Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
niekoniecznie, czesto tylne soczewki zoomow zmieniaja polozenie w stopniu uniemozliwiajacym zastosowanie tego typu telekonwertera (bo mozna wtedy uszkodzic albo TC albo tylna soczewke). zazwyczaj trzeba sie sporo naszukac w necie informacji o kompatybilnosci
tu http://www.nikonsupport.e...ility-EN_01.pdf nie ma z tego co widze wymienionego 18-105mm ale wszystkie inne DXowe zoomy sa oznaczone jako niekompatybilne z nikonowskimi konwerterami. czy i jak zadzialaja z sigmami, kenko, itd to inna sprawa
Niestety 18 - 185 VR , czy 70 - 300 VR którego później planuje zakupić nie jest kompatybilny z Tele Konwerterem bagnetowym firmy Nikkor (niestety).
Wracając do tematu : Jeśli kupie redukcje z 67mm na mniejszą (powiedzmy na 58mm) i do tego telekonwerter , to chyba nie najlepsza droga , bo zawężam optykę , tracę trochę światła - Czy źle myślę??
bboy4, efekty takiej operacji bez sprawdzenia są nieprzewidywalne - może być spore winietowanie. Raczej bym tego nie robił. Szczególnie, że między 67 a 58 jest duża różnica. Szukałeś na e-bayu takich wynalazków?
bboy4, z jednej strony nie tylko nikonowskie TC sa godne uwagi. sama uzywam Kenko ze starym Nikkorem (bo i do niego nikonowskie TC nie pasuja) i sprawuje sie niezle. poszukaj w necie informacji, jesli znajdziesz ze Kenko na pewno zamontowac sie na 18-105 i 70-300 nie da to po ptakach. jesli natomiast da sie to mysle, ze mialby spora szanse dac lepsze rezultaty niz taki nakrecany (zwlaszcza jakis no-name) jesli chodzi o optyke. AF bedzie natomiast wolniejszy
choc generalnie uzywanie TC z ciemnym zoomem to ogolnie kiepski pomysl. cos z f/4 byloby lepszym wyborem. ja mojego 300mm f/4 kupilam uzywanego taniej niz kosztuje nowka 70-300
Kenko znalazłem na allegro , w dość niezłych cenach. Jest kilka modeli i nie wiem który z nich jest najnowszą konstrukcją, przede wszystkim ,który z nich najlepiej przeniesie funkcje AF.
W linku ogłoszenia poniżej pisze że do przesłony F 5, 6 , konwerter przenosi wszystkie funkcje wraz ze sprawnie działającym AF. Mój 18-105 , lub 70 - 300 kończą przesłonę akurat na F 5,6 , ale nie wiem jak będzie w rzeczywistości (czy przy 5,6 rzeczywiście AF będzie poprawnie działał)
http://allegro.pl/kenko-1...1781612725.html
Znalazłem jeszcze używkę w dobrej cenie , ale ma dziwne oznaczenia i nie wiem czym różni się od pozostałych Kneko:
ten pierwszy to zdaje sie identyczny model do tego, ktory posiadam. jak sie sprawuje z obiektywami AF-S to nie wiem bo akurat kupujac TC mialam inny problem - znalezc taki, ktory bez problemu przeniesie srubokretowy AF
jak przymykam moje szklo do f/5.6 (z TC jest to wtedy efektywnie f/8) to AF jest jeszcze uzywalny. czy znacznie zwolni czy nie, Nikon to nie Canon - AF sie nie wylaczy, po prostu bedzie slabszy i mniej celny
tak, potwierdzam, podaje zmodyfikowane informacje o przyslonie i ogniskowej. choc to akurat jest najmniej wazne wazniejsze jest to, ze jest bardzo przyzwoity optycznie
zmodyfikowane informacje o przyslonie i ogniskowej. choc to akurat jest najmniej wazne wazniejsze jest to, ze jest bardzo przyzwoity optycznie
moronica - a możesz wrzucić fotkę z zapiętym TC i bez TC z tego samego miejsca , na jakiejś dużej ogniskowej??
Ps: Wnioskując po opisie ze stopki , najchętniej Nikkorem 300mm F/4
Wiem że jakościowo fotka napewno będzie się bardzo różniła od 300mm ze szkła 70-300VR , ale mimo wszystko jeśli możesz to będę bardzo wdzięczny.
bys mial precyzyjne pojecie, jak TC degraduje jakosc, musialabym miec pare takich samych ujec (jedno z TC i jedno bez) z tego obiektywu, ktory planujesz kupic. a tak tylko pogladowo to mozesz sobie dac zooma tu, uzyty zostal wlasnie 300/4
http://www.istockphoto.co...php?id=16927648
(zdjecie bylo pomniejszane i kadrowane z 12mpix do koncowego wymiaru 2500px)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9