Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 02 Sie, 2011
"Zestaw ślubny"+ D90
Autor Wiadomość
grzegorzdz72 
Bywalec

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011   "Zestaw ślubny"+ D90

Witam !

Przyznam się od razu, że nigdy nie robiłem zdjęć ślubnych, chociaż powoli chciałbym się do tego tematu przygotować.
Niebawem będę miał taką okazję na ślubie u dobrego kolegi. Oczywiście ostrzegłem go, że to lekko ryzykowne posunięcie ..;-)
Mimo wszystko chciałbym się jednak trochę do tego tematu przygotować sprzętowo, a więc tak, posiadam Nikona D90 (drugie body
w rezerwie tez mogę mieć D90), lampa SB600, Nikkor 50mm f/1.8 oraz Nikkor 18-105.
Mam możliwość pożyczenia Tokiny 11-16 mm F/2.8.
Do tego chciałbym dokupić Tamrona 17-50 F/2.8 (z VC lub bez VC) i Nikkora 85mm F/1.8 D

Teraz pytanie .... czy w/w zestaw wystarczy na wykonanie zdjęć ślubnych (kościół,przyjecie i plener) ?
Czy 85-tka wystarczy do pleneru czy mimo wszystko myśleć o zoomie ? (szukam co prawda używanego N 80-200 f/2.8
ale na razie nic w dobrej cenie nie znalazłem)

P.S. Kościół w środku jest z cegły, ze światłem tam raczej bedzie średnio, czy zatem w/w szerokokątna Tokina 11-16 ze światłem f/2.8 "da rady" ? (to samo się tyczy w/w Tamrona)

pozdrawiam
grzegorzdz72

kosciol.jpg
W tym kościele będzie ślub. przepraszam za kiepskie zdjęcie ale tylko takie znalazłem w necie.
Plik ściągnięto 5218 raz(y) 164,07 KB

Ostatnio zmieniony przez grzegorzdz72 Wto 02 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011   

Mamy już wątek ślubny:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970

IMO jeden wystarczy.

:smile:

komor 
Moderator

Jeśliby nie wspominać o obiektywach za grube tysiące tylko skupić się na tym, co autor wątku zaczął wymieniać, to mógłby taki osobny wątek zostać. :) Przeniosłem tylko do dobrego działu.

maput 
Optyczny

Plenerem bym się wcale nie przejmował. 85 jako największa ogniskowa całkowicie starczy. Zresztą masz jeszcze 18-105.
Najgorzej będzie z kościołem (i zapewne weselem, choć tam już bez żadnych skrupułów możemy się wspomagać lampą), bo nawet 2.8 może być zbyt ciemne. Myślałeś nad 35/1.8 ? 50 może być za wąskie..

grzegorzdz72 
Bywalec

maput napisał/a:
Plenerem bym się wcale nie przejmował. 85 jako największa ogniskowa całkowicie starczy. Zresztą masz jeszcze 18-105.
Najgorzej będzie z kościołem (i zapewne weselem, choć tam już bez żadnych skrupułów możemy się wspomagać lampą), bo nawet 2.8 może być zbyt ciemne. Myślałeś nad 35/1.8 ? 50 może być za wąskie..

..no właśnie .... rzecz w tym że mam ograniczony budżet i planowałem zakup tylko T17-50 oraz N85/1.8 .... chociaż z drugiej strony N35/1.8 nie jest znowu taki drogi.

Lotuk 
Uczestnik

Wysłany: Sro 03 Sie, 2011   

na twoim miejscu brałbym N35/1.8 lub sigmę 30/1.4, na jedno body tokina + lampa, na drugie stałka 30/35 mm (tamrona bym sobie odpuścił), takim zestawem spokojnie zrobisz zdjęcia na całym weselu, do pleneru spokojnie wystarczy N50/1.8 lub ewentualnie 18-105

komor 
Moderator

Lotuk napisał/a:
takim zestawem spokojnie zrobisz zdjęcia na całym weselu

Tylko szeroki kąt i 30/35 mm? A jakieś zbliżenia, detale, selektywne plany?

Lotuk 
Uczestnik

do tego ma 50-tkę, no może poza zbliżeniami - ale to też kwestia w jaki sposób robi się reportaż

grzegorzdz72 
Bywalec

to może odpuscić sobie T17-50 i zakupić N35 f/1.8 oraz N85 f/1.8. Mogę jeszcze zabrać z pracy Nikona D50 i z trzema puszkami (D90+N35), (D90+N85), (D50+Tokina 11-16+SB600) spokojnie iść na ten ślub ?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

grzegorzdz72, oj przy trzech korpusach to Ci się ręce pomieszają ;)

maput 
Optyczny

Dokładnie.. dwa korpusy to komfortowa praca, trzy to już może być za dużo, szczególnie w bardziej dynamicznych momentach. Inna sprawa, że w kościele podczas uroczystości jest wystarczająco czasu na małą żonglerkę obiektywami ;) Nie to co USC...

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011   

maput napisał/a:
okładnie.. dwa korpusy to komfortowa praca, trzy to już może być za dużo, szczególnie w bardziej dynamicznych momentach.

eeee :razz: mi tam zdarza sie biegac przy reportażu z 3 korpusami, z czego jeden z innego systemu i daje radę, mozna powiedzieć nawet, że to swego rodzaju forma lenistwa, żeby nie zmieniać szkieł :wink:

maput 
Optyczny

Dwa po bokach i jeden na szyi ? Czy jak inaczej, żeby się o siebie nie obijały ? ;)

kozidron
[Usunięty]

maput napisał/a:
Dwa po bokach i jeden na szyi ? Czy jak inaczej, żeby się o siebie nie obijały ? ;)

widzę masz na to swoje sposoby, chociaż ręce są wolne, pewnie można wtedy spokojnie zapalić :razz:

Odpowiedz do tematu