Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Wto 21 Lut, 2012
Nikon D3100 + ob. 18-105 VR
Autor Wiadomość
kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

hijax_pl napisał/a:
z jakiej odległości chcesz fotografować?
niezależnie czy będzie to z podchodu czy czatownia to 300mm wydaje się absolutnym minimum. choc najczęściej jest to za mało.

kolega Amedos robi świetne foty sigmą 120-400...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
300mm wydaje się absolutnym minimum
Myszołowy latające nad polem też? ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
Myszołowy latające nad polem też? ;)
a to zależy. ważne tez jest ile drapola chcemy mieć w kadrze ;)

mnie 300mm rzadko kiedy starcza. w przypadku myszołowów etc latających nad polem szczególnie :) o zdjęciach z podchodu można zapomnieć. co innego gdy siedzimy w jakiejs budzie...

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Strzała (Doroto), ten watek zostal zalozony dla ciebie, poczytaj co bylo juz tu pisane ;) przedstawilam ci przeciez szczegolowa wycene moim zdaniem najtanszego sensownego zestawu. a ze zawiera uzywany obiektyw no to moze byc dla ciebie wskazowka na przyszlosc, by sie nie ograniczac do nowek i celowac w sprzet typowo amatorski skoro mozna kupic cos, co niegdys bylo przeznaczone dla bardziej wymagajacych uzytkownikow. skoro budzet masz ograniczony i mozesz kupowac tylko nowki to kup sobie d90 z 18-105 i ucz sie fotografowac a nie porywaj sie od razu na cos do czego inni dojrzewaja przez dlugi czas. pojedz na Gibraltar, ciesz sie wakacjami, porob zdjecia makakom. w przyszlosci wyklaruje ci sie obraz tego, w ktorym kierunku chcesz sie fotograficznie rozwijac. ale do tego trzeba czasu, chocbys nawet miala i 10k na sprzet teraz to nie jest to zadna gwarancja, ze z tych zdjec cokolwiek wyjdzie

lotofag 
Optyczny

Strzała napisał/a:
może sama lustrzanke a obiektyw pozniej jak zarobie.. A ile trzeba wydać żeby sie nadawała na drapole?

Bez obiektywu to niestety żadnych zdjęć nie zrobisz ;)

mozer 
bo Pentax

Trzymając się w proponowanej cenie to może na początek coś z serii Canon xxxD + 100-300? Przynajmniej AF obiektywu dobry :)
Jeśli z używek to może 40D/50D?

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011   

hehe nie mam zielonego pojęcia, ptaki latają na różnych wysokosciach ;P. A ja na prawdę nic nie rozumiem z tego i za kazdym postem czuje sie jeszczę głupsza a Wy sie nabijacie ze mnie... Niefajnie :P Na Drapoliczu dość blisko mozna strzelic a na Giblartarze nie bylam, nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko tam bedzie wyglądac. Portrzebuje lustrzankę która da radę i nie musi byc wyczesana w kosmos. Ja dopiero zaczynam i ma być prosta jak na mój poziom ogarnięcia i tania bo mam mało kasy.
Pzdr

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 09:43 ]
ok widze że mam zaległe posty.. juz nadrabiam i ogarniam

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 09:56 ]
Dzięki Moronica za bardzo cenne spostrzeżenia i uswiadomienie mnie jeszcze mocniej w tym że sie nie znam. Jest mozliwośc pytania to pytam. Makaki tez sobię sfoce i Ci wyśle. Rozumiem że nie lubisz jak ktos prosi o pomoc. Najlepiej sie ponabijać z młodszych i głupszych. Nie wiem nawet co to znaczy AF ale się dowiem wszystkiego w swoim czasie.
Dzieki za wszystkie posty! Postaram coś z tego wymysleć i zrozumieć
Peace!

komor 
Moderator

Strzała napisał/a:
Najlepiej sie ponabijać z młodszych i głupszych. Nie wiem nawet co to znaczy AF

AF to autofocus. Słuchaj koleżanko, dostałaś parę dobrych rad a w zamian „odwdzięczyłaś się” orzeczeniem, że forumowicze się z Ciebie nabijają. Tymczasem nikt za ciebie abecadła się nie nauczy. Chcesz wiedzieć i rozumieć to czytaj i ucz się. W pigułce wszystkiego Ci tu nie podamy.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Nie zamierzalam dostac niczego w pigułce tylko jakis konkretny link. Dostałam wskazówki i jestem za to wdzięczna. Napisałam że sie naucze wszystkiego w swoim czasie i tak zamierzam. wszystko po koleji a aparat musze zakupic na dniach.
Dziekuję raz jeszcze i nie mam więcej pytań
Pzd

komor 
Moderator

Strzała napisał/a:
Nie zamierzalam dostac niczego w pigułce tylko jakis konkretny link.

:) No właśnie. Nie w pigułce ale konkretny link… Do czego, do wiedzy? :) Jeśli do konkretnego aparatu to bierz Nikona D3100 + 18-105 VR. :)

moronica 

Pomogła: 106 razy

Strzała (Doroto), nie moim celem bylo nabijanie sie z ciebie ale uswiadomienie ci bez slodzenia i owijania w bawelne, ze porywasz sie na cos na co nie jestes przygotowana ani od strony umiejetnosci ani finansowej. planujesz kupic Fiata Pande bo marzy ci sie start w Paryz-Dakar. nikt ci tu nagle nie wymysli zadnego nowego sprzetu, rynek jest jaki jest i obiektywy im sa dluzsze tym sa drozsze. im lepsze mechanicznie tym sa drozsze. im sa jasniejsze tym sa drozsze. im bardziej wyspecjalizowana funcje spelniaja tym sa drozsze. a ty wlasnie tego potrzebujesz - dlugiego jasnego obiektywu ze sprawnym autofocusem. dlatego uwazam, ze powinnas sobie po prostu kupic dobry zestaw korpus+obiektyw i nauczyc sie nim jezdzic po miescie zanim wyjedziesz nim w rajd

ja nadal bede obstawala przy d90, bardziej przyszlosciowy wybor

MC 

moronica, całkiem dobre porównanie. Ja bym jeszcze dodał - nie wiedząc jak się wrzuca biegi i gdzie się odpala silnik.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Powtórzę jeszcze raz: D90 + 18-105VR

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Aha;) No chodziło mi własnie o konkretny aparat jak na moje mozliwości i za to własnie dziekuje bo na wiedze w pigułce nie liczyłam. Az tak naiwna nie jestem, tak mi sie przynajmniej wydaję;)
Wkurzyło mnie to że facet napisze a baba wyśmieje.. poczułam sie urażona z tymi makakami;/ Jadę na 3 tyg na wolontariat chłonąć wiedzę i bez jakiegokolwiek sprzętu byłoby po prostu żal:)
Dzieki jeszcze raz za konkretne info, wiem już w co celować i czego szukac:)
POZDRAWIAM

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   

Strzała napisał/a:
poczułam sie urażona z tymi makakami;/

Nie byłem na Gibraltarze, ale tak się składa, że moronica ma wpisane w profilu takie cuś jak „Costa da Morte”. To zdaje się jest Hiszpania, gdzieś obok Gibraltaru :) więc może wie co mówi, pisząc o tych makakach… :zalamany:

Odpowiedz do tematu