Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem jak to jest w Canonie. Ja w swojej ustawiłem WB dla dziennego "pod siebie". Jeśli dobrze pamiętam przesunąłem o 2 miredy "w górę"
wg instrukcji w C 40D "światło dzienne" ma wartość 5200, czyli dość chłodno to chyba dolna granica gdzie można to jeszcze uznać za światło sloneczne. choć widzę w necie, że obok wartości światło słoneczne jest jeszcze przyjęty termin "światło dzienne", od 5300 do 5500. nie wiem czemu to rozdzielono. dla mnie te dwa określenia były synonimiami, stosowanymi wymiennie.
a co do miredów to tam nic na stale nigdy nie ustawiałem , choć grzebałem już nie raz
hijax_pl napisał/a:
Nie ma znaczenia. Aparat przy pomiarze nie przypisuje balansu bieli tylko z po uśrednieniu danych z senseli uznaje, że dany miks czerwonego, zielonego i niebieskiego jest właśnie .... neutralny (jakikolwiek by nie był.. ten miks)
Ciekawe jaki profil przetwarzania koloru jest zastosowany?
Pomiar przez JPG z puszki wciska nam domyślną translację danych z senseli do trypletu RGB, czyli jest z definicji obarczony dość sporym błędem odwzorowania koloru. Dodatkowo można zmieniać to odwzorowanie poprzez dobieranie odpowiednich profili (Portret, Widok, Standard, Neutralny, itp itd)
W zasadzie pomiar skuteczności AWB to powinien być pomiar odchyłki wyznaczonej przez aparat wartości w Kelwinach do temperatury barwowej zastosowanego oświetlenia (znanej lub dokładnie zmierzonej).
Inaczej mówiąc pomiar skuteczności zastosowanego algorytmu.
Aparat liczy WB na podstawie niezdemozaikowanych danych i przetrzymuje tak wyznaczoną wartość w EXIFie i używa do wywołania obrazu, który ostatecznie zostanie zapisany w formacie JPGa.
Problemem jest to, że tak wyznaczany WB jest obarczony błędem przetwarzania senseli, czyli (w dużym skrócie) ich efektywnością kwantową w zależności od długości fali oraz jakością filtrów Bayera. Ten błąd możemy oczywiście minimalizować kalibrując aparat, czyli wyznaczając poprawki dla poszczególnych składowych (w plikach DNG to te fajne podwójne macierze translacji koloru), no ale taka kalibracja nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem aparatu.
Tak czy siak taki pomiar Optycznych (na JPG) jest ciekawy dla ludzi ceniących JPGa z puszki + AWB + AutoExposure
Witam, nie chcę zakładać kolejnego tematu o balansie bieli ale nie znalazłem prostych odpowiedzi na moje pytania dotyczące WB.. Pewnie źle szukałem.
Chodzi o ustawianie balansu bieli wg wzorca czyli w tym przypadku białej karty 90%. Jak powinienem ją naświetlać? Naświetlając ją prawidłowo wg światłomierza będzie ona szara więc na wzorzec bieli nadaje się średnio. W przypadku pomiaru powinienem korygować przesunięciem EV przykładowo o +2EV gdzieś niedaleko granicy prześwietlenia? Jakie powinny być w przybliżeniu wartości RGB i jakim pomiarem mierzyć kartę, czy spot wystarczy?
Zdjęcia robię w formacie RAW a do późniejszej obróbki i konwersji do JPG używam DPP. Powiedzmy, że balans ustawiam dopiero w programie używając pipety więc wzorzec powinien być w RAW czy JPG czy to bez znaczenia?
Balans bieli koniecznie należy ustawić przed konwersją do JPG, czyli wzorzec bieli też powinien być w RAW, żeby wartości RGB były takie same we wzorcu jak i w następnych fotkach, które chcemy zbalansować.
Co do naświetlenia to im bliżej bieli tym większa szansa, że któryś kanał się przepalił, więc bezpieczniej jest dawać szarość (jaśniejszą) lub coś blisko bieli, ale nie totalnie białe. Samo naświetlenie fotki wzorcowej powinno być moim zdaniem takie samo jak tych dalszych, biała karta powinna więc wyjść w miarę biała a nie szara.
jesli chodzi o WB wedlug wzorca,to w instrukcji do C 40d jest napisane ze nieprawidłowa ekspozycja moze wpłynąć na pomiar i wyniki. jest napisane "ustaw standardowa ekspozycję dla bialego obiektu" cokolwiek to znaczy pewnie chodzi o to żeby nie przepalić i w drugą stronę,czyli zeby nie było zbyt dużego niedoświetlenia. a z tego co sprawdzałem to wydaje mi sie ze jakieś tam wahania w ekspozycji +/- nie maja wpływu na pomiar.
W takim razie wychodzi na to, że biała karta powinna być gdzieś pomiędzy szarym a białym. Jakąś korektę EV trzeba wprowadzić, problem w tym, że ciężko znaleźć konkretne informacje jaka ta biel na wzorcu powinna być. Właśnie przy korekcie o niecałe +2EV dla wzorca biel na późniejszych zdjęciach z białymi przedmiotami wydawała się prawidłowo odwzorowana.
W przypadku focenia w RAW robię zdjęcie wzorca w RAW tak jak pozostałe zdjęcia. Później w DPP pipetą wyznaczam balans z wzorca i ustalam dla x zdjęć które i sobie konwertuje po obróbce do JPG. Tak to robię i mam nadzieje, że się nie mylę.
Standardowa ekspozycja dla białego obiektu, jest to równie pomocne co umieść białą kartę, żeby wypełniała kadr i zrób zdjęcie, później ustaw jako wzorzec (który de facto będzie szary)
Nie chcę się niepotrzebnie zagłębiać w nie potrzebne mi szczegóły bo zdjęciami na życie nie zarabiam, chcę tylko poznać podstawy balansowania bieli wg wzorca..
Właśnie przy korekcie o niecałe +2EV dla wzorca biel na późniejszych zdjęciach z białymi przedmiotami wydawała się prawidłowo odwzorowana.
ja , gdy sprawdzałem te funkcje i wpływ ekspozycji na pomiar WB, to miałem rożne czasy,ale myślę ze w granicach 1 ev +- sie mieściłem. nie widziałem różnic w balansie bieli gdy kartka była mniej lub nieco bardziej naświetlona.
inna sprawa ze instrukcje nie precyzują dokładnie jak naświetlić (czy +1ev, a może +2ev), wiec jakiś zakres odchyleń jest pewnie do przyjęcia.
Można też WB wg. wzorca ustawić w aparacie (wcale nie jest konieczna korekta naświetlenia nie wiem skąd Wam się to wzięło) i po prostu robić zdjęcia na tym ustawieniu...
zgadza sie. właśnie po to go ustawiłem ale tu chodzi o coś innego. o wpływie ekspozycji na pomiar WB, czyli jak poprawnie naświetlić kartę,zeby dobzre zmierzyc WB. instrukcje sa nieprecyzyjne pod tym względem ale zakładam że wystarczy np +1 ev kompensacji... a to czy będzie ciut mniej czy bardziej naświetlone to chyba nie ma wpływu na pomiar. byle nie przepalić jakiegoś kanału...
ok, czyli rozumiem ze adnotacja o "poprawnej ekspozycji" dotyczy tego żeby nie przepalic albo zbyt nie doświetlić... Nie mogli zatem napisać ustaw wartość kompensacji ekspozycji na 0 EV
Na logikę najlepiej naświetlić kartę nieco mocniej - większy sygnał, większa precyzja bitowa. Podejrzewam jednak, że uzyskane różnice w temperaturze barwowej są pomijalne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9