Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 Aparat super uniwersalny - propozycje
Witam
Obecnie posiadam lustrzankę i 3 obiektywy, ale z pewnych przyczyn (nie będę wymieniał jakich, by nie rozgorzała niepotrzebna dyskusja z tego powodu) poszukuje aparatu uniwersalnego, który zastąpi mojego canona 40D i jeszcze kamerę HD.
Chciałbym by aparat spełniał w 100% określone poniżej kryteria, a przy tym oferował jak najlepszą jakość zdjęć. Wiem, że nie będzie to jakość "lustra", ale co mi z niego, gdy najczęściej i tak nie mam warunków lub czasu by żonglować obiektywami i biegać ze statywem. Zresztą lustrzankę i dwa obiektywy zostawię na te chwile, gdy mam czas na rozkoszowanie się zabawą w fotografie.
A oto kryteria:
1. Jeden obiektyw o ogniskowej minimum 24-300 w przeliczeniu na film 35mm i świetle nie gorszym niż 3.5 do 5.6.
2. Stabilizacja obrazu.
3. Zoom sterowany manualnie (pierścieniem)
4. Wizjer (może być elektroniczny) oraz uchylny ekran LCD oba ze sprawnie działającym AF (nie tak jak LV w 40D)
5. Filmowanie HD z działającym zoomem i AF
6. Możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej (najlepiej dedykowanej)
7. tryb manualny oraz preselekcji czasu i przysłony.
8. Zdjęcia RAW.
Przykładem aparatu w tym stylu jest Fujifilm FinePix HS20 EXR, ale może znajdę coś lepszego.
Aha, nie wykluczam lustrzanki ze spacerzoomem, ale chyba żaden producent nie oferuje takiego zakresu ogniskowych.
Pozdrawiam
Moje subiektywne wrażenie jest dokładnie takie jak teraz napisałeś
IMO jedyną odczuwalną różnicą jest lepszy wyświetlacz LCD, co jednak istotnie wpływa na komfort użytkowania.Poza tym "to to samo" i zdjęcia takie same, tylko jak słusznie zauważyłeś "ważą więcej"
Podsumowując: Sony A55 + Tamek 18-250 (bo 18-270 nie pasuje do Sony)
Ten tamron to było pierwsze co przyszło mi do głowy, chociaż nie brałem pod uwagę body sony. Ale niestety o ile 250/70 zamiast 300mm jest do przyjęcia o tyle zbyt przywykłem do 15 (24mm dla pełnej klatki) od dołu by się tego pozbywać. Gdyby to było chociaż 16-250 to brałbym w ciemno, ale takiego obiektywu nie ma chyba w żadnym systemie.
Pozostaje w takim razie tylko fuji. Szkoda bo lubię mieć jakiś wybór.
250/270mm na APS-C Sony to jest ekwiwalent 375/400mm na 35mm
A korpusy SLT Sony to jedyna opcja by mieć sprawny AF (tak na prawdę sprawny AF fazowy) - jeśli oczywiście to dla kogoś jest takie istotne
Jeśli nie SLT - to wykreśl z listy kryteriów punkty 5 i częściowo 4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10