Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Sie, 2011 Problem z wyborem ACTION VII 8X40 CF czy ACTION VII 10x50?
Witajcie.Przeczytałem wiele o tych lornetkach i wiem że którąś z nich jutro kupię w Krakowie bo tam się wybieram
Mam jednak dylemat.Potrzebuję głównie lornetki do amatorskich wypadów na wycieczki w góry,rowerem itp itd. Coś podpatrzeć(ptak na drzewie) czy głównie górskie wycieczki.Powiem szczerze,że bardzo chciałbym się wgłębić w obserwowanie nieba(wiem,że nie znajdę uniwersalnej lornetki,do tego czy tego).
Gabarytowo "chyba" nie ma dużej różnicy między 8x40 a 10x50,ciężar chyba też to przezwyciężenia?Właśnie nie wiem,na wypady chyba byłaby lepsza mniejsza,poręczniejsza czyli 8x40 ale tracę powiększenie i jasność(czy ona się nada do obserwowania nieba i uczenia się go?)
Przypuszczam,choć specem nie jestem,że 8x40 będzie miała szeroki kąt? czyli więcej zobaczę niż z 10x50, prawda? Wtedy chyba jesli chodzi o góry byłby to PLUS, gorzej pewnie jeśli chodzi o przyrodę,ptactwo itp. Dobrze rozumuję?
Może ktoś z Was miał te 2 lornetki i może mi doradzić,tylko spośród tych dwóch modeli.Byłbym bardzo wdzięczny.
Witam
Wicher123 tutaj nie ma się nad czym zastanawiać odpowiedź jest tylko jedna 8x40, miałem niedawno Actiona 10x50 i szybko sprzedałem ponieważ ma zbyt dużo wad w porównaniu do ósemki
- pole widzenie to tylko 114 m (model 8x40 ma aż 143 metry)
- większe wymiary
- waga aż 210 gramów więcej i wbrew pozorom nie jest to mało !
Jeśli chodzi o jasność to nie masz się czym przejmować bo obie lornetki mają dokładnie taką samą źrenice wyjściową 5 mm, w modelu 8x40 zauważyłem większą głębię ostrości, objawia się to tym że rzadziej używam pokrętła do ustawiania ostrości na różnych odległościach w 10x50 musiałem częściej "kręcić" kiedy patrzyłem na coś co było blisko a zaraz potem na coś dalszego to obraz był lekko rozmyty i musiałem wprowadzić lekką korektę pokrętłem do ogniskowania, mam nadzieje że zrozumiał Pan o co mi chodzi z tą głębią ostrości bo inaczej nie umiem tego opisać
Podsumowując model 10x50 ma TYLKO jedną zaletę... troszkę większe powiększenie i to wszystko
Dale, zauważ, że kolega bardzo wyraźnie zaznaczył, że chce się wciągnąć w obserwacje nieba. W związku z tym, moim zdaniem, 10x50 będzie zdecydowanie lepsza. Gdyby tego nie napisał, sam polecałbym 8x40.
No właśnie do nieba 10x50 ale ja głównie chcę do wycieczek,wypadów za miasto,góry.. a jeśli chodzi o niebo,chciałem spróbować,wdrążyć się,zaczynam co nieco o tym czytać.Mam rozumieć,że nie ma ideału Wycieczki,góry 8x40 niebo już 10x50 i więcej... czyli będę potrzebował dwóch a na to mnie nie stać bo główne hobby to fotografia i modele RC i to rujnuje mój budżet
Więc chyba zostaje przy 8x40 bo częściej będę używać ;/
Sam nie wiem...
Ale tam...., wycieczki w góry to mały kompakcik - powiedzmy, że lornetka o średnicy obiektywu conajwyzej 32, a szczerze mówiąc lepsza lornetka, którą da się włozyć w kieszeń - czyli 25-28mm (po prostu, majtające się na szyi coś jest pioruńsko niewygodne, zaś lornetka spoczywająca w plecaku jest rzadko używana - po co w ogóle ją nosić?)
Natomiast takie coś do astronomii się nie nadaje.
Przy Twoim założeniu mimo wszystko 10x50, w górach praktycznie tak samo niewygodne ale choć do astronomii lepsze od 8x40.
Cholera,masz rację bo ja jeszcze na szyi mam zawsze Nikona D90 i cały plecak foto ;/
Ale wspominałem też o ptakach... Widzę RB że lubisz ten temat i dlatego też stałem przed tym dylematem
Pewnie na mały kompakt w góry i fajną lornetkę do ptaków i astro.. po prostu nie będzie mnie stać ot i cała filozofia...
Chciałem przeznaczyć max 300-350zł a i tak żona będzie marudzić
Na poczatku napisales o niebie, a zatem wychodzilo mi, ze musisz nosic te 50-tke. Skoro jednak ma to byc tak naprawde lornetka do wszystkiego, to 8x40 bedzie bardziej uniwersalna. (Dlaczego nie 10x40?)
Swoja droga, na EX moglbys sie szarpnac. Niby "procentualnie" wychodzi prawie o polowe wiecej, ale kwotowo to tylko o 200zl wiecej.
Pod warunkiem, ze na pewno nie planujesz zakup kompakcika, o jakim pisze RB. Jesli mialbys miec kiedys dwie, to nie 30+40 ani 40+50 tylko 20+50. Tylko to ma MZ sens. Mam jednak wrazenie, za masz juz dosc infekcji z powiklaniami, aby zapadac na nastepna - lornetkowa
Kurcze to może na wypady w góry i na wycieczki to:
http://teleskopy.pl/produ...x21_+_futera%B3
a już astro,ptaki itp. nikona 10-50 ?
Cenowo jakoś bym wyszedł na tym ale ta lornetka za 50zł jakoś mnie nie przekonywuje
Jak masz 3 stówy to kup jedną lornetke. Jest szansa, ze będzie jaka taka. Nawet jeśłi to ma być Nikon VII a nie EX to spokojnie przezyjesz (choc dystorsja w połaczeniu z nieostrościa brzegowa w 8x40 jest dość porażająca i efekt po brzegach jest co najmniej kuriozalny, ale mimo wszystko powinno to być do przełknięcia, oczywiście - znowu wszystko zalezy od Twojego gustu...)
natomiast mała lornetka za 50 złotych to moim zdaniem pomyłka. Cóż, mała lornetke o dobrych własnościach zrobić jest trudniej od dużej i jak byś na kompakt wydał 2-3 stówki to pewnie by uszło.
Niestety - jak zawsze trzeba wybierać. Jeśli chcesz mały sprzęt do turystyki a resztę ewentualnych zastosowań traktujesz tak sobie - kupuj kompakcik za circe about 2-3 stówy. Powiększenie jednak 8 w takim wypadku. Ptaka przez to w jasny dzień pooglądasz, kontrast i ostrość powinna mieć akceptowalny, będzie małe, zbudowane tak niekoniecznie jednorazowo.
np:
http://fotozakupy.pl/lorn...-8x25-dcf,7268s http://fotozakupy.pl/lorn...8x25-pc-i,3448s
Chcesz jednak sprzęt do wszystkiego, cóż, będziesz musiał przeżyć niewygodę w noszeniu i wyciąganiu lornetki... Kupuj 10x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9