Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam na forum
Zastanawiam się nad zakupem lornetki do celów łowieckich w kwocie do 1300 zł. Natknąłem się na taki sprzęt. Czy ktoś ma doświadczenia związane z użytkowaniem tej lornetki?.
Podobno mechanicznie b. dobra, a jak optyka??.
Liczyłem, że może ktoś jednak miał do czynienia z tym sprzętem. Jeśli miał bym dołożyć to wolałbym Fujinon 10x50 FMTR-SX. Cena tej lornetki jest jednak dość wysoka.
Testowałem już DOT 8x56 ED. W nocy rewelacja jak dla mnie, ale jak się używa TENTO 10x50 15 letnią to każdy sprzęt jest lepszy. Zastanawiałem się też nad Nikonem Monarch 8,5x56, ale podobno optycznie jest słabsza od DOT. Jeżeli chodzi o lornetkę w tytule to na forum łowieckim padło stwierdzenie, że jest to sprzęt wytrzymały i optycznie bardzo dobry - stąd moje pytanie ewentualnych użytkowników.
Nie widzialem tych lornetek, wiec traktuj to co napisze jako spekulacje tylko.
Zdaje sie, ze BIF jest typowa lornetka do czolgu i na front, mysle, ze zolnierze mieliby ewentualnie z nia kontakt. Trzeba szukac komentarzy do "Fujinon Military special". Ma podzialke wojskowa (Reticle?) i jest wzmocniony wiec niewykluczone, ze te dodatki dano kosztem jakosci obrazu wobec FMTR. Na zdjeciach widac, ze WO ma juz nowoczesniejsze okulary z wieksza soczewka oczna niz BIF, co znajduje odbicie tez w nieco (BIF-7, FMTR-7,5; WO-7,3stopnia) wiekszym polu widzenia:
http://archiwumallegro.pl...1279221599.html http://www.optyczne.pl/lo...46_wo7x50_3.jpg http://electronics.become...es--sc887480310
Pod tym wzgledem WO rzeczywiscie bardziej przypomina FMTR:
http://www.sklep.astronom...rcsx-p-458.html
(najlepsze zdjecie od frontu jakie znalazlem)
WO jest przetestowany, tak jak i Fujinon FMTR i stad latwiej je wlasnie polecac niz nieznany model. W testach WO wypadla znakomicie, w zasadzie podobnie do FMTR, a na pewno bedzie trwalsza od DOT. Przypuszczam, ze wady typu astygmatyzm, koma czy aberracja chrom. maja w nocnej obserwacji zwierzyny marginalne znaczenie (w przeciwienstwie do astro) a cena jest nisza niz za Fujinona FMTR. DOT ED za to ma wielka jak dla mnie zalete w postaci dobrego pola widzenia... Czybym zaryzykowal BIF czy raczej przetestowane WO, albo Tansze Titanium ED... Sam nie wiem, byc moze tak. Lornetka jest pancerna w zasadzie, dla kogos, kto zamierza z niej korzystac 15 lat mysle, ze samo to, plus lepsza marka, warte sa ryzyka. Tym niemniej wszystkie te lornetki beda wysokiej klasy, a DOT jest 2x tansza niz FMTR.
Monarcha widzialem i nie jest to lornetka klasy najwyzszej, jest to jakis kompromis. Watpie tez ze wytrzyma tyle w terenie co WO czy Fujinon. WO nie zanotowala zadnego parametru obrazu ponizej dobrej oceny a Monarch owszem... ale Monarch ma centralne ostrzenie i jest dachowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9