Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej, chcę kupić jako prezent na urodziny lornetkę do 100 zł najlepiej z allegro. Przeglądałem oferty, ale w ogóle się na tym nie znam. Waga nie ma znaczenia, liczy się jakość. Lornetka będzie służyć na wypady nad jezioro itp. Czyli typowy domowy użytek .
Jeśli moglibyście, to polećcie coś sensownego.
Pozdrawiam.
Nigdy nikomu nie zrobiłbym takiego prezentu. Sam gdybym dostał taką lornetke najpierw bardzo bym podziekował, ale potem szybko bym sprawdzil co to za optyka. Proponuję, żebyś kupil inny prezent za tą kwotę.
Marek_N, porównanie z bukietem kwiatów nie jest najlepsze. Wolę z telewizorem. Widziałem gdzieś telewizor Funai 14" za 99zł. Czy można w nim obejrzeć mecz? Można. Czy zobaczymy mniej bramek niż w wypasionej, panoramicznej plaźmie za 10000zł. Zobaczymy tyle samo.
Wracając do lornetek, to tania Meopta/Bresser/lidletka ma cały obraz kiepskiej jakości, więc na brzegach specjalnie nie jest gorszy niż w centrum. Action EX natomiast, ma w środku pola widzenia obraz bardzo ładny, kontrastowy, wyraźny. Trochę mu brakuje do obrazu lornetek za 2000 zł, ale jest OK.
porównanie z bukietem kwiatów nie jest najlepsze. Wolę z telewizorem. Widziałem gdzieś telewizor Funai 14" za 99zł. Czy można w nim obejrzeć mecz? Można. Czy zobaczymy mniej bramek niż w wypasionej, panoramicznej plaźmie za 10000zł. Zobaczymy tyle samo.
Cóż, jako fanowi instrumentów optycznych zapewne trudno zrozumieć, że dla kogoś lornetka nie jest artykułem pierwszej potrzeby jak telewizor dla 90% społeczeństwa, tylko 10-tej jak kwiatki dla żony / dziewczyny.
Guliwer napisał/a:
Wracając do lornetek, to tania Meopta/Bresser/lidletka ma cały obraz kiepskiej jakości, więc na brzegach specjalnie nie jest gorszy niż w centrum.
Zapewniam Cię, bo widać ze lidletki nie miałeś w ręku, że ostrość po środku jest bardzo zbliżona do tej w Nikonie, tylko kontrast niższy. Rozmycie obrazu na brzegu szerszego pola widzenia lidletki jest wyraźnie mniejsze, nie narzucające się.
Osobiście wolę lornetkę o bardziej jednorodnym obrazie lecz z mniejszym kontrastem (bo bez lornetki referencyjnej ciężko zauważyć problem), od lornetki o kontrastowym obrazie lecz bardzo dużej degradacji obrazu na brzegu - bo to widać zawsze.
Na forach hobbystycznych często straszą takie tematy co kupić do 100zł. Jaką latarkę/nóż/wiatrówkę/rower/samochód itp. do 100zł. Są też udawadniacze, że te tanie przedmioty są lepsze od drogich, markowych, albo co najmniej im dorównują.
Lidletki są wykupywane przez handlarzy za 79zł i wystawiane na alle za 129zł. A reklamę robi się im na forach dyskusyjnych opiewając ich zalety i nawet są zdjęcia na dowód, ale robione oczywiście lepszym sprzętem.
Z tych testów które podał kolega Guliwer wynika że sprawność optyczna lidletki to zaledwie 49 % a Nikona aż 93 %
co z tego wynika ? ano to że w lidletce zaledwie 49 % światła przechodzi przez lornetkę i dociera do oczu obserwatora, jednym słowem TRAGEDIA !
Pierwsze, co się mi rzuciło w oczy po spojrzeniu przez lornetkę Bresser 10x50 BaK4, to że nie ma powiększenia 10x ale wyraźnie mniej. Z redakcyjnego testu wynika, że jest to 8,6x. Dlaczego producent nie dał oznakowania 8,5x50 Przecież są lornetki o powiększeniu 8,5x. Byłoby uczciwie.
Obraz jest szaro-kremowy i ciemny mimo sporej źrenicy wyjściowej, bo jest marna transmisja poniżej 50%. Zastosowane przesłony zmniejszają aberracje, ale tak się robi tylko w najtańszych lornetkach.
Moim zdaniem znana sieć bierze lornetki, które nie przeszły kontroli jakości. Testowana w redakcji lornetka miała porysowany pryzmat i zardzewiałe denko. Cześć lornetek jest ewidentnie uszkodzonych a te lepsze idą jak ciepłe bułeczki w 1 dzień, bo są taniutkie. To takie zjawisko jak za PRLu "odrzuty z eksportu". Też były rozchwytywane.
Jak już widze a może to po tym założonym temacie! i licznych postach...bo za Bresser 10x50 ludzie już płacą(Allegro) po ok.140zł czy nawet widziałem 171zł! z przesyłką(2 sprzedane)
Tak jak wcześniej pisałem: ta lidletka to bdb opcja za 88-100zł czy lekko ponad stówe -przynajmniej w moim rozumowaniu!
Za 150zł! była Delta Entry 10x50 a ja swoją jak nówke(1,5tygodnia/użyta pare razy) sprzedałem poza Allegro i z przesyłką za 180zł.
A płacić tyle za Bresser 10x50 co to, to nie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10