Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Lip, 2011 Czym zastapic Canon 55 - 250 is ?
Czym zastapic obiektyw Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ? Mysle o czyms 70 - 300. Chcialabym,zeby mniej winietowal, zeby mial dobry AF i dobrze ostrzyl,no i zeby mial stabilizacje. Bardzo wazne dla mnie jest aby spisywal sie swietnie przy dluzszch ogniskowych,poniewaz w obecnym obiektywie przewaznie uzywam wlasnie 250. Wiem,ze moge poczytac testy i to robie,ale interesuja mnie opinie osob,ktore mialy do czynienia z takimi obiektywami.
E tam, nowy 70-300 IS podobno całkiem nieźle rysuje - może nie na pełnym otworze, ale w końcu nie można mieć wszystkiego.
Tamrona bym jednak nie polecał ze względu na AF - niby ma już ultradźwiękowy, ale z Canonem to różnie bywa...
Ja z doświadczenia mam uraz do produktów tej firmy - 17-50 mi się rozleciał, razem z 28-75 słabo trafia AF (chyba z upływem czasu się pogorszyło).
mozer, który nowy 70-300 IS masz na myśli? Bo aktualny to ~6-letnia konstrukcja, a z kolei 70-300L IS to wydaje się nie jest z tej półeczki cenowej, o której myśli Shibuya.
Czym zastapic obiektyw Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ? Mysle o czyms 70 - 300.
A ja ci proponuję kupić raz, a dobrze, czyli Canon EF 70-200mm f/4L IS USM.
Troche może kosztuje ale satysfakcja gwarantowana. Jest to jeden z najlepszych zoomów Canona, zaraz obok EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.
Te 300 mm sobie spokojnie nadrobisz możliwością docięcia ostrego kadru w komputerze, a z matrycą 500D nie powinno być problemu.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 18 Lip, 2011
Nie no, opcja zapodana przez B o g d a n' a jest bardzo przyzwoita, dodać tylko można, ze jak przygnębi cie cena, to zostanie ci wersja bez IS i jeżeli nie masz kasy na wersje stabilizowaną to 70-200/4.0L pewnie spełni twoje oczekiwania.
jak najbardziej propozycja godna rozpatrzenia.jesli chodzi o te eLki (70-200) to wszystko będzie cacy: optyka , af , wytrzymałość. pytanie tylko czy Shibuya chce zrobić krok w tył jeśli chodzi o ogniskową
kozidron [Usunięty]
kufel napisał/a:
zrobić krok w tył jeśli chodzi o ogniskową
ale obie eLe sa lepsze na 200mm niż wspomniane wyzej plastiki na 300stu, dodatkowo mozna dodać ze po dwóch latach uzytkowania nie klekoczą
mozer, ja nie dlatego rezygnowanie z 300 na rzecz 200 mm wydaje mi sie krokiem w tył. ale oczywiście nie upieram sie przy tym
kozidron [Usunięty]
kufel napisał/a:
mozer, ja nie dlatego rezygnowanie z 300 na rzecz 200 mm wydaje mi sie krokiem w tył. ale oczywiście nie upieram sie przy tym
mozer napisał/a:
Czy jesteście pewni, że 70-200 jest o tyle ostrzejszy, że cropowanie da taką jakość jak 70-300 na 300?
no racja od tamrona to nie, z tym ze tamron dośc przyzwoicie bangla z canonem jezeli chodzi o szybkośc af-u ale jego budowa zdecydowanie sie różni od obu eLi- tu raczej nie ma porównania.
Czy jesteście pewni, że 70-200 jest o tyle ostrzejszy, że cropowanie da taką jakość jak 70-300 na 300?
Jakość będzie znacznie, znacznie lepsza.
Aby nie owijać w bawełnę dam taki przykład.
To jest zdjęcie wykonane Canon EF 70-200mm f/4L IS USM na 200 mm przy f/5.6.
Aby nie było, że 21Mpix może dużo, ustawienie miałem na 10Mpix sRAW1, czyli oryginał ma dokładnie 3861x2574 pix.
Poniżej oczywiście jest zamiana na 800x533pix aby się RobertO nie denerwował.
Poniżej natomiast wycinek 400x400 pix z tego kadru, tylko wycięcie bez kompresji bo i nie ma do czego kompresować.
To tak jakby zastosować nie 300, a 1200 mm.
Gdyby to trochę wyostrzyć, całkiem poprawna fotka.
Wnioski każdy sobie wyciągnie sam.
Model Canon EOS 1000D
EF70-300mm f/4-5.6 IS USM Shot at 300 mm
ISO 200
Ekspozycja 1/13 s
Przesłona 5.6
Ogniskowa 300mm
Użyta lampa błyskowa false
Tryb pomiaru 6
Program ekspozycji 2
Szerokość CCD 4.5782714
Korekta ekspozycji 0.0
Rozdzielczość płaszczyzny ogniskowej X 4438.356
Jednostka rozdzielczości płaszczyzny ogniskowej 2.0
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Pon 18 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9