Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Marix jeżeli teraz wydasz 300 zł najprawdopodobniej nie bedziesz zadowolony i następna lornetka bedzie Ciebie więcej kosztowała o te 300 zł. Mam wrażenie, że wybrałeś sobie tego celestrona 15x70 i czekałeś na poparcie twojej decyzji. No cóz ...twoja kasa, twój wybór.
Z wymaganiami jakie postawiłeś jest inaczej. To nie dokładne ogladanie ptaszka z 200 metrów , czy poroża kozła z 500 metrów, którego wcześniej namierzylismy lornetką. Oglądanie odległych ziemskich obiektów to inna bajka ( wrzucam podpięty temat ze strony cloudynights.com )
Large binoculars for distant terrestrial objects
Następny temat pochodzi z forum myśliwskiego, a dotyczy wyższości dyżych lornetek nad lunetami podczas polowań na otwartych terenach (najcześciej Arizony) To chyba bardziej odpowiada Twoim wymaganiom niz proponowane lunety do obserwacji astronomicznych .
Inna sprawa, że tam nie poluje się nocą więc zrenicę możesz dla siebie tylko zawyżyć.
Proponuje żebyś przeczytał ten temat od poczatku , a jeżeli nie masz ochoty luknij chociaż na wypowiedz Eremicusa z 10-tej strony
Moja rada nie kupuj tego badziewia(Skymaster) Dołóż do minimum Delty Optical SkyGuide 15x70, bo inaczej założę się , że moja obecna kowa genesis 10,5x44 zleje w dzień tyłek temu Skymasterowi 15x70 jak wczesniej mój nikon se 12x50 dokopał wielkiemu kronosowi 20x60.
Mam wrażenie, że wybrałeś sobie tego celestrona 15x70 i czekałeś na poparcie twojej decyzji. No cóz ...twoja kasa, twój wybór.
Przeczytaj cały temat od deski do deski, bo Twoja wypowiedź jest dalece niesprawiedliwa:):)
Zdecydowany... o ile można tak powiedzieć w pierwszym poście byłem na lunetę "walizkową" 20-60x Skymastera i na lornetkę z regulacją przybliżenia Buschnella.
Generalnie jestem potulny jak baranek, odradziliście sprzęty ze zmiennym przybliżeniem przestałem o nie pytać:)
Pojawiały się różne propozycje, a jeśli na coś się uparłem na pewnym etapie dyskusji to na TPL'A 20x80. Owszem był on poprzedzony Skymasterem 15x70, gdyż tak mi doradzono. Do nocnych dalekich obserwacji, musi być jasna lornetka, a jasna lornetka równa się lornetka astronomiczna. Nie była to akurat opinia zaczerpnięta z tej dyskusji, a z konsultacji z pewnym znanym w internecie sprzedawcą.
Faktycznie ciągnie mnie do Celestrona, bez względu na to czy to luneta, czy lornetka, nie wiem dlaczego, bo jeszcze niedawno o takiej firmie nie wiedziałem
Jednak przyznasz chyba, na podstawie tej dyskusji, że mam prawo być mocno zakłopotany co wybrać, bo propozycje padły różne, a opinie o róznych modelach sprzeczne
Zresztą parukrotnie zadawałem pytanie, czy warto za te pieniądze "wymieniać" moją lornetkę... Okazuje się, nie, przynajmniej do nocnych obserwacji.
Także odpieram zarzuty, że byłem zdeterminowany na zakup ubzduranego sobie sprzętu, byle tylko wydać kasę
Myślę, że w takiej sytuacji powinienem zrezygnować z jednego zastosowania szukanego przeze mnie sprzętu - z obserwacji nocnych. Do tego zostawić Tento, a do obserwacji dziennych zafundować sobie coś z dużym zoomem, muszę jednak od nowa nabrać do tego siły, nie wiem też czy Wy macie ochotę na dalszą pomoc
Dotychczasowa jest nieoceniona, warto było dojść do w/w decyzji.
Budżet około 500 zł ze statywem (+/- 100 zł). Chyba jednak skłaniam się do lunety:)
W przypadku wspomnianego wcześniej Maka, gdzie malutki statyw stolikowy jest w zestawie, koszt statywu możemy pominąć, na początek zadowolę się stolikowym, a na lepszy dozbieram...
Kryteria
- Dzień
- Jak najlepsze rozpoznanie bardzo dalekich obiektów
- Solidność, lub chociaż mała delikatność
- Waga pozwalająca zabrać sprzęt na wycieczkę w góry.
Marix jeszcze raz zacytuję sam siebie
"Z wymaganiami jakie postawiłeś jest inaczej. To nie dokładne ogladanie ptaszka z 200 metrów , czy poroża kozła z 500 metrów, którego wcześniej namierzylismy lornetką. Oglądanie odległych ziemskich obiektów to inna bajka ( wrzucam podpięty temat ze strony cloudynights.com )
Large binoculars for distant terrestrial objects
Dlatego zapomnij o dużych zoomach. O ile na niewielkich odległościach nie ma problemu z dużym powiększeniem i możesz sobie zbliżyć pod nos, na dużych już jest ze wzgledu na prądy termiczne.
W twoim przypadku (panorama) wazniejsze jest pole widzenia i komfort obserwacji (co dwoje oczu to nie jedno) dlatego ja jestem za lornetką z pow. 15-20x, a na dobrą lunetę z szerokokątnym okularem masz za mało gotowki.
Zobacz na dole
http://translate.googleus...YxrcTuLrIRGJlIA
Marix [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Sie, 2011
Okey, czyli Twoja wypowiedź nie była nastawiona na przekaz "dalekie obserwacje, przy dużych przybliżeniach są trudne z powodów w/w, a co dopiero w nocy"
Reasumując, czy kupię w moim budżecie wartą zachodu lornetkę o przybliżeniu conajmniej 15x? Jeśli nie to jaką najtańszą z sensownych byś wybrał?
Wysłany: Sro 17 Sie, 2011
Nie jest lekko Matrix. Prawdopodobnie cokolwiek kupisz będziesz początkowo zadowolony. Ja wielokrotnie miałem w rękach Skymastera i lubię obraz z tej lornetki choć zdaję sobie sprawę, że to sprzęt "krótkodystansowy" - takie przynajmniej robi wrażenie obudowa. W Twojej cenie bezpiecznym sprzętem, pewnie na lata (jak Tento) byłyby Nikony z serii Ex. Wiem, że lornetka o parametrach 12x50 pozornie nie gwarantuje oczekiwanej różnicy w stosunku do 10x50 ale biorąc pod uwagę klasę optyczną Nikona (na tle Tento) byłaby to nowa jakość - spore pole, bardzo jasny obraz i całkiem duży power. Kolejny krok to Skyguide 15x70 (ciężkawa). Czasem warto zaczekać i dozbierać.
Luneta też fajna sprawa (pisałem już, że dla mnie nie jest to sprzęt zamienny). Zerknij na coś takiego http://fotozakupy.pl/tele...-sk804az3,8770s Metalowy korpus, bardzo solidny statyw, dwa okulary (dwa powiększenia), apertura 80mm (jasny sprzęt), mobilny, znana i popularna marka, z możliwością rozbudowy...Moim zdaniem refraktory reprezentują znacznie lepszą jakość o plastikowego tałatajstwa zoom w niższych cenach. Mój refraktor służy mi od lat - obraz świetny.
Matrix, wybor optyki przy skromnym budzecie to zlozona sprawa, kto przez to przechodzil zrozumie. Krystalizuja twoje potrzeby, piszesz czego szukasz a my podajemy propozycje. A na koncu nam napiszesz, ze kupiles drugie tento 12x40 i jestes bardzo zadowolony
Moim zdaniem z twojego ostatniego posta wynika, ze skalaniasz sie jednak ku lunecie ze statywem za 600zl. Jest to jak najbardziej realne marzenie, o ile nie ma to byc nowa luneta. Uzywanego Acutera/Celestrona nawet 80mm lub cos podobnej klasy bez ED za taka kwote na allegro lub portalach astropolis, astromaniak, przyroda upolujesz, ale z 2 miesiace bedziesz szukac. Uda sie tez Mak 90mm w podstawowym zestawie:
http://allegro.pl/mak-90-...1765217563.html
Jest to jednak sprzet mniej mobilny. Podobnie jak propozycja Abs. Tu sa przyklady (2. lepszy do Twoich potrzeb):
http://www.astromaniak.pl...php?f=7&t=17362 http://astropolis.pl/giel...80400-achromat/
Niestety nowa Ultima 65 kosztuje 650zl...
Zakup lornetki za 600zl bym polecal jesli chcialbys wymienic Tento. Jesli nie to nie sadze, zeby Nikon EX12x50 dla ci takie łał jakiego kazdy oczekuje od nowego sprzetu, Skyguide moze predzej ale budzet nie jest z gumy...
Tu uzywany skymaster 15x70:
http://astropolis.pl/giel...kymaster-15x70/
Pisz dalej o oczekiwaniach, bedziemy odpowiadac...
Marix [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Sie, 2011
Czy nie będzie najlepszym wyborem w tej sytuacji, mimo wszystko powrót do punktu wyjścia?
1) W sumie to od początku byłem nastawiony na lunetę, bo jest to dla mnie coś "nowego"
2) Jest mobilna, jest statyw, walizka (coś jak mc zestaw w mc donaldzie)
3) Fast Foody może nie wychodzą dobrze na dłuższą metę, ale dają chwilowe zadowolenie.
4) Jest na tyle tania, że nie będę załował, nawet jeśli się przekonam po jakimś czasie, że trzeba bylo kupić coś lepszego. Przyjmę to na klatę i potraktuję jako dobrą lekcję. Będę wtedy miał już jakieś własne doświadczenia, przy podejmowaniu następnej decyzji.
5) Nastepnej decyzji może nigdy nie być, może nie zarażę się optyką, a taki sprzęt "piwny" mnie zadowoli.
Czy to co mówię ma sens?
Kątowa ultima 65 która mi się bardzo podoba kosztuje 585 zł, gdyby nie statyw, który też kosztuje, pewnie bym sie skusił, choć to i tak jest 250 zł więcej od sprzętu "piwnego".
Czy ta tania luneta Celestrona 20-60x jest tak zabawkowa, że nie warta tych 3 stówek?
Czy obserwacje przez nią (od czasu do czasu) w połączeniu z obserwacją lornetkową nie dadzą satysfakcji?
Wiesz, Marix, teraz stawiasz sprawe tak, ze chcesz miec lunete. Wtedy oczywiscie trudno ci polecac lustrzanke FF
Nie wiem nic o tej lunecie, 65mm ktora ogladalem juz byla na granicy mojej akceptacji. Na dodatek jest na wprost... w takiej konfiguracji to zalaczony statyw i tak ci sie do niczego nie przyda... Znudzi ci sie po jakims czasie i bedzie po lunecie... Zatem moim zdaniem masz za duzo o 300zl i chcesz je uplynnic.
Jak juz bym musial isc w dol to moze jeszcze Samyang... Moze to ktos od ciebie kiedys przynajmniej odkupi...
W 2001 roku chcialem kupic topowa lunete. Za 1100euro byl owczesny top: Swarovski HD 20-60x80, oczywiscie uzywany. Nie kupilem... Dzis Ten sam Swaro kosztuje 900euro. Po 10 latach strata 200 euro czyli raptem 22%. A stanial tylko dlatego, ze weszly 2 nowe serie: ATM i ATS. Inwestowanie w dziela sztuki to dobra lokata o ile sie to robi na aukcjach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9