Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jest tylko ponad czterokrotna różnica w uzyskiwanej skali odwzorowania między tymi obiektywami na MFD...
Dlatego jest to szkło makro a nie "prawie makro"
Chodziło mi bardziej o prostowanie częśto spotykanego stereotypu, że makrofotografia polega na podejściu jak najbliżej fotografowanego obiektu.
A jaką skalę odwzorowania oferuje ten Tamron sprawdzałeś?
1:4,8 więc też szału nie ma.
hijax_pl napisał/a:
lotofag napisał/a:
Chodziło mi bardziej o prostowanie częśto spotykanego stereotypu, że makrofotografia polega na podejściu jak najbliżej fotografowanego obiektu.
Dlatego ja z uporem maniaka posługuję się terminem "fotografia zbliżeniowa"
Jak podpinam tego Tamrona przez pierścień pośredni 36mm, to ostrzy 2 cm od soczewki, więc to prawie fotografia kontaktowa
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011
a w temacie to miałem dawno temu sigme 17-70 (starą wersję) o dziwo nie mialem z nia kłopotów jeżeli chodzi o bf/ff (w sumie zakwalifikowałbym to w kategorii cudu ).
Ciemnieje do 70mm ale na pewno jest solidniej wykonana wbrew temu co twierdzi MM, mimo wszystko od 4 lat wybieram tamrona, pewnie za niedługo już trzeciego, jest ostrzejszy i ma 2.8 w całym zakresie.
Nie przeszkadza mi to, że to szkło jest "leciwe" i przy bardziej hardcorowym wykorzystaniu daje radę się rozklekotać po 2 latach. Niska cena i dobra jakość optyczna, do tego 2.8 to rekompensuje, tylko to szukanie "dobrego egzemplarza" może troszku zmeczyć. Jakis czase temu chciałem sobie kupić(już trzecią sztukę) ale niestety w sklepie były tylko 2 sztuki i wszystkie miały typowe dla tego modelu "wady".
JohnyBee, W tym przedziale cenowym jaki Cię ogranicza chyba nic innego (przynajmniej nowego) nie znajdziesz. Ja swego czasu też miałem podobny dylemat. Wybrałem Tamrona ale bez VC, gdyż był jednak nieco ostrzejszy od swego następcy, tańszy no i stabilizacja nie była dla mnie priorytetem. Na Twoim miejscu udałbym się do sklepu i pomacał obie sztuki (Sigmę i Tamrona). Dobrze jest zrobić trochę fotek w sklepie i już w domku porównać które Ci bardziej odpowiadają. Wspomniałeś w poście, że zamierzasz fotografować swoją przyszłą pociechę. Dzieci to dość ruchliwe istotki więc ja bym raczej obstawał za lepszym światłem.... I tutaj mi się nasuwa jeszcze pomysł na stałkę Canon EF 50/1.8 II no ale ewentualnie jako dodatek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9