Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić?
Autor Wiadomość
sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008   

Nie wnikając w szczegóły powiem jedno: Arietiss nie odlądaj cropów zdjęć robionych przy pochmurnej pogodzie, poczekaj na słońce, zrób sobie wtedy parę fotek i pooglądaj, a zobaczysz co to znaczy światło. Ja tak samo porównywałem fotki z 70-300 IS-a przy podobnej pogodzie i ..... żarem niepotrzebnie - i tak samo zacząłem kombinować i sam wiesz co z tego wyszło. Szkło wymaga słońca i tyle, takie jest moje skromne zdanie.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 22 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008   

Dzisiaj było w końcu trochę słońca! :mrgreen: Dużo zdjęć udanych! Po prostu przyzwyczaiłem się do Tamrona z 2,8 a Canon wymaga lepszego światła. Niestety trzeba będzie używać częściej wyższe ISO niż przy Tamronie... :sad: Tu mnie niestety 400D trochę rozczarował (ale czego się spodziewać po najtańszym aparacie na rynku). :cry: Przy ISO400 jest jeszcze w miarę, przy ISO800 już gorzej (oczywiście widać to najbardziej w kropie), ale ISO1600 to jest tu chyba tylko dla bajeru! Czy soft do RAW jest faktycznie tak istotny? Nie przerabiałem do tej pory zdjęć. Wszystko na surowo jak z aparatu (chyba że DFP robił to sam! :???: ) Wyostrzenie tam jest na suwaku przy wszystkich zdjęciach na 3, zmniejszenie na 0 polepsza ziarnistość ale zmiękcza zdjęcie. Czy ktoś używa tego softa i czy ma z nim takie problemy?

[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2008 ]
Oto dzisiejszy wynik:
ISO400 f4,0 1/100s 165mm

ISO800 f4,0 1/200s 165mm

ISO1600 f4,0 1/400s 165mm

Zdjęcia z Lightroom! Czy jest poprawa!

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Wto 22 Kwi, 2008   

Widać różnicę na plus.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Tak też widzę! Ale nadal nieźle szumi... :neutral: Czy to objaw normalny? Czy tak jest przy 400D, czy może akurat ten jest wadliwy?

carlo napisał/a:
DDP pokazuje taki właśnie szum. Musisz sobie czymś odszumić, ja tu żadnej tragedii nie widzę.

A czy ktoś mógły poddać pomysł na taki programik odszumiający? :grin:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

A czego się kolega spodziewał przy ISO 1600? Gładkości i ideału?
Kup sobie inny aparat, tam soft zrobi "gładź" i zero detali. Moja rada to idź na odwyk i przestań oglądać zdjęcia na cropie lub kup sobie 5D. Inn arada to dobrze naświetlaj RAW-y, tak by później nic nie wyciągać z ekspozycji na plusy.

arietiss 
Optyczny
arietiss

MM napisał/a:
A czego się kolega spodziewał przy ISO 1600? Gładkości i ideału?
Kup sobie inny aparat, tam soft zrobi "gładź" i zero detali. Moja rada to idź na odwyk i przestań oglądać zdjęcia na cropie lub kup sobie 5D. Inn arada to dobrze naświetlaj RAW-y, tak by później nic nie wyciągać z ekspozycji na plusy.

Nie spodziewam się żadnego ideału przy ISO1600, bo zdaję sobie sprawę, że to tylko bardziej dla bajeru jest w takim tanim aparacie!
Jak już pisałem jestem całkiem zielony i nigdy nie miałem do czynienia z takimi aparatami, dlatego chodzi mi tylko o to czy to normalny objaw. Jeśli tak to jestem spokojny!
Nie kupiłem D80 bo właśnie tego nie chciałem! Ingerencji w RAW!
Zaniepokoiłem się bo na zdjęciach na forum u nikogo nie widziałem takiego efektu, a to pewno dlatego, że każdy używa jakis swoich metod obróbki zdjęcia... Moje są całkiem surowe! Ekspozycję na plusy to mi chyba wyciąga ten DPP bo wszystkie są na plus, chociaz nic w nim nie grzebałem...
Dziękuję za wszelkie porady!

Na 5D mnie nie stać... :cry:
Ale może kiedyś kupię 40D! :mrgreen: Jak odżyję po tych wydatkach! Jedno trzeba przyznać, że to drogi interes... :???:

Ale widzę, że niektórzy nie pamiętają swoich trudnych początków...
To co dla jednych jest oczywiste, dla innych może takie nie być! Czy jednym z zadań tego forum, nie jest przypadkiem wzajemna pomoc?
Panowie profesjonaliści nie trakujcie nas amatorów jak śmieci! :wink:

sławek_38 
Rozmowny

arietiss napisał/a:
Ale widzę, że niektórzy nie pamiętają swoich trudnych początków...

wszyscy pamiętaja szczególnie nowi jak ja ale tu raczej chodzi o to, że większość rzeczy jest tu na forum juz napisana tylko trzeba pogrzebać. To forum jest dla wszystkich nawet dla tych którzy Ci docinają - przymknij oko :grin: MM jeszcze Ci się przyda :idea:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Pewno tak! Do tej pory znajduję ciągle nowe interesujące mnie sprawy. Niestety jest tego taki ogrom i często opinie są tak sprzeczne, że się w tym gubię! Dlatego tak bardzo cenne są opinie takich profesjonalistów jak MM. Zdziwił mnie tylko ton wypowiedzi. Może wynika właśnie z tego, że trzeba znowu komus tłumaczyć po raz n-ty to samo... :wink:

sławek_38 
Rozmowny

arietiss napisał/a:
Do tej pory znajduję ciągle nowe interesujące mnie sprawy

Ja po miesiącu dopiero zauważyłem temat POWITANIE gdzie się 2 słowa pisze o sobie tak na początek... (a właśnie może ten temat przenieść na czołówkę AREK!)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Napisałem jak napisałem bo nawet mój przyjaciel miał zwyczaj oglądania zdjęć tylko na cropie a nawet przy powiększeniu 200%. Długo musiałem mu "kwiatki" puszczać, żeby się tego choć trochę odzwyczaił.
DPP to nie jest idealny program (choć kolory ma niezłe) i ZAWSZE domyślnie będzie pamiętał nastawy aparatu. Jeżeli masz tam coś wyostrzone to DPP też to powtórzy. Jeżeli będziesz sobie robił zdjęcia w RAW jako czarno-białe to DPP pokaże je jako czarno białe. Inny konwerter RAW pokaże je jako kolorowe. Ja bym wyostrzanie w DPP zawsze ustawiał na minimalną wartość i konkretne ostrzenie robił w PS-ie. Bo na tych zdjęciach to niekoniecznie szum jest taki wyraźny, ja tam widzę artefakty z przeostrzenia. Biadolenie na szkło jest nie na miejscu, najpierw trzeba się nauczyć robić zdjęcia i je obrabiać. Taka nauka nie trwa tygodnia tylko lata i niecierpliwość nie jest wskazana.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Dzięki, rozumiem.

[ Dodano: Pią 25 Kwi, 2008 ]
Wszystko gra!!! :mrgreen:
Zdjęcia przepiękne! Wystarczy trochę światła, garść informacji zdobytych właśnie dzięki Wam (za co wielkie dzięki :!: ) i efekt jest fantasyczny jak dla mnie! :grin:
AF śmiga jak błyskawica, przepiękny bokeh, no i nareszcie mogę złapać moje kochane urwisy, nie wchodząc im obiektywem w twarz! :wink:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008   

Coś mi nie pasuje tak do końca w pierwszym zdjęciu. Kontrast gałęzie-niebo.

Drugie - rewelacja. Też takie chcę robić. No ale na razie telebrak.

Najbliżej mi do zakupu 85 1.8 albo 100 2.0

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008   

Robione pod ostre słońce. Ale wygląda bajkowo... Obiektyw dobrze się sprawuje nawet pod słońce.

sergio 
Początkujący

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   

to może Ja coś dodam do oceny z 70-200 f/4 IS

crop 1:1

ISO 400 / 200mm / 1/1600s

sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   

no i widzisz że się ostrość gdzieś znalazła! :wink:

Odpowiedz do tematu