Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Studium i punctum wg Barthes'a
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011   

Ja piszę o swoim przypadku, nie w sensie, że Twoje (czy też cytowane przez Ciebie) podejście - czy jakiekolwiek inne - jest niedobre. Ja np. zazdroszczę kilku kolegom cholernej wytrwałości i cierpliwości w przygotowaniach do fotografowania, na którą mnie z racji ogólnego zepsucia charakteru nie byłoby stać ;) .

Myślę, że istotne jest, co do czego się zgadzamy, krytyczne patrzenie na własne, gotowe zdjęcia. Co kto zrobi z tym co zobaczy, to już może się znacznie różnić od osoby do osoby. Ale w każdym razie chodzi o to, żeby te zdjęcia z czasem były lepsze i bardziej "zrozumiałe" dla odbiorcy. Bo odbiorca nie wie, co się działo za aparatem a tym bardziej w głowie fotografa i w zasadzie go to nie interesuje.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

MariuszSca, plener to dobra szkoła.. wytrwałości, techniki, umiejętności obrywania po tyłku. Wstaw coś do pleneru, a ilość komentarzy znacząco wzrośnie, lub... nie, ale wtedy będziesz miał sygnał że coś jest na rzeczy, albo po prostu zapomniałeś wstawić swoją pracę.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

maziek napisał/a:
Ale w każdym razie chodzi o to, żeby te zdjęcia z czasem były lepsze i bardziej "zrozumiałe" dla odbiorcy.
A niby dlaczego mają być bardziej "zrozumiałe" dla odbiorcy? To często kwestia wyrobienia odbiorcy przecież... W każdym razie, z pewnoścą nie chodzi o to by jakikolwiek twórca zmieniał się tylko po to "by prace były bardziej zrozumiale dla odbiorcy". Uważam, że to złe podejście.

masza 
Optyczny

Wydaje mi się, że każdy ma swój styl robienia zdjęć. Pojęcie stylu odnoszę nie tylko do cech gotowego zdjęcia, ale i rytuałów i przyzwyczajeń związanych z fotografowaniem. Źródłem radości dla fotografującego jest zarówno proces tworzenia, jak i możliwość napawania się efektem końcowym dzieła. Proporcje bywają najróżniejsze ;)
Maziek ma pewność, że "naukowe podejście popsułoby efekt" - i słusznie! Zna siebie, ma swój styl. Hijax_pl pewnie większą wagę przykłada do wstępnego obmyślenia zdjęcia - i super! I maziek, i hijax_pl stawiają na selekcję - ale w różnych momentach tworzenia.
Jednak założę się, że ani jednemu, ani drugiemu nijak nie przeszkadza wiedza o parametrach ekspozycji, złotym podziale, trójpodziale, formie, treści, punctum, studium itd.
Moja zasada: czerpać radość z fotografowania (trzymać się własnego stylu), ale nie uciekać przed teorią.

PS Mam nadzieję, że maziek i hijax_pl wybaczą mi uczynienie z nich fotograficznych archetypów ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

czytelność przekazu, lub jego brak, tez w jakiś tam sposób decyduje o tym jak odbieramy zdjęcie. czy bardziej pozytywnie czy negatywnie. wydaje mi się ze im mniej trzeba tłumaczyć "co autor miał na myśli" tym lepiej, ale to chyba oczywista oczywistość :)

jaad75 napisał/a:
W każdym razie, z pewnością nie chodzi o to by jakikolwiek twórca zmieniał się tylko po to "by prace były bardziej zrozumiale dla odbiorcy". Uważam, że to złe podejście.

oczywiście ze to złe podejście. tylko z drugiej strony warto pracować nad zdolnością przekazywania tego co chcemy przekazać zdjęciem , tego co nas sprowokowało do naciśnięcia spustu migawki właśnie w tym momencie i sytuacji.

jasne ,odbiór i tak będzie zróżnicowany w zależności od gustów.

MariuszSca 
Uczestnik

Dziękuję Wszystkim za rady.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
Ale w każdym razie chodzi o to, żeby te zdjęcia z czasem były lepsze i bardziej "zrozumiałe" dla odbiorcy.
A niby dlaczego mają być bardziej "zrozumiałe" dla odbiorcy?
Bo tak chcę. Nie po to wrzucam swoje zdjęcia, aby okazać się chmurnym i niezrozumianym za życia tfoorcą oraz czerpać satysfakcję z tego, że odbiorcy są niedostatecznie wyrobieni, aby wznieść się na wyżyny mej sztuki... Bardzo mnie obchodzi, co ludzie sądzą o moich zdjęciach, bo po to je wrzucam, żeby wywołać emocje - i jeśli oni nie widzą na zdjęciach tego, co chciałem nimi przekazać, uważam to za swoją porażkę a nie skutek ich niewyrobienia.

P.S. masza, ależ proszę. Na marginesie od dawana mnie nurtuje, która część bikini jest na Twoim awatarze ;) ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

maziek napisał/a:
Bardzo mnie obchodzi, co ludzie sądzą o moich zdjęciach, bo po to je wrzucam, żeby wywołać emocje - i jeśli oni nie widzą na zdjęciach tego, co chciałem nimi przekazać, uważam to za swoją porażkę a nie skutek ich niewyrobienia.
A robisz zdjęcia dla siebie i własnej satysfakcji, czy po to, by były czytelne i zrozumiałe dla pierwszego z brzegu przypadkowego "oglądacza", o kompletnie nieprzewidywalnym dla Ciebie poziomie wrażliwości i poczuciu estetyki?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Sprawia mi wiele satysfakcji, kiedy ludziom się podobają. Gdyby to nie było dla mnie ważne, to nie wrzucałbym ich na forum - bo po co? Czy ja robię zdjęcia bardziej dla siebie, czy bardziej dla oglądających? Nie wiem, jedno miesza się z drugim i w sumie powoduje, że lubię fotografować. W czasach analogowych robiłem zdjęcia, które oglądało bardzo wąskie grono osób, czasem wyłącznie ja. Teraz to forum jest jedynym fotograficznym, na którym od czasu do czasu coś powieszę.

Zdjęcia zawsze robione są dla odbiorcy. Zawsze jest jakiś krąg odbiorców, choćby ograniczał się do kilku osób, albo nawet samego twórcy. Czy ktokolwiek robi zdjęcia tylko dla siebie? Możliwe, ale nie sądzę, aby je w takim razie publikował. Ale tak czy tak stara się aby były lepsze. Chyba?

jaad75 
Klub Pierdzieli

maziek napisał/a:
Ale tak czy tak stara się aby były lepsze. Chyba?
Lepsze, owszem, ale to wcale niekoniecznie oznacza bardziej zrozumiałe dla "masowego", tudzież przypadkowego odbiorcy... To nie tyczy się tylko fotografii, ale również muzyki, filmu, czy literatury. "Zrozumiałość" (zwłaszcza przez przypadkowego, czy niewyrobionego odbiorcę) nie jest żadnym wyznacznikiem jakości "dzieła"...

masza 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Lepsze, owszem, ale to wcale niekoniecznie oznacza bardziej zrozumiałe dla "masowego", tudzież przypadkowego odbiorcy...

A czy "zrozumiałe dla masowego tudzież przypadkowego odbiorcy" oznacza gorsze?

maziek napisał/a:
Na marginesie od dawana mnie nurtuje, która część bikini jest na Twoim awatarze ;) ?

Zważywszy, że awatar przedstawia pasek, może to być zarówno część górnej jak i dolnej części bikini ;)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ale to Ty tę "masowość" z własnego domysłu dostawiasz na końcu zdania i dyskutujesz sam ze sobą ;) . Ja nie kieruję swoich zdjęć do masowego odbiorcy, tylko do (mniej więcej) określonego. A spośród opinii, jakie te zdjęcia wywołują nie wszystkie mnie interesują równie bardzo.

Zresztą to też jest ciekawa sprawa bo jednak na forum nolens volens wytwarzają się więzi społeczne i trudno napisać bratniej duszy, że spieprzyła zdjęcie ;> . Pod pewnymi więc względami tylko masowy (a więc anonimowy) odbiorca prawdę ci powie.

masza napisał/a:
Zważywszy, że awatar przedstawia pasek, może to być zarówno część górnej jak i dolnej części bikini ;)
Uuu, a na której to plaży takie się teraz nosi? :mrgreen:

masza 
Optyczny

maziek napisał/a:
Uuu, a na której to plaży takie się teraz nosi? :mrgreen:

Poszalałoby się z fotoaparatem, co? :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

masza napisał/a:
A czy "zrozumiałe dla masowego tudzież przypadkowego odbiorcy" oznacza gorsze?
Bardzo często, choć oczywiście nie zawsze.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

masza napisał/a:

Poszalałoby się z fotoaparatem, co? :)

Hy, hy... i nie tylko :twisted: !

Odpowiedz do tematu