Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 25 Sie, 2011
Co wybrać do Nikkona D5100 ?
Autor Wiadomość
go4est 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Sie, 2011   Co wybrać do Nikkona D5100 ?

Witam!

jestem właściecielem Nikkona D5100 z obiektywem NIKKOR 18-55 AF-S DX kupionym jako kit.

Zastanawiam się co warto dokupić, aby móc poszaleć trochę w plenerze.
Mam do wydania ok. 1000 PLN.

Może NIKKOR AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G byłby dobrym uzupełnieniem?
A może sprzedać moje szkło i kupić coś ekstra za większą kasę?

Proszę o radę bardziej doświadczonych w tej materii.
Nie ukrywam - jestem świerzynką, ale za to ambitną.

Z góry dzięki za pomoc.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 25 Sie, 2011   

go4est napisał/a:
W zasadzie to kartę pamięci tylko. :)
go4est napisał/a:
Może /.../ A może /.../
Nie ukrywam - jestem świerzynką, ale za to ambitną.
Zacznij z tym co masz, opanuj aparat, zobaczy jakie zdjęcia najczęściej robisz, i czego Ci brakuje. Wtedy wróć z pytaniami.

A ten 1000zł na razie na jakąś lokatę wrzuć by nie leżały bezpańsko w szufladzie ;)

go4est 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Zacznij z tym co masz, opanuj aparat ...

Kwoli informacji, wypstrykałem ze 2k zdjęć na tym sprzęcie, więc czas już chyba na rozwiązanie lokaty, tym bardziej, że procenty juz nie te ;-)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

go4est, 1k zdjec to mozna wypstrykac w jeden dzien. no ale skoro juz sie czujesz tak pewnie to powiedz, co zamierzasz w tym plenerze pstrykac

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

go4est napisał/a:
Kwoli informacji, wypstrykałem ze 2k zdjęć na tym sprzęcie, więc czas już chyba na rozwiązanie lokaty, tym bardziej, że procenty juz nie te ;-)
No to powinno uprościć Ci zadawanie pytań...

W czym najbardziej Ci 18-55 przeszkadza?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pią 26 Sie, 2011   

go4est napisał/a:
jestem właściecielem Nikkona D5100 z obiektywem NIKKOR 18-55 AF-S DX kupionym jako kit.

Mam do wydania ok. 1000 PLN.
chesz zeby inni Ci doradzili co masz dokupić? sam powinieneś wiedzieć czego oczekujesz i jakie odczuwasz braki...

komor 
Moderator

go4est, jeśli szorstkie wypowiedzi kolegów Cię zniechęciły, to nie przejmuj się, taki folklor forumowy, szczególnie jak po raz setny się odpowiada na to samo pytanie. Doprecyzuj może co się kryje pod:
go4est napisał/a:
poszaleć trochę w plenerze

Chodzi o przyrodę czy portrety panienek? Makro czy ptaki? Itd. To pozwoli cokolwiek doradzić.

kozidron
[Usunięty]

go4est, ja bym sobie zanabył 35G/1.8 ale czy to jest akurat ogniskowa, która cie interesuje tego nie wiem, to szkiełko jest w sumie "obowiązkowe" :wink: w systemie nikona dla początkującego amatora, no i stałeczka nauczy cię "innego myślenia" o kadrze.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja bym natomiast pomyślał o jakimś 85/1.8. Jest coś takiego w systemie Nikona, choć zapewne nie będzie AFu z D5100, albo nawet o manualnym Samyangu 85/1.4.

Pawel1003 
Nowy

Proponuję jakąś jasną 50 lub 85, genialnie ostre, jasne i dające dużo satysfakcji szkła. Pozdrawiam

komor 
Moderator

Pawel1003, z Nikonem D5100 obiektyw 85 mm nie będzie miał AF-u. 50 mm owszem, ale tylko nowsze modele AF-S.

go4est 
Nowy

komor napisał/a:
go4est, jeśli szorstkie wypowiedzi kolegów Cię zniechęciły, to nie przejmuj się, taki folklor forumowy, szczególnie jak po raz setny się odpowiada na to samo pytanie. Doprecyzuj może co się kryje pod:
go4est napisał/a:
poszaleć trochę w plenerze

Chodzi o przyrodę czy portrety panienek? Makro czy ptaki? Itd. To pozwoli cokolwiek doradzić.

komor: nie zrażam się, dzięki za otuchę!

Plener tzn.
- dzikie zwierzęta na safarii w Afryce
- poza tym moje hobby to architektura - więc zdjęcia dzungli miejskiej to drugi mój cel.

W przyszłości pewnie zapragnę szkiełka do makro - na robaczki, ale teraz koncentruje sie na sprzęcie do tzw. pleneru.

PS. sorry za ortografa w 1. poście - 'swierzynkę', powinno być 'świeżynka'.

Z góry dzieki za wskazówki.
Ostatnio zmieniony przez go4est Pią 26 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

go4est, na safari to nie ten budżet - czasami i 400 mm jest za mało...

go4est 
Nowy

mozer napisał/a:
400 mm jest za mało

mozer: a na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze szkła?
Co proponujesz?

mozer 
bo Pentax

Np. 80-400, ale to już spory wydatek. Pewnie od biedy da się coś tam ustrzelić obiektywami typu 70-300.
Stabilizacja bardzo się przydaje w takich warunkach, bo raczej na rozstawienie statywu liczyć nie można, a najciekawsze zdjęcia robi się rano i wieczorem.

Odpowiedz do tematu