Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 Olympus VR-310 vs Kodak C743 vs Kodak M575
Modele które rozważam są w temacie.
Aparaty mają służyć głównie do fotografowania osób, krajobrazów, dużo zdjęć w pomieszczeniach i sztucznym świetle. I jeśli będzie na to pozwalał coś z bliska jakaś róża albo żuczek (jeśli nie będzie tej funkcji to nie będzie tragedii).
Planuje wydać do 1000zł.
Jestem człowiekiem który użytkuje aparat na imprezach i wycieczkach, do hobbystycznego zastosowania raczej nie będzie.
Rozważam Olympusa z powodu jego parametrów, a Kodaki z racji, że ojciec ma kompakta z Kodaka i ma idealny tryb auto. 99% zdjęć wg laików takich jak ja wychodzą naprawdę dobrze.
Ja również będę ekstremalnie rzadko korzystał z manualnych ustawień, dlatego przyszły aparat musi mieć bardzo dobry tryb auto. Wybrane modele są również odpowiednie dla mnie gabarytowo, nie chcę nic większego.
Jeśli macie jakieś inne propozycje aparatów to jestem otwarty na propozycje.
Jak w tym canonie i nikonie funkcjonują funkcje auto? Znajoma ma nikona i tam z tego co pamiętam nie było trybu auto tylko trzeba ręczne ustawić wszystko, dlatego nikona się trochę obawiam, a z canonem nie miałem jeszcze styczności. Jakie jest Twoje zdanie na temat Olympusa jeśli chodzi o parametry?
W ogóle to Olympus ma własną baterie, a nie paluszki. Czy ktoś może wie jaką ma wytrzymałość ta bateria (ilość zdjęć np.) lub podobny typ? Bardzo by mnie to interesowało.
Jak w tym canonie i nikonie funkcjonują funkcje auto? Znajoma ma nikona i tam z tego co pamiętam nie było trybu auto tylko trzeba ręczne ustawić wszystko, dlatego nikona się trochę obawiam, a z canonem nie miałem jeszcze styczności.
Auto jak to auto - dobierają wszystkieparametry pracy aparatu. I jak to z automatami bywa raz to im wychodzi lepiej, a raz gorze. Czytaj: nie znajdziesz aparatu, który w tym trybie ZAWSZE zrobi idealne zdjęcie. Automat zawsze zrobi mniej więcej poprawne zdjęcie. Tylko tyle.
A co do istnienia tych trybów to:
Może znajomej chodzi o to, że nie ma napisu "Auto"? W nikonie to z reguły ikonka zielonego aparaciku.
Z reguły dedykowany akumulator ma większą pojemność, wyższe napięcie dzięki czemu się szybciej ładuje od paluszków. Wady? Konieczność noszenia ze sobą ładowarki...
Zauważyłem, że większość nowych aparatów ma dedykowane akumulatory. Nawet jeśli przyjąć, że na jednym ładowaniu zrobie 200 zdjęć to będę na wakacjach go musiał codziennie ładować, żeby mieć pewność, że nie będe mieć psikusów w postaci rozładowanego akumulatora.
Owszem i tak będę musiał zrobić. Jeśli jest ktoś zainteresowany to rozmawiałem z obsługą w Auchan i będzie on w cenie 369zł wszystkie kolory od 1 sierpnia do wyczerpania zapasów.
Powiedzcie mi jeszcze jak jest z kartami? Czy jak wsadzę do aparatu kartę SDHC klasy 6 lub 8 będzie aparat w tym momencie zapisywał zdjęcia szybciej niż na klasie 4?
oj tak tak ! zadowolony bo teraz jestem jeszcze bardziej nim zainteresowany
Tak na marginesie to na Ceneo jest za 386zł więc to mała promocyjka w tym Auchan
No i jednak chyba zrezygnuje z tej "okazji" czy też tzw. promocji - poczytałem trochę na necie - ładnie super parametry jak za tą cenę jednak Ci co już go kupili i przetestowali narzekają...szumy i w ciemnych miejscach/pomieszczeniach ma kłopoty straszne pono, lampa słaba no i w kiepskim miejscu-często się ją zasłania palcem po prostu...
A co myślicie o BenQ S1420 ? bo zwróciłem na niego teraz uwagę...ciężko znaleś jakieś opinie w necie o nim ;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9