Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 Czego się wystrzegać przy zmianie obiektywu...
... podczas wypadów w plener.Wybieram się na wycieczkę w góry.Do swojego body założyłem obiektyw 18-55mm.W trakcie sesji chcę zrobić parę zbliżeń i zmieniam obiektyw na 55-250mm.Wiem,że powinno się to robić w miejscach najmniej zapylonych(najlepiej w samochodzie itp)ale w tym przypadku nie ma takiej możliwośći.Dlatego chciałem zapytać,jak wy to robicie.Czy zabieracie ze sobą jakieś futerały itp.,czy po prostu zmieniacie?Tak z ciekawości pytam.
Dokładnie, tak po prostu. A sprzęt to masz chyba zabezpieczony jakimiś dekielkami? No i albo do plecaka, albo do torby. Jak będziesz się za bardzo "pieścić", to Ci najlepsze chwile i światło uciekną. A gruszkę i ściereczki chyba zaposiadasz?
3echo [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011
Tak posiadam dekielki,ale jest ten moment kiedy odsłonięte jest lustro i obiektyw.
ale jest ten moment kiedy odsłonięte jest lustro i obiektyw.
No i co z tego? To normalne, burz piaskowych raczej u nas nie uświadczysz. Kup w aptece gruszkę bez talku i ciesz się robieniem zdjęć. Jak Ci trochę paprochów wpadnie, to wydmuchasz.
Po zdjęciu obiektywu trzymaj puchę dziurą w dół. Zawsze to mniejsza szansa, że coś do środka wleci, choć różnie bywa. Kumplowi wleciała ostatnio mucha i kilka zdjęć zdążył zrobić zanim się zorientował...
3echo [Usunięty]
maput napisał/a:
Po zdjęciu obiektywu trzymaj puchę dziurą w dół. Zawsze to mniejsza szansa, że coś do środka wleci, choć różnie bywa Kumplowi wleciała ostatnio mucha i kilka zdjęć zdążył zrobić zanim się zorientował...
A widział kto kurz w promieniach projektora? Nie wierzę, aby trzymanie puchy dziurą do dołu miało w czymś pomóc. Po prostu nie certolić się za bardzo. Włączać od czasu do czasu trzepaczkę i będzie dobrze.
Jedyną radą która opisuje te czynności jest: szybko i sprawnie. Ja robię tak, że przygotowuję (w miarę możliwości oczywiście) szkło postawione na odkręconym deklu od bagnetu. Wypinam obiektyw z body i zamieniam z tym drugim.
kozidron [Usunięty]
Cytat:
Włączać od czasu do czasu trzepaczkę i będzie dobrze.
najlepiej mieć odpaloną cały czas, to nie boli.
3echo napisał/a:
Dlatego chciałem zapytać,jak wy to robicie.Czy zabieracie ze sobą jakieś futerały itp.,czy po prostu zmieniacie?Tak z ciekawości pytam.
genaralnie lepiej mieć przygotowane szkło(to które chcesz zakładać) odwrócone do puszki begnetem w jednej rece a drugą odpinać szkiełko z body, tu nie ma zadnej filozofii i szybciutka wymiana. Wiadomo, że dobrze się ustawic tak żeby wicherosz nie wiał w stronę bagnetu. Nie wiem jakich rad się spodziewałes .... ale żadnych cudów sie nie wymyśli.
3echo [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Sie, 2011
kozidron napisał/a:
Nie wiem jakich rad się spodziewałes .... ale żadnych cudów sie nie wymyśli.
3echo, dokładnie tak jak na tym filmiku. A kiedy kiedy jesteś na spacerze, oczywiście nie trzeba taszczyć wielkiego stołu, na który mozna odłozyc obiektyw. Wystarczy taki turystyczny stolik. Nada się tez ogrodowy, tylko on jest trochę mniej poręczny.
Wystarczy postawić obiektyw na plecaku, ławce, murku, trawie...
Albo dać do potrzymania zaufanej osobie. Choć ostatnio moja zaufana osoba utopiła mi zaślepke obiektywu w rzece i jeszcze zwaliła to na mnie.. A i tak mam dobrze, bo mogła utopić cały obiektyw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9