Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 Aparat dla geologa, podróżnika.
Witam serdecznie.
Potrzebuję aparatu cyfrowego, który używany będzie w podróżach.
Chcę kompakt, nie lustrzankę, gdyż wolę na świat patrzeć przez własne okulary, nie przez wizjer. Wolę kontemplować piękny krajobraz siedząc sobie w spokoju, niż gimnastykować się pięć minut, aby odpowiednio ustawić aparat i skomponować kadr.
Aparat nie będzie wykorzystywany w sposób twórczy, lecz odtwórczy. Ma być narzędziem do tworzenia pamiętnika z podróży. Ma w miarę możliwości wiernie oddawać to, co zobaczę na własne oczy.
A będą to głównie górskie krajobrazy, kaniony, wodospady i inne duże formy terenu. Gdzieś tam na tle wielkiego fragmentu przyrody znajdzie się człowiek. Oczywiście, od czasu do czasu, lubię strzelić portret człowiekowi z tambylcem lub wężem, ale głównie nastawiam się na duże formy terenu - klify, zatoki, wulkany, fałdy.
Jakieś tam podstawy fotografii liznąłem, głównie ze względu na nieco głębsze wtajemniczenie w sztukę filmową.
Ostatnio używałem Canona SX10. Aparat duży, dobrze wygląda, robi niezłe zdjęcia, ale nie krajobrazom
Mam okazję kupić za 700 zł Canona SX1, ale podejrzewam, że wielkiej różnicy nie będzie.
Myślałem też nad czymś małym, lekkim, kieszonkowym, ale co by się nadawało?
Chciałbym wydać mało pieniędzy - nie więcej, niż aparat jest warty
Mój maks to 800 zł.
dziękuję bardzo za fachowe porady
sam nigdy bym nie natrafił na takie modele firm, jakby nie było, mniej znanych laikom
sam zacząłem zastanawiać się nad używaną lustrzanką z allegro - można tam dostać, np. Olympus E410, Canon D80, Nikon D50 itd.
nigdy nie używałem lustrzanki, jedynie robiłem kilka zdjęć sprzętem kolegi fotografa, więc musiałbym się trochę poduczyć, jednak byłaby to dla mnie frajda
inna sprawa, czy zakup takiej lustrzanki ma jakikolwiek sens zważając na moje potrzeby i oczekiwania?
----
ok, sam sobie odpowiadam na pytanie: lustrzanka jest za duża i za ciężka... jednak cały czas różne opcje chodzą mi po głowie, bo dobre zdjęcia podróżnicze zazwyczaj zrobione były lustrzankami
Witam serdecznie !
Przymierzam się do zakupu wakacyjnego kompakta do kieszeni - HX1 jest zbyt uciążliwy przy dłuższych wyprawach/spacerach - dlatego też chcę kupić coś małego i taniego - do 400zł jakąś używkę okazyjnie na allegro i tu prośba o poradę - wiadomo najlepiej stabil optyczna i zoom x5, min te 10mpx żeby było - czego więcej chcieć? chyba tylko jak najmniejszych szumów
Moji rywale to:
1. CANON A3100 lub CANON A3150- podobno CANON ma bardzo ładne żywe kolory... nie wiem jak w rzeczywistości ?
2. CANON IXUS 105 - bardzo zachęcający wygląd i specyfikacja
3. SAMSUNG PL70 - i tutaj to mam dylemat bo to mój faworyt jednak czy Samsung ? mam mieszane uczucia...
4. OLYMPUS X-940 - troche zabawkowy wygląd ale po Specyfikacji to warty uwagi
5. PANASONIC Lumix DMC-FX55 i tu podobnie jak z Samsungiem...z tym że to starszy model
6. PANASONIC Lumix DMC-FS30 dość dobrze wypada w specyfikacjach ale jak w rzeczywistości ?
7. Sony DSC-W380 - bo to sony ?
8. Sony DSC-s2000 - j.w
9. Fuji AX300 - nie znam wyrobów Fuji
Z góry Wam bardzo dziękuję za pomoc w wyborze !
Mam nadzieję że na jakieś 5lat będzie spokój
Twój nick jest bardzo trafny, namieszałeś mi w głowie i trochę napaliłem się na kompakt Sigmy. Od kilku dni robię porównania i czytam recenzje. Obiektyw i matryca powala na kolana, ale dziesiątki wad tych aparatów sprawiają, że ciągle mocno się waham. Tylko czy nie będzie mi brakować choćby małego zoomu i możliwości robienia dobrych zdjęć przy słabym, sztucznym świetle. Aparat ponoć genialny, ale wydaje mi się, że trochę za mało uniwersalny, jak dla mnie, zbyt bezkompromisowy i jeszcze niedopracowany.
Poszperaj pomiędzy bezlusterkowcami. Mniejsze gabaryty od lustrzanek, a obraz czasami nawet lepszy (zależy jaki bezlusterkowiec i jaka lustrzanka). Ale cena jednak wieksza niż 800 zł. Nie da się bardzo tanio i bardzo dobrze. Chyba, że jakieś używki, ale to duże ryzyko w przypadku aparatów fotograficznych (uzasadnie jak trzeba ).
W sumie mój budżet aktualnie planuję na 800-1000 zł, może odrobinę więcej.
W tej chwili biorę poważnie pod uwagę Sigmę DP2, Panasonica LX3, Nikona P6000 i Canona z serii G.
nie jest bardzo szybki, nie ma filmów hd .. ale ma dobrą matrycę,
jedna wada, zdecydowanie lepiej robić rawy, co za tym idzie, na dluzsza wyprawe
trzeba zabrać kilka kilkugigowych kart albo laptopa.
Filmów kręcić nie muszę, choć taka funkcja czasem się przydaje. Demona prędkości nie szukam, bo zdjęcia w wypraw to nie relaja z F1.
Zapisywać będę raczej w JPG, bo później nie ma czasu i chęci bawić się ze zdjęciami. Moje przygotowanie zdjęć po wykonaniu sprowadza się do podpisania ich (gdzie były wykonane i co widać) oraz skasowania nieudanych.
Wady Sigmy DP1, które wynotowałem to:
- brak zoomu - trochę się tego boję, bo nigdy stałoogniskowego nie używałem, a czasem kusi, aby coś ładnie skadrować przybliżając, gdyż podejść nie ma jak
- słaby AF przy nieodpowiednim świetle
- ciemny obiektyw
- słaba lampa
- słabe makro
Trochę boję się, że to zbyt mało uniwersalny aparat, a czasem na rodzinnej uroczystości też przyjdzie pstryknąć. Poza tym, nie będę robić zdjęcia tylko ja, ale również moja druga połowa. Trudno podjąć decyzję bez możliwości chwycenia aparatu w ręce przed jego zakupem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9