Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 14 Sie, 2011 Co takiego strasznego jest w EXIF'ie ?
Czasem oglądając zdjęcia na forum próbuję podglądnąć jak i czym zostało wykonane. Niestety duża część osób "wycina" właściwe dane (Exif) traktując je jako bardzo tajne/poufne.
Dziwi mnie to, bo jak inaczej poprawiać własną technikę jak nie podglądając lepszych od siebie. Jest wiele stron www, gdzie można oglądać zdjęcia z dokładnym opisem. Jeśli już koniecznie ktoś nie chce pokazywać tych danych, to czy nie można by poprosić o obligatoryjne podpisywanie swoich zdjęć modelem obiektywu, ogniskową i przysłoną. Duża część osób ma w stopkach powypisywane jaki sprzęt ma, wiec takie podstawowe informacje chyba nie powinny być tajemnicą.
Część osób wycina sama, inni nie - choć korzystają z serwisów hostingowych, które same z siebie wycinają...
Rozumiem
Cytat:
A co do tajemnicy to chyba zawsze można poprosić o podanie danych?
Oczywiście, że można :-) Tyle, że ja, po takim forum, jak to, spodziewałbym się raczej jawności tych danych. W przeciwieństwie do stron gdzie jedynym celem jest pokazanie obrazka. Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał :-) Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?
MariuszSca, najważniejszych informacji dotyczących okoliczności wykonania dobrego zdjęcia nie wyczytasz z exifa - np. ustawienia światła. :)
Masz oczywiście rację. Z drugiej jednak strony gdy tak popatrzy się na to, co niektórzy potrafią zrobić w Photoshoopie, to można odnieść wrażenie, że jednak ten aspekt (ustawienie światła) nie jest już taki ważny ;-)
MariuszSca, niektóre programy w wersjach testowych/niepełnych same wycinają exify, np. Noiseware, którego kiedyś czasem używałam. Machinery w pełnej wersji zdaje się też. Jeżeli jakieś zdjęcie Cię zainteresuje, a nie ma exifu, poproś o udostępnienie, nie sądze aby ktoś Ci odmówił.
MariuszSca, niektóre programy w wersjach testowych/niepełnych same wycinają exify, np. Noiseware, którego kiedyś czasem używałam. Machinery w pełnej wersji zdaje się też. Jeżeli jakieś zdjęcie Cię zainteresuje, a nie ma exifu, poproś o udostępnienie, nie sądze aby ktoś Ci odmówił.
Moje wątpliwości co do powodów wycinania Exif'ów zostały już wcześniej wyjaśnione. Czemu dałem już wyraz. Pozostaje jedynie kwestia zamieszczenia informacji o pożądanym wpisywaniu danych takich jak: przysłona, czas, ogniskowa i ew rodzaj obiektywu np w miejscu gdzie jest mowa o maksymalnych rozmiarach zdjęcia do zamieszczenia na stronie. Kto będzie chciał, to zamieści, a kto nie, to nie. Ja z góry bardzo za to dziękuję i jestem przekonany, że nie tylko ja. Nie trzeba będzie mnożyć wpisów na forum o prośby. To wszystko.
Nie trzeba będzie mnożyć wpisów na forum o prośby. To wszystko.
Wystarczy napisać PW do autora... kolekcjonujesz exify że uważasz, że jest aż tak dużo pisania ?
Szalejad [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Sie, 2011
MariuszSca napisał/a:
Kto będzie chciał, to zamieści, a kto nie, to nie.
I dokładnie tak teraz jest. A wspomniana wcześniej "obligatoryjność" stoi w sprzeczności z dowolnością.
Osobiście jestem przeciwny takim nakazom - napisz priva do autora, jeśli to takie ważne.
..Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?
Ja nie wycinam, ale po takim wpisie o koniecznosci zostawiania EXIF, kasowałbym wszystko bardzo skrupulatnie. To nie zlosliwość, ale nie jestem tu za karę, tylko z własnej woli. Robię coś, bo chcę i nikt mnie tu do nieczego nie zmusi.
..Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?
Ja nie wycinam, ale po takim wpisie o koniecznosci zostawiania EXIF, kasowałbym wszystko bardzo skrupulatnie. To nie zlosliwość, ale nie jestem tu za karę, tylko z własnej woli. Robię coś, bo chcę i nikt mnie tu do nieczego nie zmusi.
To fajnie, dobrze by też było, abyś przeczytał dokładnie ten wątek.
To fajnie, dobrze by też było, abyś przeczytał dokładnie ten wątek.
Sugerujesz, że nie umiem czytać? Może Ty przeczytasz jeszcze raz? Najlepiej na głos?
PS
Uwielbiam takie odsyłanie do poczatku wątku. "Przeczytaj ze zrozumieniem", "przeczytaj jezszcze raz co powiedziałem".. Jakbym nie miał nic innego do roboty, tylko analizować każde zdanie. Chcewsz EXIFa - dobrze. Co jest takiego, w tym co powiedziałem, że uważasz, że nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10