Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie o dobry, tani zoom dla amatora
Autor Wiadomość
switek3 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011   Pytanie o dobry, tani zoom dla amatora

Witam, zakupiłem aparat EOS 400d. Jest amatorem, lecz chciałbym rozbudować mój zestaw o jakiś fajny tani, ale dobry zoom. Jestem zainteresowany robieniem fotek zwierząt w zbliżeniu (oczywiście wiem że nie dzikich i drapieżnych, bo do tego potrzeba więcej i to sporo niż 300mm) ale czysto amatorsko. Po prostu chciałbym mieć większe możliwości. Chodzi mi o w miarę szybki AF i pewnie IS dla pewności przy długich ogniskowych. Co polecacie forumowicze?
:mrgreen:

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011   

Nie ma tanich i dobrych zoomów ;P
Do jakiej kwoty?
Chcesz szybki AF, czy celny? ;P

switek3 
Uczestnik

No myślę o jakimś obiektywie używanym (choć chciałbym wiedzieć jak wyglądają propozycje nowych). Jeśli chodzi o cenę to gdzieś do 400-600 zł. Najlepiej żeby był i szybki i celny. Ale podejrzewam że tak się nie da, więc prosiłbym o celny. Bo co po szybkim skoro będzie chybiał - prawda?

mozer 
bo Pentax

W tej cenie to chyba tylko 100-300 usm, ale też nie będzie łatwo.

switek3 
Uczestnik

USM- to jest ten szybki AF a IS jest? a jak wygląda z jakością fotek powyżej 200 mm?

mozer 
bo Pentax

switek3, czego oczekujesz po obiektywie za 600 zł? Na optycznych jest test tego obiektywu. Ze stabilizacją to trzeba dać min. ok. 1000.

krzysztoff77 
Bywalec

switek3, O jakie ogniskowe Ci konkretnie chodzi? Bo za 600 zł to raczej nie poszalejesz....

switek3 
Uczestnik

Chodzi mi o maks. 300. Więcej podejrzewam że na razie nie będzie mi potrzeba. Właśnie czytałem test i tak średnio. A dałoby rade jakąś z IS ale używkę z tego przedziału? Zorientuje się na wiadomym serwisie aukcyjnym, ale z waszego doświadczenia?

dj_tomek 
Uczestnik

Wysłany: Sro 31 Sie, 2011   

Myślę, że jedynym wartym wydania pieniędzy jest canon 55-250 is. Brak usm, ale za to całkiem przyzwoity optycznie jak na taką cenę oczywiście. Nowy 779 zł używki w granicach nieco ponad 600...

switek3 
Uczestnik

A jak mogę sprawdzić jaka jest duża różnica między 250 a 300 mm? Gdzieś na necie można? Bo nie wiem jak to będzie jak nie będę miał 50 mm. I co reszta sądzi o tym obiektywie?

dj_tomek 
Uczestnik

Jest jakaś stronka gdzie można to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć. Może inny forumowicz pomoże zlokalizować? :wink:
Generalnie przy tych 250 mm 50 mm to nie jest bardzo dużo, ale najlepiej jak sam sobie sprawdzisz, bo to Ty w końcu musisz wiedzieć co Ci potrzeba :wink:

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

dj_tomek napisał/a:
Jest jakaś stronka gdzie można to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć. Może inny forumowicz pomoże zlokalizować? :wink:
Generalnie przy tych 250 mm 50 mm to nie jest bardzo dużo, ale najlepiej jak sam sobie sprawdzisz, bo to Ty w końcu musisz wiedzieć co Ci potrzeba :wink:

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html

krzysztoff77 
Bywalec

W tym zakresie cenowym oprócz wyżej wspomnianego Canona warto moim zdaniem zwrócić uwagę na Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Co prawda nie ma stabilizacji ale optycznie za tą cenę szkiełko jak najbardziej warte uwagi.

kozidron
[Usunięty]

switek3 napisał/a:
Jeśli chodzi o cenę to gdzieś do 400-600 zł.

switek3, wejdź na jakąś stronę jakiegokolwiek sklepu i zerknij na ceny obiektywów tele.

switek3 
Uczestnik

pitras napisał/a:

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html

Właśnie o to mi chodziło. Dzięki pitras
Cytat:
W tym zakresie cenowym oprócz wyżej wspomnianego Canona warto moim zdaniem zwrócić uwagę na Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Co prawda nie ma stabilizacji ale optycznie za tą cenę szkiełko jak najbardziej warte uwagi.

Z testu na optyczne.pl wyczytałem że nie zbyt nadaje się na zdjęcia powyżej 200 mm

Odpowiedz do tematu