Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 Co oznaczają nazwy rosyjskich lornetek ?
Niedawno udało mi się nabyć lornetkę BPC Dioptex 15x50 ale w różnych informacjach w internecie znalazłem również inne rosyjskie lornetki np. Tento, Sotem, Berkut itp.
Co oznaczają te nazwy ? Czy są między nimi różnice w jakości ? Co sądzicie o Dioptex 15x50 ?
Nazwy jak nazwy... Co oznaczają nazwy statych Zeissów? Jenoptem, Deltrintem, Deltrentis, Binoctar, Sportur, Notarem, Dodecarem, Nobilem itd...
W dzisiejszych czasach nie kupowałbym rosyjskiej optyki. Polecam dozbierać do serii Action EX Nikona. Masz tam modele 12x50 i 16x50, które pod względem jakości, jasności i kolorystyki obrazu znokautują rosyjskie lornetki.
Właśnie, nazwy to nazwy, nazwy własne, choć może coś znaczą np po rosyjsku, tento, sotem, berkut i kronos zdaje się że są pisane alfabetem łacińskim - może to eksportówki?
Ten problem jest z tento 7x50, bo ma on różne oznaczenia i różnymi jest określany (blc, bpc, boc, bpc2) już wiem że oznaczają różne konkretne właściwości, ale czasem, lornetka przynajmniej określana jako tento ( u nas w Polsce, może błędnie) napisu tento nie ma. Może tento to jednak jakiś konkretny rocznik lub inna właściwość lornetki ZOMZ. Nie ma chyba dobrej, jasnej bazy, informacji, który model z jakiego roku miał jaką nazwę.
Kronosa i tento produkował ZOMZ Zagorsk berkuta i sotem też? Te 2 ostatnie są gorsze od pierwszych?
Arek a 7x50 za około 200-300zł też nie brał byś rosjanki? Co w zamian?
Na przykład w tym rankingu:
http://www.optyczne.pl/ra...netek-7x50.html
Nikon EX (Nikon Action EX 7x50 CF, Ty piszesz o większych) jest na 8. miejscu poniżej tento, a tańszy od niego o polowe Nikon Action VII 7x50 CF jest 3.
Co jest ciekawe, i dziwne.
Obie mają 10 lat gwarancji - to jest argument.
Opinie w bazie (o 7x50) raczej zaskakująco negatywne, mówią o żółtej optyce jak w rosjankach i słabym wykonaniu. Czy Nikon robi swój sprzęt w Chinach? Nie znam się ale zawsze miałem markę Nikon za niezłą. Może robią tam dobry sprzęt, szczególnie dla tych ciut lepszych marek, ale boję się że to nadal będzie jakość chińska, tyle że z plusem, właśnie to mnie odpycha od nowych modeli.
Co mają Chiny do jakości? Jeśli dadzą im dobre maszyny to i jakość będzie taka sama jak w Niemczech czy w USA . Wszystko się tam teraz produkuje bo ludzie biorą 100 razy mniej niż w Europie za pracę...
Witam
Sotem to eksportowa wersja Tento, wszystkie modele z serii Tento miały niebiesko-fioletowe powłoki, mój dziadek miał kiedyś Sotema 15x50 lornetka miała bardzo ładne pomarańczowo-brązowe powłoki dokładnie takie same jak w modelu Carl Zeiss Jena 7x50 Jenoptem, pamiętam że jakiś gość na allegro pisał że Sotemy były przeznaczone dla wojska ale czy jest to prawda tego nie wiem, ludzie wypisują różne dziwne rzeczy np. optyka Zeiss jeśli chodzi o oznaczenia rosyjskich lornetek to spotkałem się jeszcze z nazwą Task Optik http://archiwumallegro.pl...task-optik.html
PS. w naszej bazie danych lornetek jest model ZOMZ Zagorsk BPC Task Optik 25x70
To był mój prywatny egzemplarz. W sumie teraz żałuję, że go sprzedałem, bo to była limitowana seria puszczona na rynek zachodni o znacznie lepszym wykonaniu niż tradycyjnie.
W dzisiejszych czasach nie kupowałbym rosyjskiej optyki. Polecam dozbierać do serii Action EX Nikona.
Wyjątkiem są dachowopryzmatyczne lornetki z Zakładu Optyczno-Mechanicznego w Kazaniu.
http://www.baigish.ru/eng...ion/compact_bi/
BKFC 7x35, którą posiadam, jest moim zdaniem porównywalna z Nikonem Monarch, a cena jest znacznie niższa.
Jest do kupienia w lornetkach.com http://www.lornetka.com.pl/lornetka.html
Na alle bywają tańsze. Jaka transmisja nie wiem, ale duże pole widzenia, mała nieostość brzegowa i kolory też mogą być. Tento 7x35 jest przy niej cieniutkie, bo obraz żółty, pole małe a na brzegach mydło.
Dziwne, większość z was pisze, jak to nowe lornetki biją na głowę stare radzieckie lornety, że sprzęt ussr to przeżytek a w teście porównując np. z Nikonem Action EX to radziecka lornetka zbiera wyższe noty praktycznie w każdej dziedzinie....
Właśnie taką mam i obraz przez nią jest idealny, czysty, wyraźny, kolory nic nie zażółcone, itp.
Jestem ciekaw czy obraz z takiego np. Nikona Action o podobnym zbliżeniu jest też tak dobry, czysty i wyraźny. Fakt nie mam porównania bo Nikona i tym podobnych lornetek nie widziałem a radzieckich już kilka miałem i obraz żyleta....
Ale to nie są testy tylko opinie czytelników, którzy bardzo często nie spoglądali przez inny sprzęt i nie robili bezpośredniego porównania. Twoja opinia też to niestety potwierdza. Bo jeśli piszesz, o BPC 15x50 cytuję:
"obraz przez nią jest idealny, czysty, wyraźny, kolory nic nie zażółcone" to znaczy, że nie masz zbyt dużego porównania. W latach 80tych, gdy kupiłem swoje Tento 10x50 też wydawało mi się, że jej optyce nic nie można zarzucić.
BPC 15x50 z wynikiem 63 pkt była na końcu stawki. Minolty Activa (które są sprzętem porównywalnym do Nikona Action EX), z wynikami powyżej 100 pkt, były w czubie testu.
Do dzisiaj mam Tento 10x50 i Active 10x50. Gdy popatrzysz przez te lornetki, w tym samym czasie, na te same obiekty, łatwo zobaczysz, że dzieli je przepaść.
Tak naprawdę, w czasach kiedy był wykonywany linkowany powyżej test, Actiony i Activy kosztowały około 1000 zł. Wtedy można było znaleźć jeszcze uzasadnienie dla zakupu sprzętu klasy BPC. Teraz Nikony zeszły do poziomu 500 zł i zakup rosyjskiej optyki stał się mocno dyskusyjny.
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 04 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9