Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Lip, 2011 Notarem 8x32B mc - czas na zmiane.
Witam mam zamiar zmienić mojego Notarem 8x32B na nowszą lornetkę. Trochę jest juz wysłużony więc idzie na połkę. Poszukuje lornetki turystycznej o właściwościach podobnych lub lepszych do podeszłego zeissa. Wybór jak na razie to Eschenbach trophy D 8x32 oraz Minox BD 8x32 BR jest to też górna granica cenowa. Czy warto? Czy lepiej kupić tańsze instrumenty takie jak sektor D lub modele 8x32 firm Vortex, Hawke, Celeston. Wybór jest ogromny a od czytania testów i opini kręci się w glowie
Nie jestem pewien, czy nowy minox bedzie lepszy od tego starego Zeissa. Tyle, ze nie widzialem zadnej z 3 wymienionych lornetek.
Jesli chcesz miec cos podobnego mechanicznie i nowoczesniejszego optycznie to moim zdaniem min. 2000zl. Za nizsza cene albo spadnie ci jakosc obrazu albo mechanika.
A moze ewentualnie tez zen ray za 1500-1800zl, ktory ostatnio "zawirusowal" forum: 7x36 lub 9x36?
troche się zmartwiłem że lornetki tego przedziału nie beda podobne parametrami do starego zeissa :(Nie jestem koneserem, zależy mi na wymiarach dobrej budowie. Lornetka bedzie uzywana glównie do obserwacji turystycznych, przeważnie w górach i nad morzem. Gabaryty dobre pole widzenia ostrośc małe AC, glówne atuty wyboru. Jutro bede miał okazje popatrzeć przez Minoxa ale starszego więc bede mógł go ocenić.
Porownaj po prostu ze stara, aj jej nie znam, ale to byla raczej dobra optyka, z transmisja min. 80 i bardzo niska AC. Mechnicznie Minoxy jakie ogladalem byly bez zarzutu, nawet wiecej wykonane z pedantyczna dbaloscia.
Na chwile obecna moje typy ksztaltują się Minox BD 8x32 BR, Eschenbach AS/D trophy 8x32, Opticron Verano BGA, Hawke Frontier ED 8x36( troche duży) Z tańszych chwalony Vixen New Foresta HD czy Atrek (czy one sa produkowane w japonii czy w Chinach?)
Różnica żadna jeśli producent zakłada jakąś żywotność sprzetu. Bo jeśli 5 lat gwarancji to może sprzet jest przeznaczony tylko do użytku przez ten okres. Wybór lornetek ogromny ale ciężko zdecydować co zastąpi starego zeissa za 5 zlotych. Do wakacji trzeba coś zakupić bo szkoda męczyć staruszka na wypadach, bedzie juz tylko cieszył oko na półce.
A może nikon 8x30 E II,bardzo dobra optyka,cenowo w miarę a jakościowo górna półka,jedyny minus to że nie jest wypełniona azotem i wodoszczelna,poczytaj http://www.holgermerlitz.de/nikon8x30.html jak dla mnie warta twojej uwagi,pozdrawiam.
Nikon tak, miałem okazje przez niego patrzeć, ale dyskfalifikują go gabaryty.
Poszukuje lornetki w góry, więc malej. Zakupilem ostatnio Leitza 8x20c ale po kilku próbach odsprzedałem go, za mały i tylko 20mm też mało. Hawk byłby super gdyby nie gabaryty. Jadą do mnie dwie lornetki RSPB 8x32 WPG i Pentax SMC 8x30 zobaczymy czy przy którejś zostane. Cały czas mam na uwadze Vixena New Foresta 8x32 i Atrek 8x32 ale nie miałem okazji przez nie patrzeć.
Minox BR 8x32 BD za drogi (nowy) jak na swoje możliwości. Vortex Viper poza zasięgiem cenowym.
ZEN-RAY ED2 7x36 i 8x36 to dobra propozycja mimo, że do małych nie należą. Jeżeli viper HD za drogi możesz pomyśleć nad Vanguard Spirit ED 8x36, który jest mniejszy i lżejszy od zena, a optycznie przypomina vipera HD
http://translate.googleus...Iwy4LzmdfJ2AXqw
Vanguard Spirit ED w Polsce kosztuje prawie połowe tego co viper, ale nie piszą nic o gwarancji
http://www.fotoceny.pl/category/index/id/1141/
Po tygodniach prób i testów pólka z lornetkami sie poszerzyła
RSPB 8x32WPG zastąpi na razie starego zeissa do tego bedzie mu towarzyszyl na półce i cieszył oko Asahi Pentax SMC 8x30 (choć ma przykurzone pryzmaty, może kiedys wyczyszcze). Zakupiłem tez Swift Horizon 10x42 w idealnym stanie na wycieczki z samochodem. Czas pokaże jak RSPB 8x32WPG sprawdzi się w terenie, jest troche duży, nie tak smukły jak zeiss i ma sporo aberacji. Jeszcze mam miesiąc do wakacyjnego wyjazdu z plecakiem.
Kusi mnie lornetka jeszcze mniejsza zakresu 8x25-28 tylko do obserwacji w górach ale to już na osobny temat, na razie przeglądam oferte producentów.
Kowa BD 8x25 poza zasięgiem cenowym, myslałem raczej o vortex diamondblack 8x28,vortex Spitfire 8x25( ale chyba ona nie ma pryzmatów PC), minox BV 8x25. Lub tez odwrócone porro nikona, olympusa czy vortexa. Sledze tez temat rownoległy o turystystycznych lornetkach, ale dla mnie srednica 25 mm to minimum a powiedzmy 28 maksimum. Nie ma za dużego wyboru choć czolowi producenci mają przystępnie cenowo produkty. O układ porro troche sie obawam bo gabaryty większe no i lornetka delikatniejsza na gorskie wędrówki. Ciezko coś wybrac w ciemno. Miałem Leitza 8x20 i gabaryty za male cięzka do ustawiania ze względu na budowe. Testowałem tez starszy model eschenbach regatta 8x25 i nie bylem zadowolony z wyników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9