Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pisownia i odmiana słowa "bokeh"
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011   

Macie rację. :) Problem tkwi w konflikcie końcówek w rodzajach męskich i żeńskich między różnymi językami...

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

mozer napisał/a:
Problem tkwi w konflikcie końcówek w rodzajach męskich i żeńskich między różnymi językami...
Tak wczesnie a Ty juz myslisz o...

Mercedes to duzo mowienia, wiec czesto slyszy sie krotsza wersje "benc"...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Jednak ta Mecedes brzmiałoby już chyba bardziej obciachowo.
Gdyby ludzie w PL powszechnie kojarzyli to z imieniem żeńskim, to raczej nie... Czy gdyby samochód nazwano jakimś popularniejszym w Polsce kobiecym imieniem, niekończącym się na "a", np. Elizabeth, czy powiedzmy Jeniffer, to kogokolwiek dziwiłoby, gdyby używano żeńskiej formy do jego opisu?

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Sie, 2011   

jaad75, To już jest gdybanie. Być może jeździłyby po naszych drogach Elizabetki (ta Elizabetka). Być może byłyby to Elizabety (ten Elizabet). Tego już nie wiemy i chyba się nie dowiemy. Myślę, ze szybko też samo słowo przestałoby być imieniem, a stałoby by się zwykła obiegową nazwą.

kozidron
[Usunięty]

Tutejszyn napisał/a:
Myślę, ze szybko też samo słowo przestałoby być imieniem, a stałoby by się zwykła obiegową nazwą.

ale "Mercedes" przez to wcale nie przestało być "nadawanym" imieniem.

moronica 

Pomogła: 106 razy

tak wlasciwie to Mercedes imieniem nie jest tylko powiedzmy skrotem czy zdrobnieniem od Maria de las Mercedes (w bardzo wolnym tlumaczeniu Maria laskawa; Mercedes jest tu liczba mnoga od laski). tak samo Conchita (Maria de la Concepción)

jaad75 
Klub Pierdzieli

moronica napisał/a:
tak wlasciwie to Mercedes imieniem nie jest tylko powiedzmy skrotem czy zdrobnieniem od Maria de las Mercedes
Akurat w przypadku Mercedes Jellinek tak, ale nie zmienia to faktu, że imię to obecnie funkcjonuje jako samodzielne imię żeńskie.

masza 
Optyczny

Wysłany: Czw 03 Lis, 2011   

Upłynęło wiele tygodni, o problemie już zapomniałam - aż tu nagle dostałam odpowiedź od językoznawcy z Poradni Językowej Uniwersytetu Szczecińskiego.
Pozwolę sobie zacytować:

Dzień dobry.

Przepraszam za opóźnienie, ale w natłoku maili Pani pytanie jakoś nam umknęło.

Najbardziej zasadne jest pozostawienie tej nazwy w pierwotnym kształcie, czyli boke. Dodanie niemego h na końcu tego wyrazu sprzyja poprawnej wymowie w języku angielskim, ale przecież w wymowie polskiej boke czytamy po prostu jako boke (właśnie jak sake czy karate), więc takiego niebezpieczeństwa nie ma. Jeśli pozostawimy h, to i tak wyraz będzie odczuwany jako obcy, ponieważ w polskich wyrazach samo h nie występuje na końcu. Myślę, że forma bokeh jest używana tylko dlatego, że to końcowe h umożliwia odmianę. Nie jest jednak konieczne, bo w polszczyźnie nieodmienne wyrazy zakończone na -e funkcjonują dobrze, nie trenujemy przecież karateha, nie spijamy się sakehem, nie raczymy się kawą lattehą i nie piszemy resumeha.

Pozdrawiam
dr Rafał Sidorowicz
PORADNIA JĘZYKOWA IPiK US

:)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No i piknie.

Będę się musiał odzwyczaić od odmieniania :D

masza 
Optyczny

hijax_pl, nie musisz, ale jest to jakaś sugestia. :)

Tutejszyn 
Optyczny

Poradnia Językowa Uniwersytetu Szczecińskiego napisał/a:
Myślę, że...

To niewinne "myslę, że" jednak daje mi możliwość wyboru formy. Więc proszę się nie obrażac, jeśli ktoś usłyszy u mnie bokeh :)

masza 
Optyczny

Tutejszyn napisał/a:
Więc proszę się nie obrażac, jeśli ktoś usłyszy u mnie bokeh :)

W tutejszych (!) warunkach - prędzej zobaczy niż usłyszy, więc do obrazy tym bardziej nie powinno dojść. ;)

komor 
Moderator

Napijmy się lattehy, to może łatwiej przyjdzie nam przyswoić sobie tę sprawę. :)
A tak na poważnie, myślę, że* nikt tutaj nie będzie miał nic przeciwko pisaniu bokeh pod warunkiem zachowania nieodmienności przez przypadki.

* To niewinne „myslę, że” jednak daje mi możliwość wyboru. :)

masza 
Optyczny

O, widzę, że wszyscy myślą intensywnie! :)
Tekst, który zacytowałam, to tylko głos specjalisty (moim zdaniem rozsądny) w sprawie.
Wydaje mi się, że na naszym forum powszechniejsza jednak będzie forma bokeh (rzeczownik rodzaju nijakiego, nieodmienny), ale boke (rzeczownik rodzaju nijakiego, nieodmienny) też całkiem mi się podoba.
:)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja jestem za boke.
Wydrukuje sobei i powieszę nad łóżkiem :D

Odpowiedz do tematu