Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 21 Kwi, 2008
Sigma SD-14
Autor Wiadomość
adryan 
Nowy

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008   

Szczerze mówiąc też myślę nad zakupem Sigmy sd14. Teraz mam Nikona F65 z Sigmą 28-80 i chcę zakupić jakąś cyfrę, marzy mi się zestaw Nikon D80 + Nikkor 18-70+ SB-600, ale to wydatek ok. 4000zł (oczywiście na raty, bo gotówka za bardzo w grę nie wchodzi), ale zastanawiam się nad tą Sigmą. Teraz za ok. 2500zł ma się SD14 Z Sigmą 18-200 OS. Do Nikona szkiełko tylko jedno mam, więc zmiana systemu nie będzie aż tak bolesna, a poza tym 18-200 to bardzo uniwersalny zakres, no i o wiele taniej, a sam obiektyw zły też nie jest chyba. Do tego lampa Sigmy, nie przekroczy się chyba 3200zł, a zestaw całkiem zacny. Co o tym myślicie, jako bardziej doświadczeni w cyfrach ode mnie? ISO też większej roli nie gra, na analogu zawsze ISO 200 używam. Ma może ktoś z Was porównanie tych dwóch aparatów? Chodzi głównie o sprzęt do portretów, makro, czasem krajobrazów... a do mniej wymagającej reporterki lampa błyskowa i iso 200 lub 400 chyba może być?

Przepraszam, że tyle pytań od razu, ale ciężko o jakieś konkretne opinie na temat sd14 w necie, albo ja nie mogę znaleźć. Post Dominika w sumie coraz bardziej mnie przekonuje, ale sam już nie wiem. W sumie kontynuacja systemu Nikona była by najlepsza, ale teraz główną rolę gra czynnik finansowy, jeszcze nie jestem w stanie wydać kilku tysięcy na sprzęt od tak sobie... raczej powolne spłacanie z wypłat młodego studenta... poza opłaceniem uczelni oczywiście. I stąd właśnie pomysł o zakupie sigmy, tylko czy dobry? W końcu aparat to tylko narzędzie, ale dobrze jest miec jak najlepsze narzędzia:)

Reklama

borowik23 
Początkujący

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008   

szczerze, to sam mam podobny problem ;p i czekam na odpowiediz w innym temacie ... kasa sporo większa dostępna, ale teoretycnzie, sigma daje najwięcej jeżeli chodzi o oszklenie w tej sytuacji ... bo dobre body + kilka naprawde ciekawych szkieł, kiedy w innych systemach kupie max 2 szkła w tej cenie,a dodając lampe - to już troszke ciezkawo ... ja bym ci radził sie jeszcze ewentualnie zastanowić nad Pentaxem - K10D chodzi nawet taniej od D80 chyba, oszklenie jest super - bardzo dużo doskonałych optycznie szkieł manualnych, do tego tanich jak barszcz - i do tego z wszystkimi manualami potwierdzenie ostrości - a w razie czego masz szkło 16-45/4, podobno bardzo dobre optycznie, i stałe światło :) bądź zamienniki sigmy, itp itd ... jak coś, zapraszam na gg, akurat może w tej kwestii mógłbym pomóc ... gg dostaniesz na PW

dominikr 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008   

Co do Sigmy, to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Ba, to wogole moja pierwsza cyfra. (Gdy sie czlowiek przesiada z analoga, to juz sama obrobka rawow jest kosmiczna w mozliwosci) Przy wyborze tez wahalem sie miedzy D80 lub jakims Canonem. Ale, nie wiem, jakos tak czulem, ze Sigma mi bedzie pasowac. Wiadomo, ze te wysokie ISO to sa wady. ISO 800 czasem mozna jeszcze uzyc do kolorowego zdjecia, ale 1600 (ktore jest w sumie jako opcja, bo pojawia sie dopiero wtedy gdy wlaczymy tryb rozszerzony) nadaje sie juz tylko do zdjec czarno-bialych. Mimo tego, jakos mnie to nie zniecheca. To, ze aparat jest dosc wolny, to tez dla niektorych moze byc wada, jesli nie cecha dyskwalifikujaca. Nikomu nie doradzam, ani nie odradzam. Najlepiej jest ulokowac swoj hajs wedle wlasnego zdania, po wnikliwych ogledzinach zdjec.
Jest wiele stron w necie, poswieconych temu modelowi sigmy i jej poprzednikom. Jesli ktos nie zna: www.sigmauser.eu (w linkach znajduja sie galerie) www.rytterfalk.com, calkiem sporo na pbase, no i jeszcze forum na dpreview.

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
Sadzac ze zdjec robionych tym 18-200, to calkiem przyzwoity obiektyw. Mnie jakos odstraszyl wlasnie tym uniwersalnym zakresem. Balem sie, ze beda w nim wlasnie takie lepsze i gorsze obszary i to beda zauwazalne. No i calkiem jeszcze nie dawno nie byl zbyt tani. Zreszta teraz tez nie jest, poza zestawem.

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2008 23:22 ]
Cisza w temacie. Sigmowiec gatunek wymarły?

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

Sigmowce nie wymarły a są raczej w hibernacji. Zawsze jest poza tym szansa, że pojawią się nowi użytkownicy, czytający to forum.
Ja własnie zastanawiam się nad zmianą marki.
Po zapowiedziach, że we wrześniu będzie nowa Sigma SD-15 hibernacja wymagana.
Nawet przy aktualnie super cenie na korpus SD-14
Chyba po doświadczeniach z oczekiwaniami na SD-14 optymizm jakby przygasł, lub przez okres dwóch lat nie przybyło dużo nowych użytkowników i stąd zachęcających opinii na polskojęzycznym forum mało.
Dodatkowo niektóre testy sprzętu pogrzebały na początku sprzedaży SD-14 w oczach tych nie zdecydowanych.
Ale trzeba być optymistą, może wreszcie marketing Sigmy i jej polityka cenowa dokona przełomu wraz z kolejnym modelem.
Najgorsze co może być to zaporowa cena SD-15 na początku sprzedaży i kolejne problemy z softem.
To pogrzebie nawet fakt, że uzyskiwany obraz jest rewelacyjnej jakości o której konkurencja może tylko marzyć.
Wiem coś o jakości obrazu, bo czekałem z niecierpliwością na Olympusa E-3, licząc na większą dynamikę obrazu, ale nie do końca oczekiwania zostały spełnione i zakup Sigmy cały czas chodzi mi po głowie.

dominikr 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Lip, 2008   

Ciekawa sprawa z tą zapowiadaną SD piętnastką.. na dpreview pojawiają się twierdzenia, że ma to być taki podrasowany sd14 - wzbogacony o procesor uzyty w dp1 i ewentualnie parę bajerów typu lepszy wyswietlacz, wizjer.. a mnie cos sie wydaje ze to moze byc wiekszy krok, nawet gdyby matryca nie ulegla zmianie - moze problem szumów i slabej prędkości foveona wcale nie tkwi w matrycy?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Wto 29 Lip, 2008   

Może masz racje, ale tuzy tego biznesu ( Canon, Nikon itd) nawet nie mrugneli okiem na widok tej sigmy SD14. Chyba że o czymś nie wiemy.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 01 Sie, 2008   

Tuzy zawsze reagują z opóźnieniem, poza tym my widzimy dopiero efekty ich reakcji za pół roku albo półtorej. To, że teraz na rynku pojawia się D700, a plotki chodzą o D3x oznacza, że już w laboratorium Nikona pracują nad D800 i D4, które ujrzą światło dzienne za rok, dwa... :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale co to ma wspólnego z Sigmą SD14. Ten aparat nie jest konkurencją dla żadnego innego.

komor 
Moderator

Pytaj Mnicha. :) A tak na poważnie to ma wspólnego, że pewnie wszyscy liczymy na to, że dobra jakość zdjęć z matrycy Foveon zmusi może liderów do zainteresowania się tą technologią i np. połknięcia Sigmy... :D Piszesz, że ten aparat nie jest konkurencją dla żadnego innego, pewnie masz na myśli jego wady, powolność itd? To wszystko się zgadza, ale mi osobiście ciągle się wydaje, że sama matryca (w sensie potencjał takiej konstrukcji z prawdziwymi sensorami RGB) niesie sporą obietnicę.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tak matryca tego typu ma przyszłość, ale Sigme czeka jeszcze sporo pracy nad udoskonaleniem aparatu. Powolność, prądożerność - to czyni z tego aparatu raczej marny kąsek.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 03 Sie, 2008   

Zgoda, pewnie dlatego sprzedaż nie jest wysoka, a cena mocno spadła. Ale np. w fotografii krajobrazowej czy w portrecie prędkość czy prądożerność nie ma takiego znaczenia. Gdybym miał więcej kasy na luźne wydatki to za obecną cenę bym sobie takie cuś kupił z jedną lub dwoma stałkami. Szkoda, że ten zestaw co oferują jest z super-zoomem, zamiast np. z 50/1.4.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Na pewno niejeden by sobie kupił SD-14 jako drugie/trzecie body - gdyby tak jak obiektywy Sigma produkowałaby go z różnymi bagnetami ;}

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Do pracy w studio może by się i nadał. Ale targać ze sobą w plenery 10 akku to już przesada.

dominikr 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

http://forums.dpreview.co...thread=28833118

Fakt, nie jest to 5d. Ale jak widać do studia może się nadać, a czy nie jest konkurencją dla żadnego innego? Hmm, ja tam się na innych nie znam a i też daleki jestem od bycia złośliwym, ale jeśli oceniać zdjęcia a nie liczby i parametry.. Natomiast, jeśli chodzi o zasilanie, to proszę mi wierzyć, dwa akumulatory w plener w zupełności wystarczą.[/quote]

Marian 
Optyczny

Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Smutna wiadomość. Zmarł współwynalazca Foveona, Richard B. Merrill.

Jim Kofron który go znał pisze:
"I had the pleasure of meeting Dick a couple years ago - we talked science and photography over dinner. He was a truly delightful individual: smart, funny, a dedicated photographer...

...his passion for the engineering, science, and photography is what drove his work. I'll think of him often as I use my Sigma cameras with "Foveon Inside."

Urodził się w 1953 roku.

Mam nadzieję że Foveon mimo tej straty w końcu zatryumfuje.

Odpowiedz do tematu