Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
stefan09, a masz jakiegoś archiwalnego RAW-a, do którego masz też gotowego JPG-a z LR2, żeby spróbować ten sam plik identycznie wywołać w LR3 i zrobić eksport?
no tak ale stefan09 nie ma możliwości wrócić do poprzedniej wersji. sam proces niewiele tu zmieni bo jak mówiłem różnice w wadze jpg pomiędzy 2003 ( czy to z Lr2 czy z Lr3) a 2010 są znikome wiec nawet jak wywoła rawa wg starego przepisu w lr3 czy to rożnych procesach to co to da?
Nadal nie mogę jakoś uwierzyć w taki spadek wielkości plików JPG przy eksporcie.
LR używam od dawna i nie zanotowałem takiej zmiany zachowania na nikonowskich NEFach przy przeskoku z LR2 do LR3. Co więcej - RAWy mam po ok 10-12MB a JPGi.. nigdy nie miałem ich większych od 4-5MB (przy pełnej rozdzielczości).
jesi plik jest tak znacząco mniejszy to przyczyn doszukiwałbym sie raczej w ustawieniach kompresji albo z powodu zmniejszenia zdjeica a nie w roznych procesach (2003 vs 2010). sęk w tym ze przy eksporcie ustawienia podobno sa takie ze plik powiniej byc wiekszy.
[ Dodano: Czw 01 Wrz, 2011 22:17 ]
hijax_pl napisał/a:
nigdy nie miałem ich większych od 4-5MB (przy pełnej rozdzielczości).
ja do niedana mialem zawsze w oklicach 9-11 mb , bo jakosc dawalem na 100.
[ Dodano: Czw 01 Wrz, 2011 22:18 ]
hijax_pl napisał/a:
LR używam od dawna i nie zanotowałem takiej zmiany zachowania na nikonowskich NEFach przy przeskoku z LR2 do LR3.
no bo takiej zmiany po prostu nie ma ciagle o tym piszę.
sęk w tym ze przy eksporcie ustawienia podobno sa takie ze plik powiniej byc wiekszy.
Ale jakie ustawienia? Daję jakość JPGa na 100 i z 20MB RAWa (Samsung) robi mi 11MB-wy plik. Ale przy ustawieniu jakości na 90 spada rozmiar pliku już do 6MB.
Ja daje zawsze jakość 100 i jak popatrzyłem na kilka wywołanych pełnowymiarowych JPG-ów z K-5, to najmniejsze mają ok. 6MB, a największy (z ISO6400) ma ok. 15MB... RAW-y z K-5 mają od ok. 20 do 30MB... RAW-y z K10D miały ok 10MB, a JPG-i (w najwyższej jakości) zazwyczaj oscylowały w okolicach 5MB.
Podobnie nie każdy używa RAW-a. Mnie chodzi o to, że po zmianie LR2 na LR3 nie przepada (znaczy: nie musi przepaść) przepis na wywołanie archiwalnego pliku. A tak na marginesie, jak ktoś ma wyłączone zapisywanie XMP to gdzie informacja o parametrach wywołania ląduje? W głównym pliku lrcat?
przejrzałem na szybko parę swoich folderów i większość zdjęć ma rozmiar nieco mniejszy od rawa czyli ok 11 mb do 7 . ale są i dużo mniejsze pliki np 3-4 mb, przy jakiejś niestandardowej obróbce. czyli jednak rozpiętość w wadze dość spora.
wiec wyglądać to może tak , jak już zostało napisane, ze najprawdopodobniej akurat taki się trafił się materiał do obróbki gdzie eksport do jpg dal mały plik.
hijax_pl napisał/a:
Ale jakie ustawienia?
pisę o ustawieniach jakich uzywa stefan09...
[ Dodano: Czw 01 Wrz, 2011 22:35 ] komor, no właśnie, ja np nie zapisuje do xmp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9