Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich forumowiczów, piszę do was z takim problemem...
Mam Canona G11 i staram się zdecydować na któryś z programów do wywoływania i najlepiej jednocześnie prowadzenia biblioteki zdjęć. Mam dwie pozycje:
Canonowski - Digital Photo Professional
oraz
Adobe Lightroom 3.
Gdyby nie pewien problem z AL 3 w ogóle bym się nie zastanawiał, mianowicie gdy próbuję edytować/wywoływać/przeglądać RAWy w AL3, nie mają one właściwej barwy, są jakby dużo bledsze... Sprawdzałem czy przypadkiem nie ustawia jakoś dziwnie balansu bieli, ale jest nastawiony na "As shot".
W Canonowskim DPP nie mam tego problemu, zastanawiam się czy nie umiem czegoś ustawić w AL 3, czy poprostu tylko DPP moge poprawnie odczytywać canonowskie rawy...
Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 25 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
mekbatub, develop -> camera calibration i tam wybierz profil kalibracyjny najbardziej Ci odpowiadający.
AL ma nieporównywalnie większe możliwości niż DPP.
PS. Właściwszy byłby dział Warsztat foto, literatura, teoria, art/Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie.
Ustaw profil na jednym zdjęciu i wybierz w menu Develop->Set default setting i Update to current setting. Wszystkie aktualnie ustawione opcje zostaną ustawione jako domyślne przy importowaniu.
W Canonowskim DPP nie mam tego problemu, zastanawiam się czy nie umiem czegoś ustawić w AL 3, czy poprostu tylko DPP moge poprawnie odczytywać canonowskie rawy...
RAW'y możesz czytać i obrabiać w dowolnym programie do tego przeznaczonym oczywiście. Twoje doświadczenie z DPP wzięło się pewnie z tego, że oprogramowanie Canona jako jedyne zaciąga ustawienia, które wykonywałeś w samym aparacie.
Mam tu na myśli wszystkie elementy, typu:
balans bieli, nasycenie, kontrast, jasność, ostrość, ...
a nawet:
poziom redukcji szumów, redukcję dystorsji i winiety - jeśli włączysz takie opcje w swoim aparacie.
Po prostu, po wyświetleniu zdjęcia w DPP, suwaki w tym programie ustawią się wyjściowo tak, jak miałeś te opcje w samym aparacie. Im więcej prawidłowo masz poustawiane w boody, tym mniej potem korekt. Niektórym to pasuje, innym nie, kwestia wyboru co i jak się chce ze zdjęciem robić.
AL jest z kolei chyba najbardziej popularnym i godnym polecenia softem, służącym jednocześnie do wywoływania i przeglądania zdjęć. Taki mały, tani kombajn do roboty.
Dzięki Panowie, chyba zaczynam rozumieć. Mam 2 pytania:
1) Ustawiłem zgodnie z radą mozera na profil który mi odpowiada, tylko zmiany tyczą się przy importowaniu. Czy moge te ustawienia również zbiorczo zaczytać dla zaimportowanych już katalogów?
2) Czy moge w AL ustawić takie parametry importu, by zaczytywało mi RAWy z dokładnie takimi parametrami jakie miałem w aparacie? Jeżeli tak, to jak?:)
softem, służącym jednocześnie do wywoływania i przeglądania zdjęć.
Nie tyle nawet do przeglądania, co przede wszystkim do zarządzania biblioteką od importu, poprzez obróbkę, do eksportu zdjęć do sieci, druku, czy slideshow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11