Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 Fotografia szkolno-studyjna
Witam,
zbliża sie czas zakupu sprzętu niejako "do pracy" - i tutaj powstają dylematy co zakupić. Sprzęt miałby byś używany głównie do fotografii "szkolnej" - zdjęcia klas etc + ewentualnie jakieś śluby + inne imprezy okolicznościowe. Do rozdysponowania będzie w sumie jakieś 12-13 tys zł - chociaż nie powiem, że chciałbym wyjść jak najniższym kosztem z tejże sytuacji.
Dlatego też, po ostatnich obniżkach cen, zacząłem zastanawiać się nad takim oto zestawem: Sigma SD-14 (podobno za jakiś niedługi czas ma wyjść następca - ideałem były FF Foveon ^^) + 17-35/2.8-4 + 20/1.8 + Sigma EF-530 Super DG + 70/2.8 + powiedzmy 2x Quantuum R300 - powinny wystarczyc do równomiernego oświetlenia 30 osobowej klasy . Z takim zestawem mieszcze się w 8 tys zł - i w razie gdyby sigma porwała się na FF - na co po ewentualnym wyborze tegoż systemu bym baaardzo liczył - miałbym już szklarnię pod FF.
Co sądzicie o takim zestawie?? ewentualnie co w cenie do 13 tys byście polecali?? (tutaj zostaje mi jakieś 5 tys zł na jeszcze jakieś szkło, np. 70-200/2.8 + 24-70/2.8 - aby szklarni sie robi sporawo ^^).
Pozdrawiam
borowik23, byłem raz świadkiem wyboru fotografa do takich zdjęć... a następnie jednym z bardziej lub mniej wdzięcznych obiektów fotografii w wykonaniu tego pana.
Jak inne szkoły przypominają moją (a nie sądzę, żeby się bardzo różniły) to musisz mieć koniecznie wielką lampę, oczywiście puszkę też możliwie ogromną. Obiektyw może być byle jaki bo jeśli walniesz lampą tak, żeby każdy mróżył oczy to światła Ci nie zabraknie.
Oczywiście porady do d... oparte raczej na podejściu klienta do sprawy. Mądra szkoła po szkodzie.
właśnie nie wiem dlaczego sigma jakoś tak w pewnym sensie z powodu zainteresowania tym systemem i matrycami - w koncu, wiele osób mówi, że to być może przyszlosc fotografii cyfrowej - ewentualnie myślałem nad Nikonem D200 - troszke drożej, ale poza tym zestaw niemalże indentyczny pod względem obiektywów jak do tej sigmy - a odnośnie zdjęć szkolnych - mam już za sobą jedną taką "sesje", 30 klas, w ciagu jednego dnia - katorga, co by nie gadać, zdjęcia robione D80 + 18-70 + SB-600 (zestaw szkolny ^^), ale na szczeście ludzie twierdzą, ze mam dar pzrekonywania tych osób, żeby sie ustawiały i słuchały :P w sumie, jestem ich rówieśnikiem, bądź osobą niewiele starszą od nich <lol>
EDIT:
myśle jeszcze nad zestawem - Canon 40D + 17-40/4 L + Sigma 70-200/2.8 HSM II + 85/1.8 + 580 EX II ze Stofenem - wychodzi jakieś 11 tys, zdzibko więcej niż wersja z Sigmą ... ale być może lepszy zestaw?? (kolejnym wydatkiem zapewne byłoby dopiero przejście na następce 5D + zakup 35/1.4 - moim zdaniem bajeczne szkiełko ...)
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
sorki za double posta - tak więc jak z tym sprzętem?? który z zestawów będzie odpowiedniejszy?? z zapatrywaniem również na fotografie ślubną ... może jakiś inny zestaw do takiej kwoty?? (12-13 tys zł)
Chciałbym mieć Sigmę (puszkę) w swojej kolekcji, szczególnie że kosztuje teraz taniutko, ale na fotografię ślubną to może być to sprzęt problematyczny ze względu nas szybkość i wysokie ISO. Ja nigdy nie robiłem nic na ślubach, ale wystarczy poczytać to forum, żeby sobie wyrobić zdanie o trudnych warunkach oświetleniowych i kwestiach związanych z AF.
no w sumie może i racja ... tyle że kiedyś robili normalnie na iso400 śluby, na filmach, i szło dobrze (chociaz, w sumie, ta tolerancja filmów na prześwietlenia i niedoświetlenia :/) ... ogólnie, mnie ta cena bardzo zainteresowała ... a co ewentualnie z takim zestawem Canona? jak podałem??
no możliwe :/ no ale może byście jak tak cos w tym budżecie doradzili??
[ Dodano: Pią 25 Kwi, 2008 ]
a co z zestawem Canon 5D + 35/1.4 + 85/1.8 + 580EX II?? no i stofen do tego ... cenowo, wyszloby mnie jakieś 11 tys minus VAT - bodajże 19 lub 22 %? czy może mniej, bo sie juz nie orientuje?? z czego co słyszałem, podobno tymi dwoma szkłami można na spokojnie obskoczyć ślub - a widząc fotki z 35, to mnie akurat osobiście zauroczyły ... gdyby były jeszcze fundusze, wpadłaby pewnie jeszcze 50/1.4 - tak do kompletu, żeby mieć tą dziurę jakos zapełniona w ogniskowych ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 14