Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pon 28 Sty, 2013
Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2011)
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 18 Lip, 2011   

kufel, nie mowie ze jest duzy tylko ze jest najwiekszy z wymienionych ;) no i juz tu nawet sie zdarzali faceci narzekajacy, ze d90 to kobyla, co oczywiscie uwazam za przesade no ale roznie to bywa, zwlaszcza jak sie nie jest przyzwyczajonym do lustrzanki

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
jak Cie to przerazi - może nie jest to dobry moment by brać lustrzankę tylko skupić się na jakiejś lepszej hybrydzie?
ale czemu? :) przecież system buduje sie dłuższy okres czasu. chyba nikt nie idzie do sklepu i wychodzi od razu z workiem obiektywów ;)

nowicjusz powinien mieć oczywiście świadomość kosztów szkieł etc.

moronica napisał/a:
kufel, nie mowie ze jest duży tylko ze jest największy z wymienionych ;)
racja ;) ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom. nie mniej dobrze by było,jak mówisz, iść do sklepu i najpierw przymierzyć.
Ostatnio zmieniony przez kufel Pon 18 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
nowicjusz powinien mieć oczywiście świadomość kosztów szkieł etc.
Właśnie to tym pisałem. Jak ktoś ma zamiar wziąć kitowe lustro i na 5lat się w jakiś kredyt wpakować i nie móc już nic więcej kupić to...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
Właśnie to tym pisałem. Jak ktoś ma zamiar wziąć kitowe lustro i na 5lat się w jakiś kredyt wpakować i nie móc już nic więcej kupić to.
z tym sie zgadzam :) warto pomyśleć zawczasu , czy w dalszej perspektywie będziemy w stanie inwestować w nowe szkła etc...

mozer 
bo Pentax

moronica napisał/a:

jesli chodzi o ceny obiektywow to wszystko zalezy. ja nigdy nie wydalam na obiektyw wiecej niz 2000zl a jak widac po sygnaturze mam zestaw od bardzo jasnej stalki do tele o znosnym swietle

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy typu 300 f/4, czy 80-200 f/2.8 za mniej niż 2000 zł? :shock:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy
To nie cuda.. nie cuda... he he .. :cool:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
To nie cuda.. nie cuda... he he .. :cool:
cierpliwość ? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
cierpliwość ? ;)
Tja.. to bardzo cenna cecha jak się okazuje :)

darek_z
[Usunięty]

kufel napisał/a:
racja ;) ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom.

tu bym był ostrożny. dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej :)

moronica 

mozer napisał/a:
Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy typu 300 f/4, czy 80-200 f/2.8 za mniej niż 2000 zł? :shock:

kwestia polowania na ebayu (od czasu do czasu pojawiaja sie uzywki w bardzo atrakcyjnych cenach) oraz w komisach. moge cie dobic jeszcze bardziej, oba kupilam za ceny w okolicach 1500zl ;) 300/4 (oczywiscie mowimy o starszej konstrukcji AF, nie AF-S) upolowalam na aukcji niemieckiego sklepu ze starociami foto. 80-200 w komisie przecenionego z 550 euro na 370

grunt to miec rozeznanie, w jakim przedziale cenowym oscyluje obiektyw, sprawdzac aukcje codziennie i gdy tylko pojawi sie sztuka z opcja "kup teraz" ponizej tego marginesu to sie nie zastanawiac i brac

darek_z napisał/a:
kufel napisał/a:
racja ;) ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom.

tu bym był ostrożny. dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej :)

na mnie WFistka mowila "mimoza" a nie mam problemow z d90 nawet jak podpinam do niego poltorakilogramowe szklo. to nie kwestia tezyzny ale odpowiedniego chwytu, noszenia aparatu przez ramie i rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

darek_z napisał/a:
dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej
racja. poruszyłeś osobny temat,tj. ciężaru , o którym nikt tu nie napisał :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
a rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia
O to..to... :lol:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
moronica napisał/a:
a rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia
O to..to... :lol:
racja. wtedy nawet ciezki worek gratów na plecach na górskim szlaku nie przeszkadza :grin:

martag1410 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   

kufel, Miałam możliwość trzymania w ręku D90 fakt faktem jak dla mnie jest cięzki, ale znając życie jeżeli mialabym brać pod uwagę to, że aparat jest cięzki to żadnego bym nie wybrała.
moronica napisał/a:
d90 to zupelnie inna polka niz d3100
no i to jest dowód na to, że się nie znam na tych wszystkich lustrzankach.
hijax_pl napisał/a:
na jakiejś lepszej hybrydzie?
mam cyfrówkę Plympus SP 550 dosyć długo, no i chciałabym kupić sobie coś lepszego. Po co będę kupowała hybrydę jak i tak będę chciała po jakimś czasie mieć lustro.

No to ja już nie wiem, a co wy zawsze proponujecie amatorowi jako pierwsza lustrzankę (i obiektywy)? :)
Poza tym dzięki wszystkim za pomoc :>

moronica 

Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   

martag1410, propozycje byly juz tu rozne przedstawione. ale nawet amator powinien wiedziec, czego chce, by moc z tych propozycji skorzystac ;) wybor obiektywow to glownie osobiste preferencje. jednym wystarcza 18-55mm, innym 18-105mm, innym wystarcza stalka 50mm, inni maja 10 obiektywow i wciaz im malo

skoro planujesz zakup 18-105mm i 50mm to mysle, ze na dluzej ci to starczy, chyba ze zachce ci sie w przyszlosci np makro albo szerokiego kata. ale to juz samo wyniknie z twojego doswiadczenia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi