Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zakres tonalny średniego formatu (analog)
Autor Wiadomość
sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Sie, 2011   

o, mędrcy!

:)
to jasne że im wyższa rozdzielczość tym trudniej o ziarno, ale ja nie byłem pewny czy emulsja na 120 i 135 jest taka sama.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fuji jest taka sama. A inne? Trzeba by sprawdzić. ;-)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

mavierk napisał/a:

Klatka 24x36mm jest prawie dwa razy mniejsza od klatki 45x60mm.

a nie ponad 3?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
a nie ponad 3?
Praktycznie 3x, matematycznie ciut więcej...

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Sie, 2011   

w tym przypadku matematycznie to praktycznie :)

luke130 
Rozmowny

sigmiarz napisał/a:
o, mędrcy!

:)
to jasne że im wyższa rozdzielczość tym trudniej o ziarno, ale ja nie byłem pewny czy emulsja na 120 i 135 jest taka sama.

Przy oczywistym założeniu że mówimy o takich samych błonach ale w różnych rozmiarach, to powinny to być identyczne filmy.
Życie niestety nie jest takie proste. Otóż z moich doświadczeń wynika że poszczególne błony (papiery zresztą też) tego samego renomowanego producenta potrafią się minimalnie różnić w obrębie jednej serii a całkiem sporo przy różnych seriach. Dlatego wolę kupić raczej większą ilość materiału światłoczułego z jednej serii niż kilka z różnych. 1 rolkę i kilka arkuszy papieru przeznaczam na testy.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

sigmiarz napisał/a:
Ale po co robić dwie linie produkcyjne do tego samego? Poza tym myślę, że żę warstwa światłoczuła będzie nakładana na dużo większe powierzchnie, które będą dopiero cięte na odpowiednie formaty. Wtedy czy to aps czy 10x15 cali to bez różnicy :)

luke130 napisał/a:
Życie niestety nie jest takie proste. Otóż z moich doświadczeń wynika że poszczególne błony (papiery zresztą też) tego samego renomowanego producenta potrafią się minimalnie różnić w obrębie jednej serii a całkiem sporo przy różnych seriach.
Biorąc to pod uwagę to dwa filmy tego samego formatu będą różne, więc taki test jest z tych oKDR (gdzie K to kant a R to od rozbić) :D .

sigmiarz 
Optyczny

mavierk napisał/a:
Ale po co robić dwie linie produkcyjne do tego samego? Poza tym myślę, że żę warstwa światłoczuła będzie nakładana na dużo większe powierzchnie, które będą dopiero cięte na odpowiednie formaty. Wtedy czy to aps czy 10x15 cali to bez różnicy

też tak sobie dywagowałem, ale pewności nie mam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No dobrze, ale oprócz samego materiału, który można przyjąć jest ten sam miedzy FF i MF to poruszony dodatkowo został temat innych (lepszych) właściwości samego formatu MF. I w sumie jestem bardziej ciekaw czy tak faktycznie jest. A jeśli tak - dlaczego?

sigmiarz 
Optyczny

7x6 jest dokładnie 5 razy większy od klatki 35x24
Obiektyw może mieć słabszą rozdzielczość, a jeśli ma podobną.. co tu więcej pisać :)
Np. taką jak Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sigmiarz, ale chodzi mi o dokładnie ten fragment:
kfaczorek napisał/a:
Większe formaty dają już naprawdę olbrzymie możliwości w zakresie naturalności oddawania obrazu - czyli czegoś czego nie opiszemy matematycznie ani testami.

Ja rozumiem, że może być problem z wzorami, ale z drugiej strony takie wyznanie ociera się mocno o wiarę i magię zarazem... Przecież foton sobie leci, szkła jego tor zakłócają, w końcu trafia na cząsteczki emulsji. Czysta fizyka...

sigmiarz 
Optyczny

to wynika z mojego poprzednigo wpisu, mam większą rozdzielczość czyli mam więcej stopni przejścia między białym a czarnym.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Różnice wynikające z różnych powiększeń i rozdzielczości rozumiem :)

OK - zatem można uznać, że żadnej magii nie ma, fizyka jest tą samą fizyką niezależnie od użytego formatu. Zatem wracamy do punktu wyjścia: ziarno jest to samo niezależnie od formatu.

sigmiarz 
Optyczny

potem jest jeszcze rozdzielczość obiektywu w powiększalniku :}
albo jakość skanera, np. nikon przestał robić swoje świetne skanery..
jak ktoś nie ma na bębnowy pozostaje mu epson v700, a na płaskim skanerze
przy rozdzielczości 4800 czy 7200 dpi więcej można wycisnąć z 6x7, to oczywiste,
sam negatyw to jeszcze nie wszystko.

luke130 
Rozmowny

pogrzebałem trochę w literaturze co mądre głowy na temat piszą i trafiłem na ciekawe spostrzeżenie (Tadeusz Cyprian "Fotografia. Technika i technologia"). A mianowicie p. Cyprian zauważa, że pomimo faktu że filmy 135 i 120 są zrobione tak samo i identycznie naświetlony kawałek kliszy (np. 1 cm^2) będzie dawał takie samo ziarno i zakres tonalny to odbitka wykonana z klatki 24x36mm i 6x9cm będą subiektywnie zupełnie inne ze względu na inną wielkość ziarna i ostrość konturów w stosunku do wysokości kadru. Trudno się z tym nie zgodzić.

mavierk napisał/a:
luke130 napisał/a:
Życie niestety nie jest takie proste. Otóż z moich doświadczeń wynika że poszczególne błony (papiery zresztą też) tego samego renomowanego producenta potrafią się minimalnie różnić w obrębie jednej serii a całkiem sporo przy różnych seriach.
Biorąc to pod uwagę to dwa filmy tego samego formatu będą różne, więc taki test jest z tych oKDR (gdzie K to kant a R to od rozbić) :D .

Można poprosić o powstawianie jakichś znaków interpunkcyjnych, bo nie bardzo rozumiem.

Odpowiedz do tematu