Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony hvl-f42am w makro
Autor Wiadomość
kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011   Sony hvl-f42am w makro

Ostatnio przeglądając sieć trafiłem na taki film: http://www.youtube.com/watch?v=MrIgyEwhnPA
Bardzo spodobała mi się możliwość takiego wykorzystania lampy błyskowej i zacząłem zastanawiać się (gdyż w temacie lamp jestem niemalże kompletnie zielony) czy wyżej wymieniona lampa Sony dałaby radę. Pytam konkretnie o nią z trzech powodów: raz, że robię zdjęcia makro Soniaczem, dwa, że w opisie tej lampy przeczytałem, że współpracuje bezprzewodowo z body, a trzy, że podobno jest fajna. Intryguje mnie możliwość używania jej w takim celu, jak robi to facet na filmie, ale w opcji bez przewodu synchronizacyjnego. On robi to w trybie manualnym - czy istnieje możliwość, żeby aparat (czy też lampa?) sam dobrał odpowiednią siłę błysku do sytuacji, żeby osoba fotografująca nie musiała się tym martwić?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011   

powinno się dać, acz przy makro trzeba uważać na światło lampy wbudowanej, błyski sterujące będą widoczne na zdjęciu. działać będzie w automatycznym pomiarze.

kajlen
[Usunięty]

Lampa wbudowana bedzie dziala rownolegle z lampa zewnetrzna? Zdjecia, ktore widac na na koncu filmu wygladaja dosyc dobrze, nie widac na nich sladu po wbudowanej lampie.

ghost 
Optyczny

softbox jest zdaje się na zewnętrznej, nie wbudowanej. ludzie nie bez powodu używają kabelków a nie WL ;-) przy ograniczonej i dość stałej odległości lampa - aparat ma to sporo zalet.

automatyka jak to automatyka - najlepiej się jej nauczyć samemu, bo producenci skąpo dawkują informacje o jej działaniu.
Ostatnio zmieniony przez ghost Sob 13 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

kajlen
[Usunięty]

Czy podczas uzywania zewnetrznej lampy rownloegle do niej dziala lapma wbudowana w aparat? Na zdjeciach widocznych pod koniec filmu nie widac po niej sladu.

ghost 
Optyczny

jeżeli działasz w bezprzewodówce to wbudowana steruje błyskiem zewnętrznej i przy tak małych odległościach będzie to widać, o ile jej jakoś nie przysłonisz. na kablu jest inaczej. tam błyska tylko zewnętrzna.

kajlen
[Usunięty]

Przepraszam za ten sam post dwa razy - tak to jest jak obsługuje się forum z telefonu komórkowego :/

Czyli generalnie o zdalnym sterowaniu raczej można zapomnieć, zgadza się? Nie ukrywam, że szukałem rozwiązania przewodowego, ale z tego co wyczytałem w grę wchodzi tylko praca manualna (co oznacza, że lampę Sony można odpuścić na rzecz jakiejś tańszej), a poza tym, jakoś nie mogłem znaleźć przewodów synchronizacyjnych do Sony.

ghost 
Optyczny

dziwnie szukałeś. allegro. te są z TTL.

MaciekNorth 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

kajlen napisał/a:
On robi to w trybie manualnym - czy istnieje możliwość, żeby aparat (czy też lampa?) sam dobrał odpowiednią siłę błysku do sytuacji, żeby osoba fotografująca nie musiała się tym martwić?
Tak, po to jest przedbłysk TTL, jeśli masz nowszy obiektyw (8 styków, starsze na bagnet A miały 5 styków), możesz też błyskać a trybie ADI - a pomiarem odległości od fotografowanego obiektu. Tu masz zestawienie obiektywów, rubryka D-funktion: Minolta/Sony lenses

Cytat:
Lampa wbudowana bedzie dziala rownolegle z lampa zewnetrzna? Zdjecia, ktore widac na na koncu filmu wygladaja dosyc dobrze, nie widac na nich sladu po wbudowanej lampie.
Tak, lampa sterująca błyska również w momencie otwarcia migawki. Żeby nie było widać na zdjęciu błysku z wbudowanej, można zrobić jakiś patent w postaci założonego np. kartonika z wyciętą dziurą skierowaną w kierunku zewnętrznej lampy, to bardzo proste :)

kajlen napisał/a:
Nie ukrywam, że szukałem rozwiązania przewodowego, ale z tego co wyczytałem w grę wchodzi tylko praca manualna (co oznacza, że lampę Sony można odpuścić na rzecz jakiejś tańszej), a poza tym, jakoś nie mogłem znaleźć przewodów synchronizacyjnych do Sony.
Na kablu lampa zewnętrzna działa dokładnie tak jakbyśmy założyli ja na aparat, czyli pełna kontrola. W tych linkach z a-gro strasznie drogie te przewody, ja moje firmy Yongnuo kupiłem tam po 15 zł szt., wystarczyło poszukać, poczekać. Spróbuj na KKM w dziale sprzedam, czasem ktoś oferuje ;) I nie odpuszczaj sobie tej lampy na rzecz tańszej bo stracisz wiele cennych funkcji, jak np. synchronizacja z krótkimi czasami - możesz błyskać przy czasie 1/4000, również bezprzewodowo (przydatne np. przy portretach na mocno otwartym szkle) :mrgreen: Zaletą przy pracy w nocy są też podświetlane znaki, zamiast wyświetlacza ciekłokrystalicznego: HVL-F42AM. Ja moją kupiłem używaną za 600 zł i zamieniłbym ją tylko na F43 albo F58. Naprawdę lampka jest niezła, szczególnie właśnie przy pracy bezprzewodowej :D Masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem ;)

ghost 
Optyczny

ADI ma sens tylko przy błyskaniu na wprost z aparatu. przy użyciu kabla może to dać (i pewnie da) błędne naświetlenie.

MaciekNorth 
Entuzjasta

ADI przy błyskaniu z lampą na kablu, ale skierowaną wprost na obiekt da poprawne naświetlenie, oczywiście gdy zachowamy podobne odległości aparatu i lampy względem obiektu i odpowiedni kąt padania światła, tzn. nie umieścimy lampy za obiektem :razz: Gorzej będzie gdy odbijemy błysk, dlatego przy odchylaniu palnika w lampie założonej na aparat ten przechodzi w TTL. Zresztą zarówno w ADI jak i w TTL (w korpusach cyfrowych) jest przedbłysk. Różnica w zasadzie dotyczy dodatkowego pomiaru odległości do obiektu w ADI, co jest priorytetem przy doborze siły błysku i pozwala np. ograniczyć moc błysku dla obiektów fotografowanych blisko położonych, nawet kosztem niedoświetlonego tła.

ghost 
Optyczny

MaciekNorth napisał/a:
ADI przy błyskaniu z lampą na kablu, ale skierowaną wprost na obiekt da poprawne naświetlenie, oczywiście gdy zachowamy podobne odległości aparatu i lampy względem obiektu i odpowiedni kąt padania światła, tzn. nie umieścimy lampy za obiektem

a niedziałający zegarek dwa razy dziennie pokazuje dobry czas.

kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011   

Ok, już chyba wszystko załapałem. Nasuwają mi się jednak kolejne pytania.
Jeśli ADI oznacza mierzenie odległości od obiektu fotografowanego za pomocą błysku, to czym w takim razie jest TTL? W internecie znalazłem, że jest to pomiar światła odbitego od fotografowanego przedmiotu, przez obiektyw, światłomierzem wbudowanym w aparat fotograficzny. To nie jest mniej więcej to samo?
Druga sprawa - czy ktoś z Was zajmuje się robieniem makro przy pomocy lampy błyskowej? Jak uważacie, która lampa bardziej się do tego nadaje: taka standardowa czy pierścieniowa?

komor 
Moderator

Nie, nie. ADI to uwzględnianie odległości ustawionej przez obiektyw i zaraportowanej do puszki. Stąd ADI działa tylko z tymi, nowszymi, obiektywami, które przekazują do puszki ustawioną odległość ostrzenia. Znając odległość ostrzenia aparat ocenia, że główny motyw zdjęcia (na niego przecież ostrzymy) jest np. blisko i mocny błysk go wypali.

kajlen napisał/a:
Druga sprawa - czy ktoś z Was zajmuje się robieniem makro przy pomocy lampy błyskowej?

Standardowa jest mocniejsza i stosując modyfikatory typu softboksy/parasolki i inne rozpraszacze można uzyskać światło przypominające naturalne światło słoneczne padające gdzieś z boku lub z góry. Pierścieniowa daje przeważnie dość specyficzny efekt i pewnie trzeba się jej dobrze nauczyć, żeby uzyskać fajne efekty. Może odezwie się w tym wątku Hijax lub Dr11, albo ktoś inny kto ma i używa.

kajlen
[Usunięty]

Zwykła lampa jest na pewno bardziej uniwersalna, no i w przypadku hvl f42am na pewno ciut tańsza niż pierścieniowa Sony. Ale czy coś jeszcze na jej korzyść?
No to czekamy aż ktoś się odezwie ;)

Odpowiedz do tematu