Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie a propo lampy
Autor Wiadomość
kaiser64 
Uczestnik

Wysłany: Sob 20 Sie, 2011   Pytanie a propo lampy

Mam takie mało pytanie szukam jakiejś lampy z fotocelą i chciałem sie spytać czy te dwie poniżej ją posiadają. z góry dzięki :)

http://www.ebay.co.uk/itm...=item27bad5b809

http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1423.l2649

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 20 Sie, 2011   

It could be triggered by a flash, infrared and sync cord (included).
czyli ma optycznego slave’a, z tym, że nie widzę możliwości jego wyłączenia. Nie wiem jak to jest w takich chińskich lampach, czy sam się dezaktywuje jak podepnie się kabelek czy po prostu trzeba go zakleić, jak nie chce się korzystać z fotoceli.

kaiser64 
Uczestnik

ups, nie zobaczyłem pierwszej opcji. hmm jeśli chodzi o zaklejenie to chyba nie byłoby problemu. a jak z ceną opłaca sie za tyle kupić np ten cały zestaw?

komor 
Moderator

Zależy do czego chcesz używać. Nigdy nie używałem takiego taniego „sortu”. Nie zrozum mnie źle, wcale z kasą się u mnie nie przelewa. Ale u mnie na sprzęt dorabia czasem fotografia produktowa, a to oznacza, że potrzebuję powtarzalnego błysku o stałej temperaturze koloru. Dlatego wolę mieć trzy słabsze speedlighty niż jedną taką chińską lampeczkę, choć to kosztuje znacznie więcej.
Co do ceny zestawu to jak domyślam się mieszkasz w UK, więc nie wiem jakie tam są zależności cenowe. Ten statyw z zestawu jest trochę niski, u nas w PL jest dość popularny np. W-806, wyższy i solidniejszy, parasolka jest dość mała jak na lampę, bo tylko 84 cm, do lampy studyjnej brałbym 110 cm.

kaiser64 
Uczestnik

co do zależności cenowych to taka 430ex kosztuje 200f. narazie mam do aparatu lampę 580 exII. generalnie chodzi mi o to że podobno z taki stroboskopem da radę robić zdjęcia np spadających na taflę wody kropel. z tego względu że można ustawiać krótsze czasy naświetlania. nie chodzi mi o pękające balony z wodą bo takie coś jest trudniej uzyskać ale chodzi mi o zastosowaniu innego oświetlenia niż takie jakie daje błysk lampy ze stopki. Jeśli lampa ta kosztuje tylko 50f a chce po prostu wypróbować inne możliwości robienie zdjęć ze światłęm bocznym ze statywu od boku np to czemu by nie spróbować tym bardziej że nie kosztuje to majątku i robię to czysto amatorsko i dla zabawy. przede wszystkim tak jak mówię jest to chęc poznania innych technik fotografowania.
Upodobałem sobie makrofotografię i zaciekawiły mnie też te pękające balony ale to jest chyba trochę wyższa szkołą jazdy i szczerze mówiąc musiałby mi ktoś to szerzej wytłumaczyć razem z podaniem przykładów akcesoriów które są mi do tego potrzebne. i tak jak wcześniej wspomniałem te spadające krople też mają w sobie to coś a do tego trzeba krótsze czasy naświetlania i też nie jestem na tyle jeszcze obeznany żeby wiedzieć jak no możliwie małym kosztem to zrobić. jakieś propozycje?
dopiero się uczę w sumie więc wszelkie porady odnośnie sprzętu i jego ustawień byłyby mile widziane :)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kaiser64 napisał/a:
Mam takie mało pytanie szukam jakiejś lampy z fotocelą i chciałem sie spytać czy te dwie poniżej ją posiadają.
Wpierwszym przypadku masz przecież radio w zestawie...
komor napisał/a:
zyli ma optycznego slave’a, z tym, że nie widzę możliwości jego wyłączenia.
Po cholerę chcesz go wyłącząć?... :smile:
komor napisał/a:
parasolka jest dość mała jak na lampę, bo tylko 84 cm, do lampy studyjnej brałbym 110 cm.
Zależy do czego - nie zawsze większe znaczy lepsze...
kaiser64 napisał/a:
chodzi mi o to że podobno z taki stroboskopem da radę robić zdjęcia np spadających na taflę wody kropel. z tego względu że można ustawiać krótsze czasy naświetlania.
kaiser64 napisał/a:
tak jak wcześniej wspomniałem te spadające krople też mają w sobie to coś a do tego trzeba krótsze czasy naświetlania
Nie ustawiasz krótszych czasów naświetlania, tylko szukasz lampy z bardzo krótkim czasem błysku. Tryb HSS nic tu nie pomoże, bo nie mrozi ruchu, podobnie zresztą jak nie da się tego typu zdjęć wykonać przy pomocy sterowanych napieciowo wolnych chińskich lampek z linka. Potrzebujesz kilku speedlightów skręconych co najmniej do 1/4 lub skręconej mocnej lampy sterowanej bramką IGBT, ewentualnie ultraszybkiej lampy sterowanej za pomocą przełączania kondensatorów. Ostatnio pojawiło się trochę tańszych lamp studyjnych sterowanych IGBT (skracają czas błysku przy skręcaniu) - poszukaj.

[ Dodano: Sob 20 Sie, 2011 23:38 ]
I jeszcze link:
http://www.scantips.com/speed.html

kaiser64 
Uczestnik

Wysłany: Nie 21 Sie, 2011   

hmm no dobra. a jakieś propozycje co do sprzętu? narazie mam 580 ex ale właśnie zastanawiałem się nad tą lampą z fotocelą jako lampy drugiej pomocniczej. w sumie w dużej mierze ze względu na cenę bo nie mogę sobie narazie pozwolić nad speedlighta drugiego

komor 
Moderator

kaiser64, znajdź gdzie w UK kupuje się YongNuo YN-560. Razem z Twoim 580EX będziesz już miał dwa speedlighty, które możesz użyć razem na mniejszej mocy, jak pisze Jaad.

jaad75 napisał/a:
Po cholerę chcesz go wyłącząć?.

Bo np. ktoś inny stoi obok i napiernicza swoją lampą. :)

kaiser64 
Uczestnik

w sumie to ba ebay'u też da radę znaleźć ją

http://www.ebay.co.uk/itm...=item3a663767ea

to ta?
a czy 580ex mogę sterować tą drugą bezprzewodowo?

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Bo np. ktoś inny stoi obok i napiernicza swoją lampą. :)
To tego ktosia trzeba wyłączyć... :razz:
kaiser64 napisał/a:
Nie. Chyba, że mówisz o prostym odpaleniu wbudowaną fotocelą.

IMHO, pomyśl np. o Strobeam EID500.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
IMHO, pomyśl np. o Strobeam EID500.

Tylko do budżetu trzeba jedno zero dorzucić… :)

kaiser64 napisał/a:

Jak już napisał Jaad, 580EX może być inteligentym sterownikiem TTL tylko dla innych flashy Canona lub innych flashy TTL np. Nissina czy Metza. Zaproponowany przeze mnie wcześniej YonNuo YN560 nie jest lampą TTL, tylko w pełni manualną (ale za to tanią jak na oferowaną energię błysku) i posiada fotocelę działającą na pierwszy lub drugi błysk, czyli zadziała z Twoim 580EX zarówno w trybie manualnym jak i TTL.

kaiser64 
Uczestnik

czyli wg. Ciebie lepiej jest kupić tą yn560 niż ten zestaw. i wtedy sterować ta lampą za pomocą fotoceli tak? tylko z której strony musiałbym błysnąć na tą fotocelę żeby wyzwolić tą lampę. bo ta z zestawu ma fotocelę z tyłu a w tym yn560 fotocela to to okrągłe z tyłu z napisem pilot. wiem że amatorskie pytania strasznie zadaje ale chce sie upewnić po prostu :)

i z taką lampą nie będzie problemu z zamrażaniem ruchu też tak?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kaiser64 napisał/a:
i z taką lampą nie będzie problemu z zamrażaniem ruchu też tak?
Jeśli skręcisz ją minimum do 1/4, a najlepiej do 1/16.

kaiser64 
Uczestnik

to jaki powinienem czas naświetlania ustawić w aparacie? i wtedy za pomocą 580 ex przez fotocelę wyzwalać tą drugą lampę tak? to mówisz że na wyzwalanej czas 1/16 a na wyzwalającej?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kaiser64 napisał/a:
to jaki powinienem czas naświetlania ustawić w aparacie?
Synchro, czyli w Twoim przypadku 1/200s.
kaiser64 napisał/a:
to mówisz że na wyzwalanej czas 1/16 a na wyzwalającej?
To nie jest czas, tylko energia błysku, popularnie zwana "mocą". Wyzwalająca na minimum, czyli 1/128.
BTW, moim zdaniem, jak już się w ten sposób chcesz bawić, to do kropelek kup sobie po prostu kabel z kostkami synchro do 580-tki. Taniej i bez kłopotliwego wyzwalania fotocelą.

Odpowiedz do tematu