Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już się chwilowo skończyłem miotać... i myślę, że raczej na dłużej
Wreszcie trafiłem..
A co do lustrzanek, to kolega ma C 500d a drugi ma K-x i moim zdaniem zdjęcia wychodzą na korzyść Canona.
Nie muszę się jakoś szczególnie znać, by widzieć takie różnice.
A poza tym, nie bądź złośliwy i niegrzeczny..
Czy gdzieś w regulaminie jest napisane, że wymądrzać się mogą tylko fachowcy?
A co do lustrzanek, to kolega ma C 500d a drugi ma K-x i moim zdaniem zdjęcia wychodzą na korzyść Canona.
K-x to nie K-r, poza tym co porównywałeś? Jpgi z puszki? Przy jakich ustawieniach w profilach (kolory, kontrast, wyostrzanie)? A może wołane z RAW? Z jakim szkłem? W jakich warunkach, jakie parametry ekspozycji? Użytkownik raczej ogarnięty fotograficznie czy "full-automat i do przodu" a potem narzekanie? Itp, itd.
Jest bardzo dużo zmiennych wpływających na końcowy wynik, szczerze wątpię czy byś odróżnił zdjęcia z tych dwóch puszek robione w "typowych warunkach" gdyby nie były podpisane.
Wiesz... zachowujesz się tak jakbyś wybierał samochody po dźwięku z tłumika, ale zupełnie nie interesował się tym, czy sprzedawca nie oszukuje Cię modyfikując końcówkę by lepiej wydech brzmiał...
C500D czy K-r... No wiesz.. takie aparaty nie kupuje się dla jotpeguf z puszki.
To już jest narzędzie pracy. Zawodowego lub hobbystycznego - ale nadal narzędzie.
To nie są zabaweczki do radosnego trzepania setek fotek z wycieczki szkolnej...
jannik napisał/a:
Czy gdzieś w regulaminie jest napisane, że wymądrzać się mogą tylko fachowcy?
Chciałbym Ci zwrócić uwagę na znaczenie słowa "wymądrzać".
Fachowcy to co najwyżej proponują, tłumaczą, doradzają. A wymądrzają się Ci, co tak na prawdę niewiele wiedzą ale lubią być w centrum zainteresowania...
C500D czy K-r... No wiesz.. takie aparaty nie kupuje się dla jotpeguf z puszki.
To już jest narzędzie pracy. Zawodowego lub hobbystycznego - ale nadal narzędzie.
To nie są zabaweczki do radosnego trzepania setek fotek z wycieczki szkolnej...
Nie przesadzałbym - to właśnie są zabaweczki Oczywiście można przy ich udziale stworzyć naprawdę fajne rzeczy czy nawet próbować używać ich zawodowo jak ktoś lubi.
Tak BTW: najpierw ludzie się cieszyli jak fotografia po "ucyfrowieniu" w rozsądnej jakości trafiła "pod strzechy", ale teraz chyba zaczynają narzekać, że przy okazji straciła pewnego rodzaju "elitarność".
do bawienia się, poznawania: a do czego służy ta opcja, a co się stanie jak tu zmienię, ale fajne rozmazanie tła, skąd to?
lotofag napisał/a:
najpierw ludzie się cieszyli jak fotografia po "ucyfrowieniu" w rozsądnej jakości trafiła "pod strzechy", ale teraz chyba zaczynają narzekać, że przy okazji straciła pewnego rodzaju "elitarność".
Tu nie chodzi o elitarnośc, choć faktycznie fotografia z zawodu stała się kosztownym hobby - ale wściekłe kampanie marketingowe wrzucające ludkom do głowy: KUP zoom 50x KUP 60megapikseli KUP jakość lustrzanki KUP tryb portretu o zmierzchu KUP potrójną stabilizację KUP KUP KUP...
Zdecydowałem się na Pentaxa i na razie sprawuje się dobrze. Co prawda używałem go dopiero 1,5 dnia ale na dzień dzisiejszy mogę napisać, że aparat jest naprawdę spoko, różnica pomiędzy kompaktem a k-rem jest olbrzymia. Wydawało mi się jednak, że aparat będzie trochę większy. Mimo moich małych dłoni myślę, że byłoby wygodniej trzymać coś większego. Jeśli wcześniej użytkowało się kompakty to ten aparat wydaje się dość ciężki. Po całym dniu focenia boli trochę nadgarstek. Obsługa jest dość intuicyjna, a menu przejrzyste. Autofocus nie zawsze trafia tam gdzie się chce - być może brak mi wprawy. Muszę też poskarżyć się na baterię - padła dość szybko.
Poniżej znajduje się link do moich pierwszych zdjęć tym aparatem. Chciałbym zaznaczyć, że zdjęcia były robione kitowym 18-55 oraz, że jestem kompletnym amatorem, a lustrzanką robię zdjęcia pierwszy raz w życiu.
http://www.flickr.com/photos/65441743@N02/
Niektóre zdjęcia są wykadrowane, np. te gołębie, gdyż były trochę daleko i muszę stwierdzić, że przydałaby się dłuższa lufa .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9