Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Maj, 2011 Problem ze światłem - fotorelacja z koncertu.
Witam serdecznie,
Nie wiem czy na pewno w dobrym dziale piszę, ale mam nadzieję, że tak.
W najbliższy weekend będę miała okazję zrobienia reportażu podczas jednej z imprez juwenaliowych PW (06-08.05). Jest to kilkudniowa impreza gdzie będzie przewijać się sporo ludzi, zespołów, jest wielka scena itd.itd. Jako, że jestem ze studenckiego koła fotograficznego moim zadaniem jest zrobienie fotorelacji z tego eventu. Zatem powinnam mieć trochę fotek samej sceny i zespołów oraz zdjęcia ludzi bawiących się pod sceną czy też kawałek dalej.
I tutaj prośba/zadanie dla Was. Jak mam poradzić sobie ze światłem? Niestety nie za bardzo będę miała od czego światło z lampy odbić a zdjęcia lampą prosto na twarz jakoś mnie nie przekonują. Myślałam o dyfuzorze jednak nie posiadam takowego (ale wiem,ze biała kartka nawet powinna sobie poradzić). Co radzicie? Jakie wskazówki mi dacie?
Z mojego skromnego doświadczenia mogę napisać, co poniżej.
1. Zastosuj na tyle wysokie ISO, na ile akceptujesz do docelowego medium (internet? druk?), pamiętając, że (przynajmniej w przypadku Canona) lepiej jest ustawić wyższe ISO i dobrze kadr naświetlić, niż: niedoświetlić i potem podbijać w komputerze jasność.
2. Staraj się używać jasnej stałki (skoro ją masz) do wszystkich sytuacji, w których można i ma to sens. Pozwoli to Ci skrócić czas i/lub zmniejszyć odpowiednio ISO. To pierwsze (skrócenie czasu) pomoże uniknąć rozmazania postaci ruchomych. Odbędzie się to kosztem głębi ostrości (możesz pracować np. na f/2 lub f/2,8 jeśli światła jest więcej), więc wymaga przemyślanego ustawiania kadru.
3. Lampę jeśli będziesz zmuszona używać na wprost to ustaw kompensację błysku np. na –1 EV, żeby lampa tylko doświetlała plan, bez powodowania efektu jelenia na czarnym tle.
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Maj, 2011
Dyfuzor, o ile rozproszone światło nie ma od czego się odbijać, nie wiele daje; no, chyba że jest naprawdę duży.
Polecam ręczne nastawienie ekspozycji (M) tak, aby tło było w miarę rozsądnie naświetlone i doświetlanie obiektu lampą w TTL. Nie musi to wyglądać źle i w przypadku lampy prosto w oczy.
Na jednym festiwalu widziałem, jak fotograf, prawdopodobnie przywieziony przez zespół, porozstawiał na estradzie kilka lamp i w ten sposób uzyskał dość równomierne doświetlenie sceny. No, ale na to trzeba mieć kilka lamp, radio i zgodę organizatora.
Zgadzam się z MC, ja ogólnie i jako fotograf, i jako muzyk nie toleruję błyskania na koncertach. Na juwenaliach to wydaje mi się, że z znośnym oświetleniem nie powinno być problemów, więc spokojnie ustaw ISO800/1600 (podejrzewam, że ta fotorelacja i tak będzie zmniejszona do internetowych rozmiarów, więc szum nie powinien za bardzo przeszkadzać), czasy koło 1/80s i przysłonę 2-2.8 i powinno być ok.
Jeśli jest duża scena i oświetlenie, to najprawdopodobniej nie będzie żadnej potrzeby używania lampy. Podstawa to obiektyw conajmniej f/2.8 i wyjściowy czas 1/125s - przy dużych koncertach można zupełnie śmiało dostać takie parametry nawet na IS0400. Pamiętaj też, żeby niedoświetlać conajmniej o działkę w stosunku do wskazań światłomierza.
Pamiętaj też, żeby niedoświetlać conajmniej o działkę w stosunku do wskazań światłomierza.
jaad75 - a w czym to pomoże ? Pytam z ciekawości bo kolega czasami gra na koncertach i prosił o kilka fotek, ja nie mogę się jakoś na to zdecydować bo nie jestem pewien czy sobie poradzę.
pitras, jesli tego nie zrobisz to aparat bedzie przeswietlal zdjecia i to, co powinno byc ciemne czy nawet czarne, wyjdzie szare (sytuacja analogiczna do scen, gdzie jest przewaga bieli - wtedy trzeba przeswietlac by to biel nie wyszla szara)
rowniez mowie stanowcze nie wykorzystaniu lampy podczas koncertow. blyskac mozna publicznosc a na scenie wykorzystac oswietlenie sceniczne
a odnosnie twojego kolegi - rob smialo, wiecej zdjec wyjdzie jak sie pofatygujesz i pocykasz niz jak sie nie pofatygujesz to nie jest jakas wielka filozofia, szybko sie nauczysz na bledach
radaris, to zależy w jakim trybie chcesz fotografować...
Jeśli w pełnym M, to możesz sobie pomierzyć czasem np. światła, czy twarze spotem, w czymkolwiek półautomatycznym zazwyczaj centralnie ważony, bo matrycowy zapewne zostanie zmylony przez ostre światła w kadrze i aparat będzie próbował ratować się zbyt dużym niedoświetleniem (choć to oczywiście zależy od aparatu).
No i oczywiście przy dynamicznych światłach najłatwiej seria - strzelając pojedyncze klatki ciężko utrafić w najciekwszą kombinację oświetlenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9