoma!!! Zapomniała...? Oby nie przy moim obiektywie... :shock:
Nie, spoko ona skręcała coś na zewnątrz obiektywu. :wink:

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2008 ]
Dopiero dzisiaj miałem okazję wyjść na małe sprawdzenie szkła, choć pogoda nie rozpieszczała to było w miarę. Jestem załamany! Wydaje mi się, że coś jest nie tak... :sad: Nie zrobiliśmy chyba ani jednego 100% ostrego zdjęcia! Zdjęcia robione w RAV początkowo wyglądają na ostre, jednak po powiększeniu nic nie jest ostre do końca! Zdjęcia w ISO1600 są straszliwą porażką, nie lepiej wygląda ISO800! Nie wiem czy wina leży po stronie obiektywu, aparatu, czy mojej? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów!
Zdjęcia starałem się robić zgodnie z poradą na pełnej dziurze.
Przede wszystkim brak ostrości i duże szumy widoczne po powiekszeniu zdjęcia. Oto kilka przykładów (zdjęcia przerobione na JPG i ograniczone w fotosiku do 1,5MB):
ISO400 F4,0 1/640s

ISO800 F4,0 1/1000s

ISO800 F4,0 1/800s

ISO800 F4,0 1/1600s

Wszystkie zdjęcia robione na maks.200mm!
Najbardziej córka mi "szumi"! :mrgreen:

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2008 ]
Wiem, żeprzy pełnej dziurze ma prawo szumieć, ale czy aż tak? Przecież to jedna z lepszych matryc... :neutral:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008   

Szum oczywiście nie ma nic do obiektywu, tylko do aparatu i warunków. Po drugie, jak oglądasz piksele 1:1, a zdjęcia przy kiepskiej pogodzie, to zawsze coś wypatrzysz. Co do nieostrości to jak patrzę na podane czasy (krótkie) to nie powinno być nieostro, zamiast samych pełnych kadrów zamieściłbyś jakiś niewielki charakterystyczny kawałek wykrojony 1:1. Ale patrząc na te kadry nie widzę poruszenia, jak na moje amatorskie oko.
Hm... Tak patrzę na te szumy przy ISO 400 i zastanawiam się czy Ty aby na pewno robiłeś zdjęcia korpusem 400D... :) Porównując do moich zdjęć robionych wersją bez IS, puszką 400D, przy równie kiepskiej pogodzie, to wychodzi mi na to, że moje są znakomicie bardziej poruszone, ale nie mają tyle szumu, szczególnie przy ISO 400. Czym i jak wołałeś te RAW-y? Ja stosuję Lightrooma.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Ja używam Digital Photo Professional, który był dołączony do aparatu. Do tej pory było wszystko OK, bo robiłem zdjęcia głównie na ISO100-200 przy słonecznej pogodzie.

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
Zastanawiam się teraz czy coś nie jest nie tak z moim aparatem?

carlo 
Uczestnik

DDP pokazuje taki właśnie szum. Musisz sobie czymś odszumić, ja tu żadnej tragedii nie widzę.

komor 
Moderator

Kurde żeby oryginalny soft Canona zostawiał taki szum, a amatorski program od Adobe dawał całkiem ładne obrazy? No rozumiem że DPP jest niewygodny w użyciu, ale jako wywoływarka RAW-ów powinien sobie radzić raczej lepiej niż gorzej... :???:

007areka
[Usunięty]

...mnie jakos dpp nie zostawia takiego szumu :???: (40d)

komor 
Moderator

Bo Tobie brakuje jednego zera w nazwie korpusu :)

sRc 
Nowy

Wg mnie nastąpiło tu zbyt dużę wyostrzenie obrazu, przez co szum się jeszcze bardziej uwydatnił. Pozatym 400D przy iso1600 to moim zdaniem lekka porażka. Ja dalej niż poza iso 800 staram się przy tym aparacie nie wychodzić. Chyba, że "muszę mieć to zdjęcie". Iso 800 też sporo szumi. Dla pełnej uciechy oka iso 400 przy tym aparacie jest jeszcze znośne.

Ja na Iso800 mam o niebo lepsze zdjęcia w tych warunkach.
A JPGi bezpośrednio z aparatu też tak mocno zaszumione wychodzą ?

Paweł_G 
Maniak

Oczywiście że te zdjęcia są wyostrzone w trakcie wywołania rawów. Mnie wychodzą takie same jak w Camera Raw Conwerter w PS w toku wywołania rawa pozostawie ustawienie sharpnes na standardzie czyli 25 na suwaku. Zawsze daję na zero i dopiero po wywołaniu rawa wyostrzam normalnie w ps. Przy niektórych fotkach jednak takie ziarenko jest fajne.

Odpowiedz do tematu