Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 31 Lip, 2011
Jaki kompakt kupić żonie lubniacej przeciętnie pstrykanie.
Autor Wiadomość
Avallone 
Uczestnik

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011   Jaki kompakt kupić żonie lubniacej przeciętnie pstrykanie.

Witam

Proszę o kilka porad gdyż moją pasją jest łowienie sumów a nie robienie zdjęć ( pomijam fakt że przez rok w ciemni na kółko chodziłem jak byłem piękny i młody więc poznałem smak od pstryknięcia Zenitem ET 12 do wywieszenia zdjęcia w gablocie) i dlatego wolę nawet się nie wysilać na zgadywanie który aparat lepszy.

Do dzieła.
Rok temu żona dostała na święta Sony Cybershot DSC W180 i była bardzo zadowolona. Tym aparatem zrobiła masę zdjęć i nawet jakieś przyszywane makro.

Oto kilka z nich:

2 miesiące temu pomyśleliśmy nad zmiana i okazyjnie kupiłem aparat Panasonics Lumix DMC-TZ3 który żona na necie wypatrzyła za 100euro i który się jej podobał. Niestety była to porażka i nawet go teraz nie używamy bo przesył zdjęć do komputera to koszmar maratonu i zdjęcia robi tak wolno że motylek zdąży zrobić kupkę, bzyknąć Panią motylową a do tego pomachać i zwiać przed pstryknięciem.

Niemiła przygoda sprawiła że za kilka dni wróci do mnie Nawigacja którą oddać będę musiał do sklepu i niestety nie zwrócą pieniędzy a jedynie bon.
Pomyślałem żeby uszczęśliwić żonę i kupić jej dobry aparat dopłacając do tego bonu.
Lustrzanki odpadają ze względu i na to że żona nie chce o nich słyszeć i ceny bo aż tak profesjonalnie zdjęć nie robimy.
Co weekend po prostu na rybach chcemy zrobić ładne zdjęcia z rybami i pejzaże na wakacjach. Bardzo ważne są te makro dla żony.
Tyle jeśli chodzi o potrzeby.

Słyszałem o tym że wśród kompaktów Canon przoduje bo robi rewelacyjne zdjęcia nawet przy słabym oświetleniu i dlatego wybórł padł na ta markę.

Nie wiem do końca który bo ktoś poleca G10 lub następcę a ja widziałem w sklepie CANON SX 30 IS i dosyć mi się podoba ale nie wiem czy na potrzeby o których wyżej pisałem będzie się nadawał.
Żona najbardziej ceni tego Sony, bardziej od Lumixa mułowatego ale naprawdę czas coś zmienić i tu liczę na pomoc.

Tu link do tematu na moim portalu bo choć nie fotograficzny to również na nim szukam pomocy:
Jaki aparat wybrać dla żony

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie Artur Betcher

Reklama

Darkstom 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011   

a może jej się spodoba sony cyber-shot dsc hx100v

tutaj sa dene techniczne:
http://www.ceneo.pl/11935779s

moim zdaniem ciekawa propozycja :)

Avallone 
Uczestnik

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011   

Jej się nie podobają wielkie lustrzanki, nawet Canon uznaje za wielki ale ja chcę kupić coś lepszej klasy z kompaktów żeby było i na wycieczki i na ryby i do makro dobre. Nie chcę wydać więcej jak 400euro. Żonie podoba się ta zabawka Sony ale sama przyznawała że chce lepszy byle nie lustrzankę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

Avallone, hx100 to nie jest lustrzanka tylko kompakt :) A duży, no bo obiektyw duży ;)

Z małych (gabarytowo) i fajnych polecam:

Canon S95
Olympus ZX-1
Panas LX-5
Samsung EX-1

i ewentualnie

Nikon P300

Avallone 
Uczestnik

A Canon G12? Czy nada się do makro takiego jak robi teraz żona??

[ Dodano: Pią 29 Lip, 2011 14:08 ]
I dobrze ale takie pytanie.
Który wybrać jeśli wybierał bym pomiędzy dwoma Canonami czyli G12 i SX30 IS?
Bardzo proszę o uzasadnienie.
Pozdrawiam serdecznie Artur Betcher

wielbicielxx 
Rozmowny

canon G12 jeśli z wymienionych dwóch wybierać, lub któryś z wymienionych powyżej
LX5, S95, EX1

Avallone 
Uczestnik

Temat stanął zatem na Canon.
Proszę mi powiedzieć dlaczego właśnie G12 a nie SX 30 IS?
To bardzo ważne dla mnie żeby wiedzieć jaka jest między nimi różnica bo tylko te 2 wchodzą w grę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zadając tak pytanie musisz być świadomy tego, że co osoba to inne cechy będą wymieniane jako te ważniejsze. Co lepsze? Zależy dla kogo...

Avallone 
Uczestnik

Tak to już jest jak laik w jakiejś dziedzinie próbuje pytać kogoś kto wie co i czym się je. W pierwszym poście napisałem co nas interesuje a teraz potrzeba mi się zdecydować który z tych 2 Canonów.

bergercs 
Rozmowny

Jeśli potrzebujesz aparatu to G12, jeśli lornetki to SX30.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Avallone napisał/a:
dlaczego właśnie G12 a nie SX 30 IS?

Dlatego, że:
-ma lepszą matrycę
-ma lepszy AF
-ma obiektyw o mniejszym zakresie ogniskowych, ale o lepszej jakości optycznej
-jest wygodniejszy w obsłudze, więcej funkcji jest w nim dostępne bezpośrednio, bez konieczności wchodzenoia w menu
-ma znacznie skuteczniejszą stabilizację obrazu
-ma możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW
-ma nieco szybszy tryb seryjny
-ma lepszy wyświetlacz LCD
-ma możliwość podłączenia wężyka spustowego
-ma funkcję poziomicy ... :smile:
Ostatnio zmieniony przez Sunders Pią 29 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Avallone 
Uczestnik

I tu chyba sprawa przesądzona ( nie że się ciesze bo 100euro plus trzeba wydać) bo nie tylko tu taka opinia panuje że spośród tych dwóch to tylko G12. Ja się jedynie martwię o zdjęcia ptaszków czy zoom wystarczy do ładnego ale to chyba się zobaczy.

Sunders 

Avallone napisał/a:
martwię o zdjęcia ptaszków czy zoom wystarczy

Zależy do jakich ptaszków ma wystarczyć? :smile:

Avallone 
Uczestnik

No takich co po drzewach skaczą i fruwają :lol:

Sunders 

Do niektórych mniej płochliwych lub oswojonych czy też uwięzionych może się nadać, ale nie licz na to że posługując się nim zostaniesz uznanym ptasiarzem :mrgreen:

Odpowiedz do tematu