Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Chciałbym najpierw napisać coś o sobie. Jestem studentem 2 roki Automatyki i Robotyki. Od paru lat interesuje się tematyką kosmiczną, zwłaszcza astrofizyką. Ostatnio postanowiłem sobie że zakupie własny teleskop. Na weekendy przesiaduję na wsi (całkowity brak oświetlenia w nocy w miejscu docelowym gdzie będą prowadzone obserwacje), jednak pozostałe dni spędzam w centrum miasta w bloku.
Mój budżet na sam teleskop jest trochę ograniczony tj 850-900 zł to takie maksimum.
Sam znalazłem dwa (według mnie) ciekawe modele. A mianowicie:
http://sklep.teleskopy.ne...0650-p-684.html
Trochę przekracza budżet ale MZ warto dołożyć. EQ3-2 po upgradzie o lunetkę i silniki pozwala się bawić prostym astrofoto. Poprowadzi też w wizualu ogniskową 750 mm. A średnica 150 mm to już fajna sprawa.
Napęd możesz dokupić potem. A statyw jest w zestawie.
Aha... I nie oszukuj się, że po dokupieniu napędu będziesz robił jakieś poważne astrofoto. Coś poważniejszego udaje się robić mając budżet na sam montaż na poziomie 4000 zł.
Wysłany: Sob 27 Sie, 2011
całkiem niezły teleskop na początek pod wiejskie niebo
Gdybyś odpuścił astrofoto niezła w Twoim budżecie będzie Synta 6 lub 8 http://www.ceneo.pl/310478 Mobilne to one nie są ale mając ciemne niebo na weekendy nie będziesz pewnie miał już ochoty na miejskie obserwacje (wiem to po sobie).
całkiem niezły teleskop na początek pod wiejskie niebo
Gdybyś odpuścił astrofoto niezła w Twoim budżecie będzie Synta 6 lub 8 http://www.ceneo.pl/310478 Mobilne to one nie są ale mając ciemne niebo na weekendy nie będziesz pewnie miał już ochoty na miejskie obserwacje (wiem to po sobie).
Mógłbyś jeszcze raz podać pierwszy link?
Co do montażu dobsona to przeraża mnie jego wysokość. Do małych ludzi nie należę a taszczyć ze sobą stoliczek i Synte, to chyba trochę za dużo
Naster, no co Ty... Ostatnio bawiliśmy się 14-calowym dobsem. To naprawdę smok, a podsadzać trzeba było tylko najniższe dziewczyny i to przy obserwacjach obiektów blisko zenitu. Przy Syncie 6" czy 8" nie będziesz miał żadnych problemów z wysokością i stoliczek do niczego nie będzie potrzebny. No chyba, że chciałbym na nim usiąść.
Ale z tego co widzę on musi na płaskim podłożu leżeć. Inaczej nici, czyli nie postawię go na trawie ogródkowej np. Albo nie pójdę z nim w plener, co mi się marzy
Ale znowu czytając opinie o Dobson 6'' bardzo mam na niego ochotę. Ale jak wygląda montaż? czy zmieści się na obudowanym balkonie (gdzie zazwyczaj będzie stał) o promieniu niecałego metra? będę musiał zapewne mieć jakiś stoliczek pod niego prawda?
Przepraszam że te pytania mogą być trochę... "laickie" ale męczą mnie ogromnie:)
A teleskop to spory wydatek (cała pensja studenta;P)
Dodatkowo szukałem na youtube jakiś filmików pokazowych z tego teleskopu ale jedyne co znalazłem to obrazy jakie można uzyskać;/
Synty nie są typowymi produktami balkonowo-miastowymi ale ta "szóstka" nie należy do najjaśniejszych więć sądzę, że w mieście dałaby radę. Czasami mogłaby przeszkadzać barierka balkonu ale starczy wtedy teleskop postawić na jakiś taborecik. Sam montaż Dobsona jest znacznie bardziej "przyjazny" od EQ.
Ten Sky Watcher, który linkujesz parametrami jest podobny do Synty 6. Ogniskowa 1m też trochę miejsca potrzebuje.
W mieście i tak za dużo sobie nie pooglądasz, chyba, że jakaś ciemniejsza dzielnica. Na balkon miejski dobry byłby Mak127 lub ciemniejszy refraktor. Sprzęt do którego się przymierzasz mimo wszystko pasuje bardziej pod ciemne niebo.
Jak na razie chyba do tego jestem najbardziej przekonany
Ale ciągle się waham jak dobrze pójdzie to może już od 1 września będę szczęśliwym posiadaczem
Jak ktoś ma jeszcze jakieś porady z chęcią wysłucham Lornetkę na razie "dziadkową" pożyczyłem
Naster, ja nie wiem czy ten właśnie model nie ma na stałe wrzuconego barlowa 2x. Upewnij się zanim kupisz, bo on coś krótko jak na 1000 mm ogniskowej wygląda. A ze stałym barlowem to kicha.
Dobson nie musi stać na równym. Ostatnio obserwowałem sobie takim czymś z trawnika.
Odpowiedź ze sklepu była krótka i zawierała wiele treści:
"Nie"
Tak więc nie ma wbudowanej soczewki
I prawdopodobnie jego zamierzam kupić.
Po zakupie zdam relacje z pierwszych obserwacji
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Edit:
A oto co wyczytałem o tej ogniskowej:
"Teleskop Sky-watcher SK1501 EQ3-2 150/1000 to reflektor konstrukcji zbliżonej do Schmidta-Newtona, w którym zastosowano duże zwierciadło o średnicy 150 mm i ogniskowej 500mm. Dodatkowy korektor, zainstalowany pomiędzy lustrem głównym a lustrem wtónym zwiększa efektywną ogniskową teleskopu do 1000mm jednocześnie zachowując zwarty tubus, krótszy nawet od tego który znamy z popularnej 15075"
Więc stąd taka ogniskowa.
[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 17:29 ]
Eh edycja jest już niemożliwa
Więc wkleję tutaj inną odpowiedź:
"i tak, i nie -> konstrukjca tego teleskopu jest pośrednim rozwiązaniem pomiędzy tym co znamy z teleskopów takich jak 1141 skywatchera czy 150/1000 Sebena, gdzie korektor (odpowiadający efektywnie barlowowi) znajduje się za lustrem wtórnym w wyciągu, a konstrukcjami Schmidta-Cassegraina (czy maksutowa) gdzie korektor optyczny znajduje się przed lustrem głównym. W skywatcherze 1501 korektor został zamontowany pomiędzy lustrem głównym a wtórnym -> plusem takiego rozwiązania jest możliwość zmniejszenia wymiarów lustra wtórnego, a przez to zwiększenia kontrastu i jasności uzyskanego obrazu."
Więc teraz sam nie rozumiem czy to dobrze czy źle :>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9