Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zmiennosc zrenicy oka
Autor Wiadomość
rafadast 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Sie, 2011   zmiennosc zrenicy oka

Witajcie.
W najblizszym czasie planuje zakup Fujinona 7x50 FMTR. Obawiam sie jednak jak po uplywie kilku lat zmieni sie recepcja moich oczu (obecnie lat 31, zrenica 7mm). Czy za kilka lat Fujinon 7x50 okaze sie byc nieprzydatny. Moze od razu kupic Fujinona 10x50 FMTR, choc bardzo zalezy mi na parametrach 7x50(astro).
PYTANIE:
Majac do dyspozycji lornetke 7x50, co zobaczy obserwator z zrenica 7mm i co zobaczy obserwator z zrenica 5mm. Jaka jest roznica. Wiem, ze projekcja lornetki 7x50 daje 7mm obraz wiec majac 5mm zrenice zobacze "mniej". Ale jak to "mniej" bedzie wygladac. Jakie beda wrazenia z obserwacji. Czy bedzie tylko mniejsze pole widzenia (jesli tak to o ile), czy rozdzielczosc obrazu zostanie zachowana, czy obraz bedzie ciemniejszy?

Po prostu czy za dziesiec lat trzymajac w reku 7x50 za 2000zl nie bede pukal sie w czolo?
Ostatnio zmieniony przez rafadast Pon 29 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 29 Sie, 2011   

Ten Fujinon ma dość duże pole widzenia (7,5 st.) co w lornetkach 7x50 nie jest częstą sprawą. Według mojej wiedzy w 7x50 poprawi się jasność i kontrast obiektów rozciągłych czyli mgławicowych ale ze względu na power 7x zmniejszy się zasięg lornetki (porównuję do 10x50). Ja osobiście preferuję do astronomii lornetki 10x50. Mam w domu 7x50 ale i niebo w mojej okolicy niezbyt ciemne (a to sądzę istota korzystania ze sprzętu 7x50) i obiekty mgławicowe małe jak na mój gust.
Fujinon to klasa sama w sobie, nawet trudno porównywać do Nikona Ex ale jeśli zależy Ci na jasnym sprzęcie może warto zerknąć na apertury 56mm do 70mm. Parę produktów wysokiej jakości się tu mieści.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pon 29 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

FIFI 
Bywalec

Do oglądania astro 10x50 wystarcza. Źrenice 7mm osiąga się bardzo rzadko. Właściwie to jest mit :) po za tym 10x da ci większe powiększenie także lepiej 10x50.

Abs 
Optyczny

Nie myślałeś o Fujinonie 16x70? http://www.teleskopy.pl/L...eskopy-455.html Mimo mniejszej źrenicy potencjał astronomiczny sadzę jest niewspółmiernie większy od 7x50. Zasięg powinien być większy o jakiś 1 mag (to dużo). Oczywiście kłania się statyw ale na leżaku można spokojnie "czesać" Drogę Mleczną bez dodatkowych stelaży. Źrenica wyjściowa to nie wszystko - ważniejsza jest apertura i jakość sprzętu.

PS. Widzę, że masz Nikona 10x50 więc nie jestem pewien czy kolejna 10x50 (7x50?) da Ci oczekiwaną satysfakcje. 16x70 pokaże znacznie więcej.

rafadast 
Nowy

Dziekuje za podpowiedzi, ale w tej chwili wybor ograniczam do FUJINON 7x50 i 10x50. Obserwacje tylko z reki, mam NIKONA ex 10x50 i nie jest to najlatwiejsze. FUJINON jest o 400 gram ciezszy od odpowiednikow NIKON. Dlatego wole 7x50 niz 10x50, choc jak trzeba to i z tym drugim dam rade.
Jestem prawie zdecydowany na FUJINON 7x50 FMTR. Chcialbym jednak wiedziec co bede mogl przez niego zobaczyc za kilka lat kiedy moja zrenica oka na maks bedzie 5mm a nie 7mm. W koncu to zakup na lata i lepiej sie zorientowac teraz co bede mogl z Fujinona 7x50 wycisnac w perspektywie czasu.

Abs 
Optyczny

Oczywiście - rozumiem Twój punkt widzenia, sam wiesz co dla Ciebie najlepsze. Odnośnie źrenicy - ja bym się tym nie przejmował. Od młodzieńczego wieku posiadam przyzwoitą 7x50, jestem znacznie starszy od Ciebie i nie dostrzegam róznic wynikających ze zmiany źrenicy choć takie bez wątpienia mają miejsce. Zaznaczam, że piszę subiektywnie w swoim imieniu. Prawa fizyki i anatomii to jedno a ludzka percepcja to inna sprawa.

rafadast 
Nowy

Taka historyjka :) . Jan, lat trzydziesci, zrenica 7 mm, kupil sobie lornetke FUJINON 7x50 FMTR. Pewnego razu Jan pojechal na wies do rodzinki.Tam razem z kuzynem Darkiem, lat 45 zrenica 5mm pod ciemnym wiejskim niebem zaczeli patrzec przez owa lornetke na Andromede.
PYTANIE:
Co zobaczyl Jan, a co zobaczyl Darek?

goornik 
Optyczny

7 do kwadratu to 49
5 do kwadratu to 25
49 podzielone przez 25 to prawie dokładnie 2
Czyli siatkówa oka ze źrenicą 7 mm otrzymuje 2x jaśniejszy obraz niż po zamknięciu się źrenicy do 5 mm. Zakładając taką samą transmisję lornetek, możesz "zasymulować" żrenicę 5mm, jeśli przez lornetkę 7x50 spojrzysz dodatkowo przez szary filtr 2x. Będzie to oczywiście prawda, jesli oko podczas testu będzie miało źrenicę 7 mm.

I jeszcze jedno: lornetki bywają za ciemne. Za jasne - nigdy.....

rafadast 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011   

Po tym co napisal Abs i goornik to chyba jednak 7x50. Mam mala wprawe w astroobserwacjach i przez mojego nikona ex 10x50 nie zobaczylem jakiejkolwiek mglawicy. Licze ze Fujion 7x50 znacznie to zmieni......... choc moze powinieniem troche ochlonac i pocwiczyc na swoim nikonie.

Mieszkam w Bredzie w Holandii i tutaj jest naprawde trudno o ciemne niebo. Ostatnia niedziele znalazlem w pobliskim lesie duze wrzosowisko. Jest na poludnie od miasta a jedyne zrodlo swiatla (przeklete autostrady) pieknie kryja drzewa. Czekam tylko na ladna pogode no i moze cos wydusze ze swojego nikona.

Abs 
Optyczny

Nikonem można wyłowić ponad 60 obiektów mgławicowych. Aby zauważyć różnicę między Fujinonem a Nikonem potrzeba: 1) ciemnego nieba, 2) wprawy. Obiekty mgławicowe w Fujinonie będą co oczywista mniejsze niż w Nikonie. Spróbuj zainstalować sobie darmowy program Stellarium, kupić kieszonkowy Atlas Nieba. Obiekty namierzamy w domu - najlepiej zacząć od tych najjaśniejszych, np. M31, M42 (od jesieni), M81, M13...Bierzesz w teren laptop lub atlas albo zrobiony w domu szkic lokalizacji obiektu (położenie na tle innych gwiazd).

yossarian222 
Początkujący

Prędkość zmian w wielkości źrenicy oka nie powinna być tak szybka, byś nie zdążył skorzystać z 7mm. Inna sprawa, że nie sama wielkość źrenicy poprawia widzenie nocne a zdolność oka do adaptacji widzenia nocnego która poza wielkością źrenicy wynika także np z zdolności oka do produkcji rodopsyny. Sporo na temat 7x50 i 10x50 i źrenicy 7mm było tutaj: http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0

Nie do końca będzie tak, że gdy zmniejszy się źrenica oka 7x50 będzie mniej przydatny. Planujesz obserwacje z ręki, z mojego doświadczenia z FMTR 10x50 są one trudne, FMTR 7x50 - obraz zdecydowanie bardziej stabilny, natomiast trzeba uwzględnić, że co ile kto wygodnie utrzyma to kwestia indywidualna. Jedno wiem na pewno, ponad 1,5 kg z ręki wygodne nie jest i zmniejsza czas komfortowej obserwacji, zwłaszcza w obserwacjach astronomicznych. 10x50 Fujinona stawał się znośny dopiero gdy przykręciłem go do monopoda. Lżejszego Nikona 12x50 SE odłożyłem po minucie bo zamiast obserwować walczyłem z drganiami obrazu.

Moja rada: chcesz zawsze wygodnie obserwować z ręki i zobaczyć sporo obietków astronomicznych, poluj albo dozbieraj na 15x50 Canona ze stabilizacją. Wolisz Fujinona i jesteś zdecydowany na 7x50 albo 10x50 - idź do jakiegoś salonu, weź lornetkę do ręki i poobserwuj nią kilka minut, zobacz jak ci leży i czy jej waga ci nie przeszkadza. Statyw albo monopod tak czy siak się przyda: niektóre obiekty astronomiczne potrzebują czasu by "wyleźć" z tła (kiedyś w ten sposób np bardzo długo walczyłem z M1 a ostatnio z objawieniem się NGC 7000), czasami trzeba konsultować się z atlasem by sprawdzić, czy patrzysz we właściwe miejsce, majac lornetke na statywie nie musimy szukac od nowa.

Podpisuję się także pod tym, co napisał Abs o Fujinonie 16x70 - pomimo mniejszej źrenicy wyjściowej do doskonała lornetka astronomiczna, jednak do niej statyw to już konieczność.

Listy obiektów dla małych lornetek znajdziesz na forach astronomicznych, w książkach o obserwacjach lornetkowych: SKy Vistas Crossena, Viewing the constellations with binoculars Kambica, Binocular Astronomy Crossena czy Binocular Astronomy Tonkina. Polecam też Pocket Sky Atlas Sinnotta - nie ruszam się bez niego z domu :)

Abs 
Optyczny

Pamiętaj także, że jakość lornetki nie poprawi przejrzystośći powietrza. Przy morskim klimacie mogą występować często cirrostratusy i nie sądzę aby Fujinon tutaj coś pomógł. Z kolei przy większym zanieczyszczeniu świetlnym to Nikon może popisać się lepszym zasięgiem.

rafadast 
Nowy

Wysłany: Sro 31 Sie, 2011   

Dziekuje za pomoc koledzy, dajecie mi duzo myslenia. Dzisiaj a w zasadzie wczoraj sparwdzilem na stellarium polozenie andromedy. No i dzisiaj po pracy ok 00.30 zamiast do domu to prosto na ciemna lake miedzy pola jakiegos farmera. Zmoklem ,zmarzlem, chyba jestem chory ale jak andromedy nie bylo tak niema, Moze ma tu cos do tego moj astygmatyzm? Probowalem z okularami i bez - efekt taki sam. A moze ten nikon to zadna rewelacja? W desperacji przeczesalem cwierc nieba w poszukiwaniu jakielkowiek mglawicy. Jakies plamki tam widzialem, ale co to bylo nie mam pojecia. Musze zdecydowac czy kontynuowac treningi z nikonem czy kupic cos lepszego. Za trzy tygodnie odwiedzam sklep astrozakupow w Tarnobrzegu to poogladam te Fujinony. Myslalem tez o TSie, Orionie, APMie, WO ale wszystkie ponad 1,5 kg, to troche za ciezko.

Na cale szczescie tej nocy jowisz wygladal slicznie. Nawet moim nikonem 10x50 mozna bylo dostrzec trzy ksiezyce. Jutro biore mojego nowiuskiego ETX-70 i okular UWA 4,7mm. Licze na sliczny widoczek z mojego malenstwa.

PS
Dzisiaj/wczoraj doszla z amazonu ksiazka "Viewing the constellations with binoculars" Bojana Kambica. Ksiazka wyglada ciekawie, mam nadzieje, ze lektura pomoze w obserwacjach z reki.

[ Dodano: Czw 01 Wrz, 2011 01:18 ]
Jowisz byl piekny ETX-70 + 4,7mm UWA daje powiekszenie x74,5. Piekny widok.........ach te pasy, jestem zaskoczony. Probowalem jeszcze z barlowem x3, ale to juz bylo za duzo dla mojego malenstwa, bo wyszla plamka - moze jak bedzie czystsze niebo sproboje jeszcze raz.
I tak kupie cos w stylu 7x50 do lepszego poznania nieba. Zastanawiam sie czy statywik z tego ETXa daloby sie chalupniczo przystosowac do Nikona 10x50?????

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011   

Szukania wymaga sporej wprawy. Jeśli widać gwiazdy M31 także powinna być widoczna - wschodnie niebo, bardzo wysoko (określasz położenie gwiazd Andromedy, potem przemieszczasz lornetkę od gwiazdy Mirach do HP3881 i w pobliżu niej szukasz - najlepiej ze szkicem lub mapką).

Myślę, że Nikon jest Ok. Ten Meade ma statyw dość niski ale wszystko możliwe - pomyśl czy warto (są mocowania statywowe do lornetek, sznurki, pasy, taśmy, itd.).

Fujinona Ci życzę, bo fajny sprzęt ale czy wiele poprawi? Może łatwiej będzie znaleźć bo większe pole.

rafadast 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Abs dziekuje za podpowiedzi dzisiaj ok 1:00 znalazlem moim Nikonem Andromede :mrgreen: . Wyrazne bylo tylko centrum galaktyki, ale radosc z tego ogromna . Wczoraj szukalem w tym samym miejscu nieba ale bez rezultatu. Dzisiaj wszedlem w las na wrzosowisko, to chyba najciemniejsze miejsce w promieniu 20 km. Jowisz prawie razil mnie po oczach, ale taka idealna ciemnosc to nie byla. Czyli CIEMNE NIEBO TO PODSTAWA SUKCESU, a sprzet to sprawa bardzo wazna ale drugorzedna. Jakis czas temu rozmawialem z facetem z sklep.teleskopy.pl i powiedzial mi, ze z zona ogladal Andromede golym okiem. Wierzyc mi sie w to nie chce. Moze musze wyrobic lepsze okulary. Zwrocilem uwage ze manewrujac kontem natarcia szkiel okolarow, zmienia sie widocznosc i ostrosc gwiazd (astygmatyzm?). 15 wrzesnia urlop w Polsce, mysle, ze Andromeda bedzie okazalsza. Probowalem jeszcze recznie namierzyc Andromede ETXem, bezskutecznie. Chyba wkoncu czas nauczyc sie goto w tym ETXie :) .
A propo zakupu lornetki to juz sie przyzwyczailem do 10x50 i sam nie wiem co kupic. Moze nic i cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc. Moze zakup drogiej lornetki do moich oczu nie ma sensu. Czy Widziales Abs zeby ktos na forum poruszal temat astygmatyzmu wzroku w obserwacjach?????

Odpowiedz do tematu