Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Chce kupić jedną z tych lornetek.
Nie jestem specjalistą wiec chciałem się dowiedzieć którą będzie lepsza.
Jak na razie jestem skłonny kupić tą pierwszą lornetkę.
Prosze pomózcie mi wybrać jeżeli się znacie
Która jest lepsza waszym zdaniem?
Podaje linki
Bushnell Vari Zoom 10-30x50
http://www.militaria.pl/b...30x50_p2711.xml
Bushnell Falcon 10x50 (133450)
http://www.militaria.pl/b...450%29_p621.xml
Prosze o duzo o odpowiedzi
A dlaczego Bushnell? W tym limicie cenowym można znaleźć sporo innych lornetek, często lepszych.
Napisz do czego Ci potrzebny ten sprzęt. No i zapomnij o zoomie. Zoomów zdecydowanie nie polecamy, bo w tanich lornetkach skutkuje to tragiczną jakością obrazu.
Potrzebuje do pooglądania karajobrazu itp. i chciałbym by było dobre przybliżenie takie żeby był wyrazny obraz,możesz zobaczyc na tej stronie militaria i pokazac mi jakie twojim zdaniem sa dobre ale ta za 320 jest podobno dobra jak patrze po opiniach
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2011 10:37 ]
a znasz jakięś inne lornetki lub firmę z dobrymi lornetkami?
ja chciałem taka lornetke co pooglądam nia troche gwiazdy i krajobraz nie jestem wymagający ale chciałbym by była dobra i było w miarę dobre powiększenie
Ja mam zoom bardzo podobny do tego, ktory linkowales. Uzywalem go ladnych pare lat, ale w sumie nie polecam. Lornetka staloogniskowa ma lepsze pole widzenia, jasnosc i jakosc obrazu. Zoom pozwala zoomowac i to sie niby przydaje w takich przegladowkach krajobrazu w sloneczny ladny dzien. Ale jak raz popatrzysz przez staloogniskowa to to jest inna klasa, sa kolory jest ostrosc, kontras zapiera dech... i na 10x nie widac mniej niz w zoomie na 20x. Tanie zoomy maja jeden feler, problemy z justowaniem. Jesli ja potracisz po jakims czasie, albo nawet bez pretekstu obraz zacznie sie rozdwajac. Na poczatku na najwiekszym powiekszeniu a potem coraz mniejszym. Bola od tego oczy i nie da sie patrzec dluzej niz minute. Bywa, ze dzwignia zooma, ktora jest na jakims wloknie sie urwie. Nikt tego za nawet nierozsadne pieniadze nie naprawi. Jesli kupujesz na 5 lat i chcesz jednak zoomowac, to do takiego zastosowanie nie mowie kategorycznie nie. ale lepiej w to nie wchodz.
Ja bym do krajobrazu wzial jednak mniejsza lornetke i nie bral Bushnella juz predzej bym zaufal Celestronowi Nature. A za 300zl to mozna kupic naprawde fajna sztuke 30-40mm. Zwykle pada w takiej sytuacji na forum nazwa Nikon EX (8x40 to jednak 450zl). Proponuje parametry 8-10x30-40. To jest wypelniona i uszczelniona lornetka o znacznie lepszej jakosci obrazu i wykonania. Ostatecznie nikon Action VII tez nie jest taki zly i tez ma zoomy niewiele drozsze. Co myslisz o mniejszej srednicy, powiekszeniach... Precyzuj dalej oczekiwania i wymagania bedziemy dalej proponowac.
edit.
Jak napisales tez gwiazdy to zoom odpada kategorycznie, a srednice proponuje 40mm. 50mm ludzie w Polsce kupuja troche z przyzwyczajenia, ale to jest zdecydowanie za duza lornetka, jesli nie ma sluzyc do obserwacji scisle astronomicznych.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Pią 26 Sie, 2011, w całości zmieniany 3 razy
Witam, Konrad z całym szacunkiem ale te lornetki które podałeś to jest tragedia, one nie są warte więcej jak 80-100zł i na dodatek mają najgorsze szkło Bk-7 jeśli chcesz dobrą lornetkę z dużym powiększeniem to zastanów się nad Nikonem bo jest na pewno dużo dużo lepszy http://fotozakupy.pl/lorn...-16x50-cf,4554s
Jeśli będziesz jej używał stacjonarnie tzn. w domu to kup coś 10x50. Duże powiększenie i średnica obiektywów w nocy pozwoli ci pooglądać gwiazdy. Jeśli będziesz zabierał to na wycieczki to 8x40 lub 10x40 ( ale ja bardziej wolę 8x) .
W budżecie do 300 zł to polecamy nikon VII 8x40 lub 10x40-50
Oczywiście lepiej jeśli byś dołożył do Nikon ex.
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2011 11:01 ]
No, chyba że tak jak dale pisze nikon 16x50 albo te celestrony. Ale do takich lornetek potrzebujesz już statywu
EJ DO DAJCIE JAKIEŚ LINKI ok?
cena max to 350 zł i fajnie jakby w jakimś sklepie który jest w krakowie
a do oglądania to krajobraz góry morze itp.
i popatrzyc na gwiazdy
prosze poszukajcie jescze
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2011 11:52 ]
ja szukam uniwersalnej lornetki ale takiej niema
chce zeby była po troszku do wszystkiego
dzięki za pomoc
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011
Uniwersalne lornetki to 10x50 lub 8x40 i takie spokojnie można polecić. Jeśli zależy Ci na dużym powiększeniu ja bym radził 12x50 http://fotozakupy.pl/lorn...-12x50-cf,4553s W Krakowie można ją obejrzeć w Media lub w sklepie Astrokrak.
Lornetka ta (jeszcze uniwersalna) w swojej klasie cenowej ma bardzo dobrą optykę, jest jasna a powiększenie 12x nie wymaga konieczności użycia statywu (to taki max). Nie jest to sprzęt kieszonkowy ale też nie należy do ciężkich (waga poniżej 1kg). Producent daje 10 lat gwarancji. Moim zdaniem spokojnie można wykorzystać ją do obserwacji astronomicznych a tam gdzie jest większe zanieczyszczenie świetlne (miasto, przedmieścia) pokaże lepiej niż 10x50.
16x50 sobie odpuść (miałem) - dzięki mniejszym drganiom i większej jasności 12x50 pokaże więcej.
Moim zdaniem najlepsza do wszystkiego bedzie o parametrach 10x40, a za ta cene to trudno znalezc konkurenta dla nikosia (260zl):
http://www.optyczne.pl/22...10x40_C....html
Ja bym jednak wolal dolozyc i kupic EX nawet 7x35, ze wzgledu na lepszy obraz i uszczelnienia, ale to juz 400zl. Taka bylaby jasniejsza niz 10x40 i w zasadzie do obserwacji dziennych juz niepotrzebnie jasna. Do gwiazd by sie jeszcze jakos tam nadawala.
Nie balbym sie tez zaryzykowac Celestrona Nature, bo znam ta firme a ten model tez ma uszczelnienia i mostkowa budowe, co ulatwi jej trzymanie przez dluzszy czas, parametry sa jednak inne (8x40, 310i 8x30, 330zl):
http://deltaoptical.pl/bl...8x42,d2019.html http://deltaoptical.pl/bl...8x30,d2018.html
Pierwsza bedzie rownie ciezka co nikos a jasniejsza, druga bedzie mala, na patrzenie w niebo juz za mala, do noszenia akuratna. Dlatego takie lubie. Powtarzem, ze Celestronow tych nie widzialem, ale jesli 50-100zl wiecej nie robi roznicy to bym zaryzykowal.
[ Dodano: Pią 26 Sie, 2011 15:12 ] http://www.skapiec.pl/site/cat/48/comp/344708
znalazłem jeszcze taką ale nie wiem czy dobra więc sprawdzcie
ej a sa lornetki w których zoom jest bardzo dobrej jakości (pewnie nie za małe pieniądze)?
Coś link nie działa. Ale domyślam się że chodzi o Action VII 16x50. A wyżej pisałeś że ma to być lornetka uniwersalna... Ta ma powiększenie 16x a więc będzie ono za duże... jeśli potrzebujesz powera to z ręki max 12 ale żeby było komfortowo to 10x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9