Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie najbardziej problematyczne nie były lagi ale kolorystyka. A dokładniej na siłę przypisywania jakiegoś balansu bieli.
Racja, to jest do poprawienia (w stosnku pierwszej generacji SLT) i nie widze powodu dla którego to nie miało by być poprawione w bliskiej przyszłości, może nawet już w A77. No i mozna to korygować chyba ręcznie jak to komuś przeszkadza. W każdym razie informacja o kolorach jpga do tej pory była nie precyzyjna w EVF, co w Rawie nie problem. Przy czym robienie z tego tragedii przez zwolenników OVF jest o tyle nie trafione że w OVF nie maja absolutnie zadnej informacji na temat balansu bieli jaka zastosował w automacie sensor dla jpg.
Problem dla Sony z marketingowego punktu widzenia jest taki te wielu zielonych w temacie , może myśleć że kolory zdjecia muszą być/bedą takie jakie widzą w EVF, a tymczasem jak patrza przez OVF tradycyjnej DSLR i wszystko OK to uwierzą ze kolory zdjecia będą dokładnie takie jakie widzą przez "ta szybka". Błąd .W ten sposób "szybka" ich zrobiła w konia. . Tak czy inaczej szybciej ta niezgodność pomiędzy wizjerem a sensorem zostanie skorygowana przez EVF niż w tradycyjnych lustrzankach.
Ostatnio zmieniony przez agat1 Wto 23 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Owszem, tylko czy nie lepiej wtedy nie zwiększać fizycznie rozmiaru wizjera, tylko podwyższyć jego efektywną rozdzielczość?
Ale jedno i drugie jest mile widziane.
Wg mnie w tym z A77 ma miejsce jedno i drugie bo rozdzielczość efektywna rośnie IMHO jeszcze bardziej niż wielkość fizyczna. Jeżeli informacja o 3MP jest prawdziwa, jeżeli to nie "fake". Punkt oczy to inna sprawa (oczywiście bardzo ważna)
komor napisał/a:
W sumie to co napisałem tyczy się też wizjera optycznego
Dalsze zwiekszenie wielkości wizjera w APSC rodzi problemy techniczne (czyt. drogie i bez perspektywy na spadek kosztów w przyszłości) co przy lustrzankach przechodzących do lamusa po 3 -4 latach może być nieopłacalne bo wizjery optyczne prawie stoją w miejscu a reszta technologii pędzi do przodu
A z innej beczki, bardzo ciekawy powinien być ten nowy kit 16-50mm f/2.8 SSM, podobno jego funkcjonalność bedzie rozszerzona pod mozliwości A77, tylko nie wiem czy chodzi o video czy ,o czym była mowa, lepsza rozdzielczość, czy cuś innego itp chyba niedlugo coś w końcu bedzie wiadomo
agat1, mnie nie chodzi o kwestie balansu bieli jako takiego, a raczej po prostu odwzorowanie kolorów wyświetlacza EVF (mówię o A55) - jest spory dysonans jeśli porównywać to, co pokazuje tylny LCD z tym co widać w wizjerze. Nie jest to może rażące w każdej sytuacji, ale można odnieść wrażenie jakby patrzyło się na skalibrowany i nieskalibrowany LCD, jeśli wiesz co masz na myśli. Tak więc, mówiąc o poprawie kolorów mam na myśli to, by EVF pokazywał przynajmniej takie kolory jak tylny LCD lub najlepiej dało się go niezależnie "kalibrować". Mam obawy jeśli chodzi o OLED-y, bo wiem jak szeroki gamut są w stanie pokazać te monitory i jak wysoki kontrast mają, co rodzi pokusę epatowania superkolorowym, przekontrastowanym obrazem, który będzie daleki zarówno od rzeczywistości, jak i tego jak zdjęcie będzie wyglądać na skalibrowanym i oprofilowanym sprzęcie. Pozostaje mieć nadzieję, że A77 jest modelem na tyle wysokim, że Sony nie będzie stosować w nim tego typu tanich sztuczek marketingowych, a przynajmniej da możliwość regulacji bardziej świadomym użytkownikom.
Sam aparat zapowiada się na tyle fajnie, że szkoda by było, żeby nie dopracowali EVF na tyle, by zachecić do niego zwolenników OVF.
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2011 14:28 ]
pan.tadeusz napisał/a:
tylko według prognoz cena ma być dosyć wysoka jak za kiciaka
A znasz jakiegoś zooma f/2.8 za grosze?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Sie, 2011
jaad75 napisał/a:
najlepiej dało się go niezależnie "kalibrować"
EVF w A55 można niezależnie kalibrować
jaad75 napisał/a:
A znasz jakiegoś zooma f/2.8 za grosze?
jeśli dopłata za tego kita to faktycznie 750 €
to taki Tami 17-50/2.8 z krajową ceną na pułapie 1500 zł (a można go kupić sporo taniej) pozostanie niezagrożony.
no ale zobaczymy jak będzie rysował i ostrzył ten Soniak.
mimo wszystko uważam, że jeśli cena się potwierdzi to jednak sporo.
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Wto 23 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz
O widzisz, nie wiedziałem - to by wyjaśniało, dlaczego ostatni egzemplarz, który miałem w ręce pokazywał aż tak wyraźne różnice. Być może ktoś się bawił kalibracją.
Jaki jest zakres i opcje tej regulacji? Ustawiasz punkt bieli i kontrast/jasność?
pan.tadeusz napisał/a:
to taki Tami 17-50/2.8 z krajową ceną na pułapie 1500 zł pozostanie niezagrożony.
Przyznasz jednak, że nawet na oko, ten Sony wygląda na zupełnie inną ligę niż plasticzak Tamrona...
jaad75, Zgadzam sie w 100%. Idealnie pewnie ciągle nie bedzie. Aczkolwiek to jedna z tych wad do przeskoczenia dla swiadomego użytkownika. Jak to mówią Rosjanie nie jest to "tzw show stopper" czyli jest dobrze ale nie beznadziejnie.
Do Hijaxa, Twoja uwaga na temat " że Auto HDR z reki powinien być w RAW" brzmi teoretycznie swietnie do tego stopnia, że dpreview wymienia to w wadach aparatów sony np C3. Tyle ze inni tego nie potrafią zrobić nawet w jpg. Podaj jaki aparat potrafi to zrobić z ręki w RAWie? A wiec to powinno być w zaletach soniaków a innym to powinni wstawiać w wadach z dopiskiem "brak", bo wogóle nie maja. Piękny sposób jak mozna przedstawić sukces jako porażkę, jak sie chce.
Jedyny bardziej absurdalny sposób to próba robienia w tym trybie zdjęć mysliwców bojowych w locie na pełnej szybkości i pokazywanie że sie nie nadaje, bo takie próby też krążyły na necie. To tak jakby zrobić widły i próbować nimi jeść sałatkę do drugiego dania i narzekać o patrzcie chcieliśmy pokazać ze to sie nie nadaje do czegoś tam.
Nie za bardzo wiem jak to mozna zrobić to w rawie, ale jestem jak najbardziej ZA! jezeli sie da, komentarz użytkownika na tą sprawę z dp revie dotyka istoty sprawy IMHO
1. Mr DPReview, please name for us 1 camera on the market that can Auto HDR in RAW.
2. Mr DPreview, please name us one CMOS sensor on the market that can to Auto HDR in a single frame (RAW by definition) i.e. gated variable per pixel sensitivity at source.
3. Mr DPreview, if you took multiple RAW frames applied the HDR algorithm at full res, each around 20MB, how long do you think this would take? Would you be prepared to wait that long? and could the final result actually be called RAW when its no longer representative of the sensor output?
pan.tadeusz [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
O widzisz, nie wiedziałem - to by wyjaśniało, dlaczego ostatni egzemplarz, który miałem w ręce pokazywał aż tak wyraźne różnice. Być może ktoś się bawił kalibracją.
Jaki jest zakres i opcje tej regulacji? Ustawiasz punkt bieli i kontrast/jasność?
oj nie, regulacja jest bardzo skromna.
w zasadzie tylko jasność i to raczej w nieznacznym stopniu aczkolwiek różnice są widoczne. do tego jest jeszcze predefiniowane ustawienie Słoneczny dzień (naprawdę nieźle działa) i Automatyczny dobór, który czasem nieco mnie irytował na tylnym wyświetlaczu. Jakkolwiek kalibruje się tą wartość niezależnie to jednak nie są ustawienia takich parametrów aby zniwelować to o czym piszesz. Różnica między LCD i EVF oczywiście jest, potwierdzam. nie zauważyłem jednak aby stanowiło to jakiś odczuwalny mankament ale miejmy nadzieję, że będzie tylko lepiej. istotniejszym problemem choć nie występującym stale czy często, jest czasem dziwny dobór kontrastu i zabarwienia. przez te kilka miesięcy zdarzyło się to co prawda może dwa lub trzy razy, co stanowi raczej niewielki procent ale jednak coś jest na rzeczy w tym względzie. w każdym razie już wiemy, że nie ma co porównywać tego z A55 do A77 (znacząco inna technologia) więc pozostaje czekać na praktyczne doświadczenia
jaad75 napisał/a:
Przyznasz jednak, że nawet na oko, ten Sony wygląda na zupełnie inną ligę niż plasticzak Tamrona...
ale to może być nawet jedna trzecia ceny, sporo :/
Nie, jeszcze nie, inwestycje wstrzymane z powodu A77 na horyzoncie ale zapoznałam sie z 8mm i jest dużo lepiej niż dobrze! Przyznaje, że w zalewie info o A77 i ciekawych szkiełkach mozliwe plusy mi zaczynają przysłaniać ewentualne minusy. Aczkolwiek Hijax zawsze tam jakiegoś minusa wykopie spod ziemi i rozciagnie go na długość autostrady A1 w 2020 roku
pan.tadeusz [Usunięty]
agat1 apropos tego HDRa z puszki - korzystam bardzo często. daje często rewelacyjne niebo i przy krajobrazie spisuje się wyśmienicie. oczywiście można to samo i nawet precyzyjniej zrobić tracąc trochę czasu przy komputerze. efekt będzie pewnie ciekawszy przy odrobinie zaangażowania ale przy sporej ilości zdjęć z różnych wypadów oceniam tą fcję bardzo pozytywnie. jednak przy silniejszych różnicach w bracketingu ma tendencje to rysowania duchów i masakrowania skóry - takie trochę jakby plamy z posteryzacji. potrafi też nieco popsuć bokeh w podobny sposób. ale do architektury czy krajobrazu sprawdza się bdb.
zabawne, że choć nie jestem zwolennikiem to na kilku imprezach skorzystałem z tych autoefekciarskich trybów. zwłaszcza ten z winietą (Toy?) okazał się całkiem użyteczny na potrzeby takich szybkich pstyków. szkoda, że można to uruchamiać tylko w trybie pełnego automatu bo na takie amatorskie imprezowe fotki bez ślęczenia przy kompie byłem mile zaskoczony oczywiście to żaden atut dla puszki z tej półki, taka głupotka ale działa
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2011 15:53 ]
agat1 napisał/a:
ale zapoznałam sie z 8mm i jest dużo lepiej niż dobrze!
a tak, jest super
dorwałem powiedzmy przypadkiem, a naczytałem się tu na forum że to jednak za szeroko.
muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiej frajdy jaką daje 8 mm
fakt, czyta człowiek i wkręca sobie że może kolejny update puszki by się przydał
odpuszczaj lekturkę rumorsów i newsów bo to się odbija na portfelu
zdecydowanie kasa w szkiełka i więcej czasu z puszką w dłoni, pozdr
Tyle ze inni tego nie potrafią zrobić nawet w jpg.
No nie bardzo - w Pentaksach było to jeszcze wcześniej niż w Sony... Poza kilkoma zdjeciami "na próbę" nigdy tej opcji nie użyłem, ale jeśli działało by w RAW, to może bym użył...
pan.tadeusz napisał/a:
w zasadzie tylko jasność
To zauważyłem, myślałem, że jest coś takiego jak kalibracja LCD w niektórych aparatach...
Cytat:
ale to może być nawet jedna trzecia ceny, sporo :/
Popatrz ile kosztują odpowiedniki Pentaksa, czy Canona, o Nikonie nie wspominając...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11