Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 06 Sie, 2011 Jaki monitor używacie do obróbki zdjęć?
Witam serdecznie,
Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Jaki monitor używacie do obróbki zdjęć? Pytanie wydaje mi się o tyle ważne, że zajmując się manipulowaniem suwakami np. w PS otrzymujemy w zależności na jaki monitor patrzymy różne rezultaty. Zresztą temat na pewno znany. Ja obecnie pracuję na starym CRT Della i szczerze mówiąc nie mam go zamiaru na razie niczym innym zastąpić. Efekt mojej pracy, gdy oglądam na monitorach LCD (zwłaszcza laptopach) jest mizerny. Nie ma tej gamy kolorów, głębi, zwłaszcza brązów na twarzach. Czyli tego co widzę na moim CRT. Dziwię się więc niektórym, że wydają kupę kasy na obiektywy i inne, a zapominają o tak ważnej sprawie jak monitor.
funmark, też lubiłem stare dobre CRT, ale od czasu kiedy używam LCD nie zmieniam już okularów na grubsze a wyeksploatowane CRT na pewno już odstaje jakością od współczesnych LCD. Jeśli pisząc o ekranach laptopów masz na myśli wyroby laptopopodobne z marketu, za dwa klocki, to niestety ich ekrany nie reprezentują średniego poziomu jakości tylko stany dolne. Nie śledzę na bieżąco rynku ale przez lata zawsze mi się sprawdzało kupno monitorów NEC, zarówno jeszcze w czasach CRT jak i później LCD.
Witam,
dziękuję komor za info. Czy mógłbyś podać przykład monitora LCD , który odwzorowaniem barw byłby zbliżony do jakości CRT? Mowa oczywiście, jak to ładnie opisałeś o cenowo stanach dolnych. Bo ciągle zastanawiam się jaki jest sens wydania załóżmy 3 tyś złotych, aby mieć jakość dobrego monitora CRT za 50 zł? Nie wspominam ze względów finansowych oczywiście o droższych modelach LCD. Fakt, że nie każdy CRT mi odpowiada. Też noszę okulary i nie zauważyłem aby z czasem się mi wzrok pogarszał. Monitor mam ustawiony dość miękko i bardziej rażą mnie współczesne LCD (zwłaszcza z podświetleniem na świetlówki).
Od konkretnych porównań i aktualnych ofert to są na tym forum inni zawodnicy, ja nie śledzę. Od już bodaj trzech lat siedzę przed monitorem NEC 20WGX2 i jestem bardzo zadowolony. Czy jesteś pewien, że Twój stary CRT na pewno ma nadal dobre odwzorowanie barw? Współczesne LCD moim zdaniem radzą sobie z tym obecnie znacznie lepiej. To może być kwestia przyzwyczajenia z Twojej strony.
A jak z ostrością literek na ekranie? Tutaj CRT do pięt nie dosięga LCD, chyba że ktoś nadal podpina LCD przez analowe złącze VGA.
Co do cen to oczywiście każdy krawiec kraje, na ile mu materii staje, ale poziomu 50 zł na pewno nie da się przebić kupując nowy monitor w sklepie. Z tego co widzę, to żeby mieć matrycę lepszą niż tanie TN nadal trzeba wysupłać okolice 2 tysięcy. To już daje przyzwoity poziom. Patrz na typ matrycy, IPS i pochodne to jest to, czego trzeba szukać. Jeśli moja wiedza się już zdezaktualizowała to przyjdzie Jaad i sprostuje.
TN, IPS czy PVA technologie, które dadzą inny gamut czy też kąty widzenia. Odzorowanie kolorów to już inna bajka. Lepsze monitory są już wstępnie skalibrowane. Inne - trzeba samemu.
hijax_pl, a nie miałeś siedzieć na jakimś urlopie?
Co do meritum to kąty widzenia to raczej podstawa przy pracy foto, moim zdaniem, szczególnie jeśli monitorek raczej większy niż mniejszy, więc warto od tego zacząć. Są dobre monitory na TN?
Czy LG Flatron W2252S da radę? Co prawda nie ma cyfrowych złącz tylko analogowe ale mam go parę lat i nie narzekam. Tyle że wcześniej nie służył mi do obróbki foto...
Czy LG Flatron W2252S da radę? Co prawda nie ma cyfrowych złącz tylko analogowe ale mam go parę lat i nie narzekam. Tyle że wcześniej nie służył mi do obróbki foto...
Wszystko "da radę", ale na komfortową pracę bym w tym przypadku nie liczył.
Znalazłem na innym forum proste rozwiązanie które sobie przetestuje:
"dobry lab da nam na naszą prośbę zupełnie bezpłatnie swój profil kolorystyczny składający się ze zdjęcia papierowego i takiego samego zdjęcia na płytce CD. Wystarczy załadować płytkę do napędu, odpalić zdjęcie na komputerze, wziąć do łapki papierową odbitkę i porównać."
W ten sposób można bez kalibratora ukręcić przyzwoite ustawienia jak mniemam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 14