Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wpływ pewnie ma Ale pytanie czy warto z tym coś robić, zasadne. Jak obraz zadowala, to nie. Za jakiś czas warto zainwestować w coś lepszego. Tego Zeissa sprzedasz bez straty finansowej i bez żalu - on jednak zażółca ostro obraz, a ptaki powinno podziwiać się w naturalnej kolorystyce
Nie mam porównania więc nie wiem czy w rzeczywistości też jest tak dobrze jak w moich odczuciach. Czy lornetka po wykręceniu i wyczyszczeniu obiektywów będzie wymagała ponownej kolimacji ?
Czy lornetka po wykręceniu i wyczyszczeniu obiektywów będzie wymagała ponownej kolimacji ?
Jeśli obiektywy wkręcisz dokładnie tak jak były, to kolimacja zostanie po staremu.
W mojej Voigtländer Braunschweig 8x25 były paprochy, więc wykręcałem obiektywy, okulary, tylko pryzmatów nie ruszałem.
Do czyszczenia szkła używam preparatu Kontakt IPA plus, ale pryskać trzeba na szmatkę, nie na soczewkę i niewiele. Sprawdź najpierw dokładnie, czy na chusteczce nie ma jakiegoś piasku, bo porysujesz optykę.
obiektywy mozesz spokojnie wyjac, o ile ci sie uda, bo sa czesto dokladnie zablokowane i trzeba miec fikusne narzedzia. problem z justowaniem jest po poruszeniu pryzmatow.
Osłony obiektywów i same obiektywy są pewnie zabezpieczone śrubkami robaczkowymi, takimi bez łebków. Potrzebny śrubokręt zegarmistrzowski z wymiennymi końcówkami.
W 10x50 pewnie można wykręcić całe tubusy z obiektywami.
Jeśli ktoś nie ma zdolności manualnych i doświadczenia z takimi naprawami, to lepiej oddać lornetkę do czyszczenia, choćby w Delta Optical.
Wysłany: Pią 15 Lip, 2011
Grzebanie w lornetce niesie za sobą pewne ryzyko. Raz kupiłem taką po samodzielnej naprawie - ostrość obrazu była nie do ustawienia. Nawet jeśli wyczyścisz pewnie nie zauważysz różnicy - także przerabiałem.
No to mamy kilka obserwacji za sobą.
Oprócz otaczającego terenu obserwowaliśmy samoloty na wysokości przelotowej, nocne niebo i KSIĘŻYC, szczególnie ten ostatni obiekt był dla syna wielce atrakcyjny, nie ukrywając dla mnie też. Lornetkę przymocowałem metodą partyzancką (opaskami zaciskowymi) do statywu fotograficznego, trzyma się mocno i pewnie i to było to czego nam brakowało w naszych obserwacjach, teraz doznań jest co najmniej 2 razy więcej i co najważniejsze, mogę ustawić synowi obiekt obserwacji, bo sam ze znalezieniem np. samolotu miał duże problemy.
pozdrawiam i dziękuję wszystkim za porady
Dołączam zdjęcie z naszych balkonowych obserwacji, niestety balkon mam skierowany w stronę zachodnią i księżyca z niego nie widać, za to idealnie widać przelatujące samoloty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12